Het Benelux-politieverdrag, waardoor politiediensten in België, Nederland en Luxemburg toegang tot elkaars politiedatabases krijgen en ANPR (Automatic Number Plate Recognition)-cameragegevens zullen gaan uitwisselen, is door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voor advies naar de Raad van State (RvS) gestuurd. Het verdrag werd op 23 juli 2018 ondertekend door de verantwoordelijke ministers van de drie landen.
Politiediensten kunnen door het verdrag rechtstreekse toegang tot elkaars politiedatabases krijgen op basis van hit/no hit. Daarnaast wordt het mogelijk om politiedatabases tijdens gezamenlijke acties en in gemeenschappelijke politieposten direct te raadplegen. Ook zal binnen de grenzen van de eigen nationale wetgeving raadpleging van bevolkingsregisters mogelijk zijn.
"Criminaliteit stopt niet bij de grens. Onze politiediensten moeten daarom in staat worden gesteld om beter met elkaar samen te werken en informatie te delen die nodig is om deze criminelen op te pakken", aldus Grapperhaus. Het verdrag verruimt ook de opsporingsbevoegdheden van politieambtenaren van de Benelux en maakt het mogelijk voor speciale politie-eenheden om bij crisissituaties grensoverschrijdend op te treden.
Nadat de Raad van State over het verdrag heeft geadviseerd wordt het ingediend bij de Tweede Kamer. Vervolgens zullen de Tweede en Eerste Kamer het verdrag moeten goedkeuren. Als ook België en Luxemburg het verdrag bij wet goedkeuren kan het in werking treden. De tekst van het wetsvoorstel wordt bij het indienen bij de Tweede Kamer openbaar gemaakt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.