image

Politie weet voortvluchtige criminelen via app en social media op te sporen

woensdag 17 juni 2020, 21:10 door Redactie, 9 reacties

Het aantal voortvluchtige criminelen in Nederland is vorig jaar verder afgenomen, mede dankzij een nieuwe politie-app en het "uitpluizen van social media", zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming laten weten. De afgelopen jaren zijn in totaal 1466 personen met een openstaande gevangenisstraf opgepakt. De minister heeft daarnaast nieuwe maatregelen aangekondigd en wil de aanpak uitbreiden naar andere straffen.

Sinds 2016 heeft het Fugitive Active Search Team (FAST) van politie en het Openbaar Ministerie 503 personen aangehouden. Daarnaast zijn via het programma 'Onvindbare veroordeelden' van oktober 2018 tot februari 2020 in totaal 963 veroordeelden met gevangenisstraffen van minder dan driehonderd dagen in Nederland opgespoord, aangehouden en vastgezet. Een zeer goed resultaat, aldus de minister. De doelstelling voor 2019 was namelijk 520 aanhoudingen. Het totaal aantal aangehouden voortvluchtigen komt daarmee uit op 1466. Vorig jaar waren er zo'n 10.000 onvindbare veroordeelden.

Het programma werkt met open bronnenonderzoek, zoals bijvoorbeeld het "uitpluizen van social media". Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een nieuw registratiesysteem genaamd Executie en Signalering, met bijbehorende app. Daarmee kunnen agenten van iedereen die ze staande houden nagaan of zij nog een openstaande straf of boete hebben. "Alle inspanningen en technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verkleinen van het aantal onvindbare veroordeelden", laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Dekker wil nu het programma verder uitbreiden en aanscherpen, waarbij wordt ingezet op het voorkomen dat veroordeelden zich aan hun straf kunnen onttrekken, effectiever opsporen en het toepassen van de werkwijze op andere straffen. Zo wordt de aanpak uitgebreid naar openstaande schadevergoedingsmaatregelen, ontnemingsmaatregelen en geldboetes.

"Het mag duidelijk zijn dat het programma zich in de eerste plaats richt op de vrijheidsstraffen, omdat die worden opgelegd vanwege ernstige strafbare feiten, die diep ingrijpen in onze samenleving. Maar straf is straf en niemand mag zich hieraan onttrekken, ook niet als het om lichtere vergrijpen gaat", aldus de minister.

Reacties (9)
18-06-2020, 00:23 door Anoniem
Ik denk nog steeds dat als je niet veroordeelden eerst heenzendt en ze daarna vriendelijk vraagt zich te melden, dat een hele hoop gezeik scheelt. En dus ook privacyproblemen als "iedereen die staandegehouden wordt per app door alle databases halen", met de verplichte logging en de database die daaruit voortvloeit en de problemen die je daarmee creëert als sneeuw voor de zon mee kan laten verdwijnen. Maarja, er wordt gewoon dom gedaan en technogefap moet het oplossen. Tekenend weer.
18-06-2020, 01:26 door Anoniem
10.000 onvindbare veroordeelden: Nederland bananenrepubliek...
18-06-2020, 07:12 door Anoniem
Het aantal voortvluchtige criminelen in Nederland is vorig jaar verder afgenomen, mede dankzij een nieuwe politie-app en het "uitpluizen van social media.
Heel goed. Wie veroordeeld is tot de gevangenis, moet ook die straf uitzitten.
18-06-2020, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Het aantal voortvluchtige criminelen in Nederland is vorig jaar verder afgenomen, mede dankzij een nieuwe politie-app en het "uitpluizen van social media.
Heel goed. Wie veroordeeld is tot de gevangenis, moet ook die straf uitzitten.
Je weet dat je door zo aan te halen tegelijkertijd zegt "het doel heiligt de middelen"?

Die "politie-app" treft namelijk iedereen die staandegehouden wordt, en dat zijn er veel meer dan de tienduizend die de politie "niet kan vinden". Ik denk dat het gesleepnet best wat minder mag, en kan.
18-06-2020, 10:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk nog steeds dat als je niet veroordeelden eerst heenzendt en ze daarna vriendelijk vraagt zich te melden, dat een hele hoop gezeik scheelt. En dus ook privacyproblemen als "iedereen die staandegehouden wordt per app door alle databases halen", met de verplichte logging en de database die daaruit voortvloeit en de problemen die je daarmee creëert als sneeuw voor de zon mee kan laten verdwijnen. Maarja, er wordt gewoon dom gedaan en technogefap moet het oplossen. Tekenend weer.

Meent U dat nu echt?
Je leest toch regelmatig dat een voortvluchtige na jaren wordt gepakt.
En bovendien als je iemand heenzend en later weer vraagt om terug te komen,kan hij/zij evt. bewijs e.d. verwijderen en verder gaan in de tussentijd.
Zo snel mogelijk van straat.
U leeft in de tijd van Poirot/Agatha Christie.
18-06-2020, 13:27 door Anoniem
Door Anoniem: 10.000 onvindbare veroordeelden: Nederland bananenrepubliek...


Monarchie ! - in dit geval dus een bananenmonarchie.
18-06-2020, 17:43 door Anoniem
Werkt andersom ook zo. Ik hoop van harte dat ze dat beseffen. En dat ze daar een policy voor hebben. O nee vergeten in onze gedragscode die we onze medewerkers hadden moeten laten tekenen...
19-06-2020, 08:35 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 19-06-2020, 08:36
Je kunt ook geen facebook/twitter/instagram/etc gebruiken als boefje, vrije keuze. Daarnaast zullen dit echt geen lieverdjes zijn.
Wie op facebook/twitter/instagram/etc zit heeft zijn privacy al lang opgegeven, vrijwillige zelfs.

De vraag is voor privacy-kietelaars, wanneer en waar ligt dan de grens ? In mijn ogen is facebook/twitter/instagram/etc een onderdeel van het bewegen binnen de samenleving. Dus daar valt op privacy overschrijdingen wel wat af te dingen.
22-06-2020, 12:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 10.000 onvindbare veroordeelden: Nederland bananenrepubliek...
Monarchie ! - in dit geval dus een bananenmonarchie.

Het duurt nogal eens jaren voor iemand na een vergrijp veroordeeld wordt. Het gaat dan ook vaak om lichte vergrijpen (anders blijft zo iemand wel in voorrarrest) als een winkeldiefstal of zakkenrollen of inbraak. Dat zijn niet perse het type daders dat twee jaar later nog steeds op hetzelfde adres woont en bij dezelfde werkgever werkt. Dus dat ze dan eventjes onvindbaar zijn omdat ze van bank tot bank trekken en niet in elke gemeente melden wat hun tijdelijke adres is, lijkt me vrij logisch.

Ik zou niet perse liever willen wonen in een land waar de gevangenissen particulier zijn, we als samenleving handen vol geld betalen aan bedrijven die die gevangenissen uitnutten en die er bovendien voor zorgen dat er zoveel mogelijk wetgeving komt die die betreffende gevangenissen vult.
Goedkoper is dat nl. niet, veiliger wordt het er ook niet van en het is evenmin humaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.