De overheid heeft afgelopen week contact gehad met Apple en Google over de nieuw te ontwikkelen corona-app die mogelijk voor bron- en contactonderzoek zal worden ingezet. De broncode van de app zal via GitHub openbaar worden gemaakt. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Het verzoek voor een app is afkomstig van de GGD, dat een eisenprogramma aan de minister heeft aangeboden. "In het programma van eisen wordt geschetst dat er, in aanvulling op het bestaande bron- en contactonderzoek, behoefte is aan een app die nabijheid anoniem registreert zodat meer (want ook niet herinnerde) contacten van een besmet persoon sneller (want digitaal) worden opgespoord. Wie langere tijd nabij een besmet persoon is geweest krijgt een daarbij passend handelingsperspectief", aldus de minister.
In aanloop naar de ontwikkeling van de nieuwe corona-app is er een bouwteam samengesteld en is er afgelopen week gekeken naar het hergebruiken van de broncode van andere apps. Tevens heeft er afstemming met Apple en Google plaatsgevonden, alsmede verschillende Europese landen. Eerder had de minister al aangekondigd dat de nieuwe corona-app gebruik gaat maken van de programmeerinterface (API) van Apple en Google. Deze API zorgt voor interoperabiliteit tussen Android- en iOS-toestellen die van bluetooth contactonderzoekapps gebruikmaken.
Verder is er een eerste versie van de architectuur gemaakt en is bepaald dat wordt gewerkt met open source broncode op basis van de European Union Public Licence (EUPL)2. De broncode van de app zal op GitHub verschijnen.
"De eerstvolgende stap is het realiseren van de "proof of concept". Alle tussenresultaten zullen daarbij openbaar zijn en iedereen die wil kan meekijken en voorstellen doen", stelt De Jonge, die verder opmerkt dat privacy, risico's voor de nationale veiligheid en informatieveiligheid vanaf het begin worden meegenomen. Zo wordt er een "data protection impact assessment” (DPIA) opgesteld die al in concept openbaar zal worden gemaakt. Ook zullen onder meer het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Autoriteit Persoonsgegevens bij de ontwikkeling van de app zijn betrokken.
De minister verwacht dat een eerst proof-of-concept van de app eind mei gereed is en dat in juni de eerste tests kunnen plaatsvinden. "Niet alleen wordt de mogelijke meerwaarde van een app in de bestrijding van het coronavirus hierbij onderzocht, maar ook worden zaken als adoptie, gedragseffecten, privacy, digitale inclusie, informatieveiligheid en nationale veiligheidsrisico’s meegenomen", zo laat De Jonge weten. De minister verwacht in juli de testresultaten te kunnen presenteren en bij een positief resultaat een voorstel voor het invoeren van de app te kunnen doen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.