image

Zoom biedt gratis gebruikers end-to-end encryptie na controle van telefoonnummer

woensdag 17 juni 2020, 19:56 door Redactie, 5 reacties

Videoconferentiesoftware Zoom gaat ook gratis gebruikers end-to-end encryptie aanbieden, maar alleen als die eerst hun telefoonnummer laten controleren. Dat heeft het bedrijf vanavond in een blog bekendgemaakt. Zoom-ceo Eric Yuan liet begin deze maand weten dat end-to-end encryptie niet beschikbaar voor gratis gebruikers komt, omdat het bedrijf ook met de FBI en opsporingsdiensten wil samenwerken in het geval van misbruik van de videoconferentiesoftware.

Alleen voor Zoom-klanten met een "business" en "enterprise" abonnement zou end-to-end encryptie beschikbaar komen. Daarnaast zal de optie opt-in worden. Een groot deel van de Zoom-meetings maakt gebruik van features die niet compatibel met end-to-end encryptie zijn, zoals PSTN-telefoons, cloudopnames, cloudtranscripties en streaming naar YouTube, aldus het bedrijf.

Nu meldt ceo Eric Yuan dat ook gratis gebruikers straks end-to-end encryptie kunnen inschakelen. Voorwaarde is wel dat gebruikers eenmalig "aanvullende informatie" verstrekken, zoals het verifiëren van een telefoonnummer via een sms-bericht. Op deze manier moet misbruik worden voorkomen, aldus Yuan.

Een eerste test met end-to-end encryptie staat gepland voor juli. De maatregel zal, omdat het niet met bepaalde systemen werkt zoals PSTN-telefoons en SIP/H.323 hardware, optioneel zijn. Verder kunnen personen die een Zoom-meeting hosten de end-to-end encryptie per meeting in- of uitschakelen. Accountbeheerders kunnen daarnaast de optie daarnaast op account- en groepsniveau in- of uitschakelen.

Reacties (5)
18-06-2020, 08:56 door Anoniem
Wat is het misbruik dat'ie wil voorkomen en hoe gaat telefoonnummer daartegen helpen?
18-06-2020, 13:18 door Anoniem
Mooie app qua functionaliteit maar niemand gebruikt het meer vanwege alle schandalen..daarnaast zijn Google Meet/Hangouts en MS Teams hard op weg eenzelfde te bieden en betere integratie te hebben met wat men al gebruikt.
19-06-2020, 11:05 door Korund
Door Anoniem: Wat is het misbruik dat'ie wil voorkomen en hoe gaat telefoonnummer daartegen helpen?
Als je een telefoonabonnement neemt (ook bij prepaid), moet je jouw persoonsgegevens afstaan. Bij een telefoonnummer is dus de eigenaar terug te zoeken.

Het te voorkomen misbruik is natuurlijk het gebruik van Zoom voor kinderporno en terroristische activiteiten.
20-06-2020, 22:00 door Anoniem
Als werkgevers (mkb) nu beslissen dat men Zoom gaat gebruiken ipv vergaderingen, dan worden werknemers dus verplicht persoonlijke gegevens af te staan aan een bedrijf dat van schandalen aan elkaar hangt en deze data doorverkoopt.

Toch wel weer (de zoveelste) trieste constatering.
01-09-2020, 11:26 door Anoniem
Vraag: als je als host de end to endo encryptie aanzet, geldt dat dan voor alle deelnemers van het gesprek (ook die geen betaalde account hebben)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.