image

Bijna 400 verdachten van cybercrime vorig jaar voor rechter en OM

dinsdag 16 juni 2020, 13:35 door Redactie, 3 reacties

Vorig jaar zijn bijna 400 verdachten van cybercrime, zoals phishing, het inbreken op systemen en verspreiden van ransomware, voor de rechter verschenen of kregen een straf opgelegd door het Openbaar Ministerie. Dat laat het OM in het vandaag verschenen jaarbericht 2019 weten (pdf).

In vijftig gevallen kregen de verdachten een gevangenisstraf, waarvan het grootste deel een jaar of minder (29). Bij negen verdachten ging het om een celstraf van tussen de één en twee jaar. Elf personen kregen een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar opgelegd. Voor één persoon ging het om een veroordeling van meer dan vijf jaar.

Het OM merkt op dat de aandacht voor het aanpakken van cybercrime vorig jaar is gegroeid. In 2019 werden er door politie en arrondissementsparketten meer dan drie keer zoveel onderzoeken naar cybercrime gestart dan in de jaren daarvoor.

Papierloos werken

In het jaarbericht valt verder te lezen dat het OM en de Rechtspraak vorig jaar in 96 procent van de strafzaken papierloos hebben gewerkt. Deze digitale dossiers hebben volgens het OM verschillende voordelen, zoals plaats- en tijdonafhankelijk werken en het verkleinen van het risico op fouten.

De digitalisering brengt ook risico's met zich mee. "Niet alleen burgers, ook organisaties hebben in toenemende mate te maken met de dreiging van cybercriminelen", aldus het OM. De organisatie heeft naar eigen zeggen de nodige maatregelen genomen om de weerbaarheid tegen kwetsbaarheden te vergroten. Daarnaast is het bewustzijn onder medewerkers over het belang van een grotere digitale weerbaarheid vergroot.

Reacties (3)
16-06-2020, 15:51 door Anoniem
Het is wat lastig dat de cijfers van instroom en uitstroom niet te vergelijken zijn. Zo kunnen we wel zien dat krap 400 zaken aangebracht zijn, maar hebben we weinig idee van hoe die zaken verlopen (zijn). Elders is wel te vinden dat er sprake is van een totaal van 50 veroordelingen voor cybercrime. Betekent dit dat er 350 zaken geseponeerd, vrijgesproken (of nog in behandeling) zijn? Het lijkt erop dat de 'tussencategorie' taakstraf en boetes in het verslag niet genoemd worden. Waarom is niet duidelijk.
16-06-2020, 15:54 door souplost
Flink aantal. Blijkbaar staat cybercrime hoog op de maatschap­pelijke agenda van het OM
Om wat voor misdrijven gaat het dan?
17-06-2020, 11:34 door Anoniem
Leuk getal maar het schept een onvolledig beeld...


Verricht door inwonende Nederlanders die op Nederlandse websites Nederlanders het leven zuur maakten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.