image

Ik word gefotografeerd als ik iemands huis fotografeer, mag dat?

woensdag 6 mei 2020, 13:26 door Arnoud Engelfriet, 46 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik fotografeer graag huizen. Wanneer ik een huis zie dat voldoet en waar ik een gevoel bij krijg dan neem ik vanaf de openbare weg, vaak staand op mijn auto, foto’s. Nu iedereen dus thuis zit ben ik afgelopen week al meerdere malen aangesproken door enkele buurtgenoten van het desbetreffende huis die vervolgens mij + nummerplaat gaan fotograferen met hun mobieltje. Waarschijnlijk om een beetje stoer te doen of het door te sturen naar de politie. Dat is toch de omgekeerde wereld? Waar sta ik juridisch?

Antwoord: Het is inderdaad toegestaan om vanaf de openbare weg huizen (of andere objecten, of zelfs dieren) te fotograferen wanneer je daar zin in hebt. Dat valt onder de vrijheid van informatiegaring, deel van de vrijheid van meningsuiting (artikel 10 EVRM). Je doel bij de foto's of het artistiek niveau van de resultaten doet er niet toe.

Portretrecht, de AVG of je eigendomsrecht inroepen als huiseigenaar gaat hem niet worden. Ook dat het onprettig voelt dat iemand met een camera voor je huis staat is geen argument. Alleen als je mensen op de foto zet dan kan privacy in beeld komen, en bij heel vaak op dezelfde plek komen fotograferen héél misschien het argument stalking maar die zie ik eerlijk gezegd niet.

Die huiseigenaren of buurtgenoten die gaan "terugfotograferen" zitten dus iets lastiger in de race, want zij maken nadrukkelijk wel foto's van een herkenbaar persoon. Dat is ook vrije informatiegaring maar zij moeten rekening houden met de belangen van de persoon die ze op de foto zetten.

De vraag daarbij is dus met welk doel zij dat doen. Stoerdoen is een zuiver particulier doel en dat valt buiten de AVG. Daar is juridisch dus niets tegen te doen. Als ze de foto's gebruiken voor het geval de fotograaf iets raars blijkt te gaan doen (een inbraak plannen, stalking, kidnapping, ik noem eens een dwarsstraat) dan is dat ook nog te rechtvaardigen. Maar ander doelen zouden niet toegestaan zijn, denk aan de foto preventief op Twitter zetten "wie kent deze rare man met telelens".

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (46)
06-05-2020, 13:34 door Anoniem
Tja, dat doen ze zeker niet om stoer te doen, ik zou ook raar opkijken en zelf een foto maken van jou of je kentekenplaat noteren. Ik vind dat ieder in zijn recht staat om dit op een sociaal media platform elkaars zorgen hierover te delen, beperkt tot een buurtwhatsapp/buurtfacebook.

En mocht iemand je aanspreken, kun je toch gewoon je verhaal doen? Daar hoeft geen rechter of politie aan te pas te komen. Daarnaast kun je ook zelf aanbellen en vragen of je er een foto van mag maken, dan kun je gelijk een leuk gesprek voeren over jouw positieve blik op het huis.

Wel leuk om dit zo eens te lezen vanuit Arnouds' positie. Ik had het eerder andersom verwacht. Het blijft een belangenafweging, en met een gesprek kom je veel verder!
06-05-2020, 13:35 door Anoniem
En jij vindt het raar dat mensen het niet leuk vinden dat jij gewoon staat te fotograferen?
Even los van waar je juridisch staat uiteraard!
06-05-2020, 13:52 door Anoniem
Het zou raar zijn als ze juist niet terugfotograferen.. :)

Je doet iets wat nogal 'raar' is, vanuit de huiseigenaar gezien.

En als je vervolgens de reactie daarop niet snapt ????
06-05-2020, 14:19 door Anoniem
Op zich is het fotograferen van een huis niet raar. Bedenk eens, dat een fotograaf vanuit een bepaalde hoek, met bepaald licht en omgevende begroeiing iets aparts kan zien.

Ben je bang voor mogelijke inbrekers? Noteer dan i.d.d. het kenteken, samen met merk en type en datum en tijd. Maar ga dit niet delen, ook niet in een whatsappgroep of facebookgroep van de buurt. Dan uit je verdenkingen zonder bewijs en het publiceren van identificerende gegevens mag niet.

Bedenk ook, dat iemand die duidelijk zichtbaar fotografeert, waarschijnlijk onschuldiger is dan sommige voorbijgangers. Wil ik gegevens verzamelen, dan heb ik tegenwoordig alleen maar een telefoon met goede camera nodig. Bovendien ben ik postbezorger geweest en viel het mij op, hoeveel mensen er op straat rondlopen. Dat zijn allemaal mensen die niet verdacht worden, maar wel gegevens kunnen verzamelen. Postbezorgers, reclamebezorgers, plantsoenverzorgers, glazenwassers (nieuwe, de oude is meestal bekend), niemand kijkt daar naar om of van op. En terecht, want meestal is er niets aan de hand. Maar zou ik in een buurt willen inbreken, zou ik daar zo'n baantje willen hebben voor de verkenning. Niemand ziet je, niemand vindt je aanwezigheid raar en je kunt op je gemak rondkijken.

Kortom, ben je bang voor inbrekers, beveilig je huis en val geen mensen (onnodig) lastig, die dingen doen die gewoon zijn of mogen.
06-05-2020, 14:25 door Anoniem
Heb iemand mee gemaakt die onder het mom van huizen fotografie inboedel foto's verzamelde.
Niet direct iets mis mee, jammere is alleen dat deze persoon dit al bijna 10 jaar deed en zijn NAS altijd publiekelijk open heeft gestaan zonder hier van op de hoogte te zijn.

Dus als iemand je huis fotografeert en daar mee ook alles binnen jouw huis (denk ook aan de kadaster foto's waarbij ramen ook niet gemaskeerd worden) is het dan toegestaan? Lijkt mij niet.

Sterker nog, hoe zou de fotograaf het vinden als mensen van zijn huis foto's gingen maken?

Reactie op deze vraag was: "Oh, zo heb ik het eigenlijk nog nooit bekeken."

Kortom, doe dit dus gewoon niet een betreft foto's in het Kadaster / WOZ... Maskeer de ramen in plaats je iemand z'n TV voor afhalen online publiceert.
06-05-2020, 15:33 door Anoniem
<quote> Die huiseigenaren of buurtgenoten die gaan "terugfotograferen" zitten dus iets lastiger in de race, want zij maken nadrukkelijk wel foto's van een herkenbaar persoon. Dat is ook vrije informatiegaring maar zij moeten rekening houden met de belangen van de persoon die ze op de foto zetten.
De vraag daarbij is dus met welk doel zij dat doen. Stoerdoen is een zuiver particulier doel en dat valt buiten de AVG. Daar is juridisch dus niets tegen te doen. Als ze de foto's gebruiken voor het geval de fotograaf iets raars blijkt te gaan doen (een inbraak plannen, stalking, kidnapping, ik noem eens een dwarsstraat) dan is dat ook nog te rechtvaardigen. Maar ander doelen zouden niet toegestaan zijn, denk aan de foto preventief op Twitter zetten "wie kent deze rare man met telelens". </quote>

En wat als een bezorgde buurtbewoner "terugfotografeert" en deze op een Whatsapp buurtpreventie app "online" plaatst
en vraagt in de groep "wie kent deze rare man die foto's maakt van sommige huizen"? Zou toch in dit geval een begrijpelijke en rechtvaardige actie zijn, of niet ? Dit heb ik zelf vaak genoeg meegemaakt bij zgn. verdachte personen die ergens in een straat rond liepen maar in feite gewoon, wat achteraf bleek, een huis-aan-huis verkoper was !
06-05-2020, 20:38 door Anoniem
Een begrijpelijke actie.. misschien.

Maar het antwoord laat toch duidelijk zien dat het online zetten van de genomen foto, met de persoon in kwestie herkenbaar in beeld, volgens de wet niet mag.


Waarom er altijd omheen discussieren? Fotograferen vanaf de weg mag, mits er personen herkenbaar in beeld zijn.
De persoon in kwestie fotograferen mag dan weer wel, maar plaatsen van de foto online niet.

Wat je onderbuik gevoelens ook mogen zeggen ;)
06-05-2020, 20:42 door Anoniem
Als je het voor je hobby doet, dat fotograferen, dan zou ik denken lekker belangrijk allemaal. Doe je het voor je beroep, dan kun jet het een advocaat vragen. Met dien verstande dat de rijtjeshuizen menen dat ze hier wonen en dus alles mogen. En dus niet zoals jij juridisch advies inwinnen. Dus het lost je probleem niet op.

Voor professionals is het enkel van belang om zo ongestoord mogelijk je werkzaamheden te kunnen verrichten. Hele discussies aangaan met zo een complete straat over "mijn advocaat zegt", wie betaalt die uren dan? Je opdrachtgever hoogst waarschijnlijk niet.

Ik zou het praktischer aanpakken. Een witte jas aandoen. Dan denken ze allemaal ineens dat je lijkschouwer bent en dat de halve straat stijf van de corona staat. Dan durven ze niet eens meer buiten te komen. (Overigens alles op internet wat wat social is, is publiceren, dus buurten die delen in whatsappgroepen horen inderdaad ook hun verstand te gebruiken alvorens beelden te delen. Het criterium is ook vrij simpel. Als Zuckerberg of Google het afluisteren dan is het publiceren, want om te beginnen lezen die al mee. Dus is het publiceren.)

Je kunt ook een zwarte toga aandoen. Dan denken ze dat je meer hersens heb dan zij. Dat schikt ook voldoende af.

Alleen een politie uniform, dàt mag niet.

Je zou wel ook aan een uitdossing als journalist nog kunnen denken. Als iemand dan komt vragen kun je zeggen dat het voor de televisie is en dat ze een plaatje mogen aanvragen. Dan zijn ze meestal ook ineens heel aardig.

Als het maar niet te lang duurt. Want als je gewoon netjes aan je werk bent en niks misdoet, de kerona voor die hele straat! Laat ze zellef een advocaat bellen.
06-05-2020, 21:57 door Anoniem
Bij ons in de straat sta je na zo een actie in de buurtapp. Dat is prive-gebruik en dient als doel andere te waarschuwen voor mogelijke diefstal. Die buurtapp is niet publiek, tenzij daarna een diefstal gebeurd, waarna de foto richting politie gaat*.

Je maakt een foto van mijn huis, dus ik maak een foto van jouw auto. Die staat ook op de openbare straat. Kans dat ik erop sta, kans dat jij erop staat. Je neemt dat risico mijn inziens. Sterker nog: dat wil ik zelfs gaan automatiseren met mijn deurbel, want het is gewoon heel erg bijzonder als een auto voor mijn deur stopt (beetje locatie gebonden hier).

Geen rechter die mij daar iets kan maken lijkt me. Immers was jij de eerste die opvallend gedrag vertoonde door prive-eigendommen te fotograferen zonder dat netjes aan mij te vragen.

Mijn tip aan jou: bel even aan. Zeg dat je het een mooi huis vindt, dat je graag een foto maakt met een bepaald doel.
Ik zal je dan aangeven dat mijn huis zelfs in Google streetview verwijderd is en dat niet wens. Even goede vrienden op dat moment natuurlijk, zelfs veel beter dan dat je die foto gewoon maakt. Je voorkomt dan ook nog eens dat als net die avond ingebroken wordt jouw foto bij de politie ligt en je ineens hele lastige vragen krijgt.
06-05-2020, 22:07 door Anoniem
Gewoon aanbellen en aan de eigenaar vragen of je zijn huis mag fotograferen, zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn? Als de eigenaar niet mee wil werken zou ik dat zeker respecteren en doorrijden. Logisch toch, dat mensen zo op jou reageren!!! Vind je het huis mooi op een bepaalde manier, kijk dan eens op Google streetview of zoek het adres op internet via afbeeldingen. Er zijn zoveel mogelijkheden die niet als stalking overkomen.
06-05-2020, 23:35 door Anoniem
Iemand neemt foto's van mij terwijl ik foto's neem van iemand die een foto maakt van iemand die een huis fotografeert. Mag dat?
07-05-2020, 07:49 door Open source gebruiker
@ts,
wat beeld je jezelf in?
Je fotografeert iemands huurhuis of koopwoning ongevraagd, en vindt het dan gek dat eigenaren, buurtbewoners jou fotograferen.
Iemand fotograferen wil nog wel eens helpen als je degene niet kent, vertrouwd als hij in de buurt is van je woning of bedrijfspand.
Zo heb ik van een ondernemer gehoord, die op het einde van een doodlopende weg een bedrijf heeft, vaak types te zien gehad, hij hoefde nog maar zijn telefoon uit zijn zak te halen, en ze waren weg.

Waarom zouden ze cameratoezicht hebben uitgevonden?

Een beetje een vent zou vragen of hij een foto mag maken, in plaats van dat achterbaks te doen.
07-05-2020, 09:01 door Anoniem
Lekker, zo'n reactie zonder waardeoordeel. TS is blijkbaar zelfkritisch genoeg om de vraag hier op een openbaar medium te stellen. Dus stelt zich kwetsbaar genoeg op, laat m in z'n waarde.

Wat betreft de vraag, heldere reactie van Arnoud, daarnaast zou ik sowieso altijd even vragen of mensen er bezwaar tegen hebben als je hun huis fotografeert. Da's iemands privé omgeving, dat zou ik altijd respecteren. Levert waarschijnlijk ook nog leuke gesprekken op omdat je anders naar iemand huis kijkt dan hij zelf.

Als iemand foto's van mijn huis gaat staan maken, gaat er ook een appje de buurtwhatsapp in, of het nou mag of niet ;)
07-05-2020, 09:22 door Anoniem
Juridische vraag: Ik fotografeer graag huizen. Wanneer ik een huis zie dat voldoet en waar ik een gevoel bij krijg dan neem ik vanaf de openbare weg, vaak staand op mijn auto, foto’s. Nu iedereen dus thuis zit ben ik afgelopen week al meerdere malen aangesproken door enkele buurtgenoten van het desbetreffende huis die vervolgens mij + nummerplaat gaan fotograferen met hun mobieltje. Waarschijnlijk om een beetje stoer te doen of het door te sturen naar de politie. Dat is toch de omgekeerde wereld? Waar sta ik juridisch?

Misschien is hun hobby auto's fotograferen. Kijk eens in de spiegel, met deze hypocriete post.
07-05-2020, 09:25 door Anoniem
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waar sta ik juridisch?

Niet echt. Waar staan die andere mensen juridisch, wanneer je hun huizen fotografeert, zonder toestemming ? Je vraag, da's pas de omgekeerde wereld.

Hoe reageer jij indien onbekenden allemaal foto's maken van jouw auto ? Wat is het verschil, met hun reactie, wanneer jij foto's maakt, van hun bezittingen ?

Alleen jij hebt rechten, anderen niet ? ;)
07-05-2020, 10:10 door Anoniem
17 miljoen bondscoaches, virologen, epidemiologen en nu ook juristen? De topicstarter vroeg over zijn juridische positie aan een echte deskundige. Van die deskundige kreeg hij een keurig juridisch antwoord; de meeste anderen plaatsten de oprispingen van hun onderbuik, ongehinderd door enige kennis.
07-05-2020, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker, zo'n reactie zonder waardeoordeel. TS is blijkbaar zelfkritisch genoeg om de vraag hier op een openbaar medium te stellen. Dus stelt zich kwetsbaar genoeg op, laat m in z'n waarde.
Nou ik vind het feit dat hij dit "juridisch" gaat trekken ipv het gewoon bekijkt vanuit een "wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" standpunt nou niet bepaald spreken voor zijn waarde...
Als je een verschil van mening hebt met je medemens meteen "juridisch" gaan roepen vind ik eigenlijk nogal autistisch.
Hij mag best, zoals iemand anders ook al schrijft, een wat normaler contact opnemen met zijn foto-onderwerpen, bijvoorbeeld eerst toestemming vragen en als mensen het kennelijk niet op prijs stellen en iets terug gaan doen niet meteen "juridisch" roepen maar gewoon in overleg gaan en eventueel besluiten dit huis over te slaan.
07-05-2020, 10:44 door sjonniev
Als je je op de openbare weg bevindt, mag je gefotografeerd worden, inclusief kenteken van je auto. Punt. Over het publiceren van deze foto's is er een ander verhaal.
07-05-2020, 10:48 door Anoniem
De suggestie om aan te bellen en toestemming te vragen vind ik een goede dan kan de eigennaar beslissen. Want wet of geen wet je breekt wel een behoorlijk stuk privacy van de bewoners. Je kunt per ongeluk foto's maken van de prive omgeving/handelingen van iemand (binnen huis) wat natuurlijk niet kan want dat is binnenshuis en daar heb je niets te zoeken.

want ook met vitrage is natuurlijk nog een stuk te zien op de foto als zijn het maar schimmen.

ja ik snap de hobby maar snap ook dat prive eigendom fotograveren best gevoelig licht.
07-05-2020, 12:48 door Anoniem
De site van de politie meldt:

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Daarmee is het de vraag of je illegaal bezig bent als je iemand fotografeert die ongebruikelijk veel aandacht heeft voor de privézaken van een ander. Een opdracht van de politie mag (of moet) je opvolgen zonder juridische consequenties.
07-05-2020, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: De site van de politie meldt:

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Daarmee is het de vraag of je illegaal bezig bent als je iemand fotografeert die ongebruikelijk veel aandacht heeft voor de privézaken van een ander. Een opdracht van de politie mag (of moet) je opvolgen zonder juridische consequenties.

In het door jou gequote stuk tekst staat: "NOTEER hoe ze er uit zien. En NOTEER ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.". Dat is de aanwijzing die je van de politie krijgt. Er staat uitdrukkelijk GEEN OPDRACHT om te fotograferen.
07-05-2020, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dat doen ze zeker niet om stoer te doen, ik zou ook raar opkijken en zelf een foto maken van jou of je kentekenplaat noteren. Ik vind dat ieder in zijn recht staat om dit op een sociaal media platform elkaars zorgen hierover te delen, beperkt tot een buurtwhatsapp/buurtfacebook.

En mocht iemand je aanspreken, kun je toch gewoon je verhaal doen? Daar hoeft geen rechter of politie aan te pas te komen. Daarnaast kun je ook zelf aanbellen en vragen of je er een foto van mag maken, dan kun je gelijk een leuk gesprek voeren over jouw positieve blik op het huis.

Maar waarom er dan niet voor kiezen om aan te spreken? Da's toch veel gemakkelijker dan een foto van de fotograaf maken? Je wilt toch weten wat hij daar doet? Dat lees je van de foto niet af.
07-05-2020, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De site van de politie meldt:

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Daarmee is het de vraag of je illegaal bezig bent als je iemand fotografeert die ongebruikelijk veel aandacht heeft voor de privézaken van een ander. Een opdracht van de politie mag (of moet) je opvolgen zonder juridische consequenties.

In het door jou gequote stuk tekst staat: "NOTEER hoe ze er uit zien. En NOTEER ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.". Dat is de aanwijzing die je van de politie krijgt. Er staat uitdrukkelijk GEEN OPDRACHT om te fotograferen.

Het lijkt mij niet zoveel ter zake doen hoe je het vastlegt. Het gaat erom wat je er mee doet. Als je de genoteerde gegevens op Facebook post met een verdenkende tekst, is dat niet veel beter dan een foto plaatsen. Als je een foto maakt en die in het voorkomende geval aan de politie doorspeelt, lijkt me dat prima.

Ook prima is natuurlijk om iemand aan te spreken. Je wilt toch weten wat hij/zij doet en niet een leuk plaatje van hem of haar?
07-05-2020, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De site van de politie meldt:

<snip>

Daarmee is het de vraag of je illegaal bezig bent als je iemand fotografeert die ongebruikelijk veel aandacht heeft voor de privézaken van een ander. Een opdracht van de politie mag (of moet) je opvolgen zonder juridische consequenties.

In het door jou gequote stuk tekst staat: "NOTEER hoe ze er uit zien. En NOTEER ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.". Dat is de aanwijzing die je van de politie krijgt. Er staat uitdrukkelijk GEEN OPDRACHT om te fotograferen.

Er staat inderdaad niet (maar ook niet uitdrukkelijk) dat je moet fotograferen. Er staat ook niet dat je *niet* mag fotograferen. En wat is er nou handiger dan even snel een foto? Daar staat toch meer op dan wat jij je na een uur nog aan kenmerken van een persoon weet te herinneren? In 1 flats heb je kenteken, lengte, huidskleur, kleding, gezicht - de hele rimram op een foto. Die makkelijk te delen is, een "timestamp" heeft, en een locatie. Daarbij - wie heeft er nog pen en papier bij de hand en kan er mee overweg?

Grappig overigens dat iemand vanaf de straat wel mijn privé situatie mag fotograferen (bovenop zijn auto nota bene!), maar ik hem -op de openbare weg- mag vastleggen. Lijkt me dat de rechten van een mafkees hier boven die van een gewone burger gaan...
07-05-2020, 15:53 door Anoniem
Ben je bang voor mogelijke inbrekers? Noteer dan i.d.d. het kenteken, samen met merk en type en datum en tijd. Maar ga dit niet delen, ook niet in een whatsappgroep of facebookgroep van de buurt. Dan uit je verdenkingen zonder bewijs en het publiceren van identificerende gegevens mag niet.

Lol, er is geen enkele wettelijke beperkingen om dergelijke informatie te delen. En verdenkingen uitten, indien er een verdachte auto in je buurt rijdt, is op geen enkele manier illegaal.

Je recht is dat de overheid je als onschuldig dient te behandelen, totdat het tegendeel bewezen is. Dat wel niet zeggen dat je relevante informatie over mogelijk verdacht gedrag niet mag delen als burgers, bijvoorbeeld in een WhatsApp groep.
07-05-2020, 15:55 door Anoniem
Ik fotografeer graag huizen. Wanneer ik een huis zie dat voldoet en waar ik een gevoel bij krijg dan neem ik vanaf de openbare weg, vaak staand op mijn auto, foto’s. Nu iedereen dus thuis zit ben ik afgelopen week al meerdere malen aangesproken door enkele buurtgenoten van het desbetreffende huis die vervolgens mij + nummerplaat gaan fotograferen met hun mobieltje.

Waar sta jijzelf ook alweer... Oja, op de openbare weg. Daar mag je fotograferen. En, gezien je gedrag, zal het bij een belangen afweging al snel proportioneel zijn om een foto te maken. Want waarom maak jij foto's, van de prive eigendommen van deze mensen.

Hanteer je dezelfde principes, die je op anderen los laat, ook op jezelf ?
07-05-2020, 15:58 door Anoniem
In het door jou gequote stuk tekst staat: "NOTEER hoe ze er uit zien. En NOTEER ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.". Dat is de aanwijzing die je van de politie krijgt. Er staat uitdrukkelijk GEEN OPDRACHT om te fotograferen.

Lekker boeiend. Niet alles wat niet in een gequote stuk staat, is illegaal. Ook niet als je woordjes als uitdrukkelijk erbij gooit, en evenmin, wanneer je tikt in hoofdletters. Bovenstaande geeft op geen enkele manier aan, dat de politie uitdrukkelijk tegen het maken van een foto zou zijn.
07-05-2020, 16:00 door PietdeVries - Bijgewerkt: 07-05-2020, 16:00
Grappig dat het hele verhaal rust op het "verwerken" van persoonsgegevens wat een digitale camera zou doen.

Een wijs man schreef ooit:

Immers, de AVG geldt op iedere “verwerking” van persoonsgegevens en het vervaardigen oftewel maken daarvan is een voorbeeld daarvan. (Uitzondering: de analoge foto, dus met ouderwetse film, wanneer die foto niet bestemd is om in een gecatalogiseerd archief terecht te komen. Dan val je buiten de AVG.)

https://blog.iusmentis.com/2018/05/15/je-kunt-nog-gewoon-blijven-fotograferen-na-de-avg/

Dus pak je je oude spiegelreflex met kodak 100-iso film van de plank dan mag je fotograferen wat je wil, maar steekt er achter de lens een digitale sensor dan zijn de rapen gaar. Vreemd eigenlijk...
07-05-2020, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De site van de politie meldt:

Bel 112 bij verdachte situatie
Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Daarmee is het de vraag of je illegaal bezig bent als je iemand fotografeert die ongebruikelijk veel aandacht heeft voor de privézaken van een ander. Een opdracht van de politie mag (of moet) je opvolgen zonder juridische consequenties.

In het door jou gequote stuk tekst staat: "NOTEER hoe ze er uit zien. En NOTEER ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.". Dat is de aanwijzing die je van de politie krijgt. Er staat uitdrukkelijk GEEN OPDRACHT om te fotograferen.
Er staat helemaal niet uitdrukkelijk geen opdracht om te fotograferen. Er staat heel duidelijk dat je de verdachte persoon moet vastleggen, uiterlijk en voertuig inclusief. Dat foto's daar ook onder vallen ligt voor de hand.
07-05-2020, 19:51 door Anoniem
In sommige buurten zou ik niet zomaar willekeurige huizen gaan fotograferen. De kans dat je dan een klap krijgt is niet te verwaardlozen.
08-05-2020, 01:14 door Anoniem
Men weet niet wat deze verdachte persoon aan het fotograferen is, kan dat ook niet ruiken dus misschien maakt hij wel fotos van je dochter in de woning.
Dus deze verdachte persoon duidelijk vastleggen is zeker niet tegen de wet.

Ik vind het hoe dan ook vreemd at je deze fotograaf op deze manier goedkeuring probeerd te geven voor datagene wat hij doet waar elk normaal mens beseft dat derden daar wel eens vreemd van kan op gaan kijken.
08-05-2020, 09:01 door Anoniem
Heel veel inbrekers maken ook foto's van huizen, mensen willen geen inbrekers en zien jou daar dus voor aan.
Je zult al in menig buurt-appgroep bekend zijn dus :)
08-05-2020, 10:00 door Anoniem
Ik mag dus wel een foto maken van de fotograaf, en delen op whatsapp, mits ik de persoon maar onherkenbaar maak?
Bv. de auto wel zichtbaar is zonder kenteken, de man beetje "geblurred"... ? Dus al het herleidbare weg is?
Dat zou dan hetzelfde zijn als hij mijn huis fotografeert?

Desnoods zeg ik dat ik foto's van auto's verzamel (zoals hij dat doet met huizen).
08-05-2020, 14:20 door Anoniem
Ik zie hier geen probleem. Dat is gewoon voor hun eigen veiligheid.

Dat je hier een discussie voor start is best triest.
09-05-2020, 05:22 door [Account Verwijderd]
Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.
09-05-2020, 13:36 door Anoniem
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Er zou natuurlijk een ongelukje kunnen gebeuren als iemand ongevraagd mijn huis zou fotograferen. Of die persoon werd agressief en gaf mijn elleboog een kopstoot. . Maar ik zal wel een ambulance voor die persoon bellen hoor.
09-05-2020, 20:04 door Anoniem
Door Rexodus: .....

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

.....

Tot een keer je foto op social media verschijnt met de vraag: wie kent deze enge man, die met zijn telelens mijn jonge kinderen in het badje mijn achtertuin aan het fotograferen is?
Kijken of je dan nog zo'n grote mond hebt.
09-05-2020, 20:45 door Open source gebruiker
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Dan ben je nog een grotere hufter dan ik eerder dacht,
met de wet achter je denk je dat er geen fatsoensnormen meer gelden.
Je voelt je te groot om bewoners/eigenaars te informeren, hun huis is interessant genoeg om te fotograferen.
Wie is er het dom schaap??
10-05-2020, 08:12 door [Account Verwijderd]
Door Open source gebruiker:
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Dan ben je nog een grotere hufter dan ik eerder dacht,
met de wet achter je denk je dat er geen fatsoensnormen meer gelden.
Je voelt je te groot om bewoners/eigenaars te informeren, hun huis is interessant genoeg om te fotograferen.
Wie is er het dom schaap??

At your service. Trots een hufter te zijn. Pas ik tenminste vlekkeloos in deze maatschappij zonder op te vallen.
10-05-2020, 08:13 door [Account Verwijderd]
Door Open source gebruiker:
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Dan ben je nog een grotere hufter dan ik eerder dacht,
met de wet achter je denk je dat er geen fatsoensnormen meer gelden.
Je voelt je te groot om bewoners/eigenaars te informeren, hun huis is interessant genoeg om te fotograferen.
Wie is er het dom schaap??

At your service. Trots een hufter te zijn. Pas ik tenminste vlekkeloos in deze maatschappij zonder op te vallen.
10-05-2020, 08:13 door [Account Verwijderd]
Door Open source gebruiker:
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Dan ben je nog een grotere hufter dan ik eerder dacht,
met de wet achter je denk je dat er geen fatsoensnormen meer gelden.
Je voelt je te groot om bewoners/eigenaars te informeren, hun huis is interessant genoeg om te fotograferen.
Wie is er het dom schaap??

At your service. Trots een hufter te zijn. Pas ik tenminste vlekkeloos in deze maatschappij zonder op te vallen.
10-05-2020, 12:40 door Anoniem
Door Rexodus:
Door Open source gebruiker:
Door Rexodus: Ik ben amateurfotograaf en ik reageer nergens op. Als mensen de wet niet kennen is dat niet mijn probleem en ik heb geen zin en tijd om dat uit te leggen. Dat is mijn taak niet en ik heb wel wat anders te doen als domme schaapies informeren.

Mensen die normaal doen, krijgen een normaal antwoord maar aan die opgefokte types heb ik een broertje dood. Dan neem ik uitgebreid nog wat meer foto's en doe daar gemakkelijk 5 minuten over. Heb de politie al meerdere keren zien komen en die vertrekken ook weer onverrichter zake. Ondertussen kennen ze me dus zie ik ze ook niet meer. Maar lui die schreeuwend naar buiten komen rennen, heb ik het liefst. Rooie kop, schuim op de bek en maar BLATEN dat ik niet mag fotograferen.

Heb je een nog grotere bakkes, sta ik daar volgende dag weer maar dan met mijn 500mm. En zo amuseer ik me met clueloze schaapies met een te grote waffel.

Dan heb je als kers op de taart nog de lui die met de riek, honkbalknuppel of voorhamer naar buiten komen.... Fans noem ik dat :) Maar dan sta IK snel bij de politie! Want dat staat dus wel in de wet! Je mag mensen op straat niet bedreigen. Laat staan de grond in meppen.

Dan ben je nog een grotere hufter dan ik eerder dacht,
met de wet achter je denk je dat er geen fatsoensnormen meer gelden.
Je voelt je te groot om bewoners/eigenaars te informeren, hun huis is interessant genoeg om te fotograferen.
Wie is er het dom schaap??

At your service. Trots een hufter te zijn. Pas ik tenminste vlekkeloos in deze maatschappij zonder op te vallen.

Wat een hoogmoed. Meestal kom je daar niet ver mee. Veel succes met je hobby. En niet lopen zeiken als je een keer de verkeerde tegenkomt.
11-05-2020, 10:19 door Anoniem
Het terug fotograferen lijkt mij onder sociale controle vallen. Als er een inbraak in de buurt is, dan komt al gauw de foto van jou naar voren. Ik heb ook wel eens een foto gemaakt van een verdacht individu. En iemand die een huis fotografeert vind ik best wel verdacht.
11-05-2020, 12:19 door Anoniem
Ik snap de opmerking / vraag niet helemaal. Omgekeerde wereld? Jij wil en vind dus dat je alles kan fotograferen en vind dat een ander dat niet mag?

Als je een pand / huis / object ziet wat je graag hobby matig zou willen fotograferen zou je ook even bij die mensen kunnen aanbellen en vragen of je hun huis mag fotograferen. Daar zou je bij kunnen uitleggen wat je met de foto's doet.

Op deze manier voorkom je veel vervelende reacties en ongerustheid,
11-05-2020, 16:25 door Anoniem
Helemaal mee eens, vraag het gewoon en anders niet doen. Het is een normale gedragscode.
13-05-2020, 11:57 door alledijk
En hoe zit dat dan met fotograferen vanaf de openbare weg van een schoolplein vol met kinderen. Omdat ik als hobby het fotograferen van schoolgebouwen heb....
Kan en mag een school dit verbieden of in elk geval de fotograaf aanspreken?

Vr gr.
Alle Dijk,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.