image

Singapore voorziet ouderen van bluetooth-token voor contactonderzoek

maandag 29 juni 2020, 17:18 door Redactie, 6 reacties

Singapore is begonnen met het uitdelen van bluetooth-tokens aan ouderen voor contactonderzoek naar corona. Het TraceTogether Token, vernoemd naar de gelijknamige corona-app, is bedoeld voor mensen die niet over een smartphone beschikken of geen corona-app op hun telefoon willen installeren, zo laat de Singaporese overheid weten (pdf).

Elke TraceTogether Token is voorzien van een gepersonaliseerde qr-code. Het apparaatje werkt via bluetooth en registreert de signalen van andere TraceTogether Tokens en mensen die op hun smartphone de TraceTogether-app draaien. Gegevens over tegengekomen personen worden voor een periode van 25 dagen versleuteld op de token opgeslagen.

Het apparaatje is niet in staat om gebruikers te waarschuwen wanneer ze in contact zijn gekomen met een besmet persoon. Dit zal worden gedaan door medewerkers van het Singaporese ministerie van Gezondheid. Gebruikers moeten de opgeslagen contactdata laten uitlezen wanneer een corona-infectie bij hen is vastgesteld. Op deze manier kan de overheid contacten opsporen en hen waarschuwen. De batterij van het apparaat gaat zes tot negen maanden mee en hoeft niet te worden opgeladen. Het token slaat verder geen gps-gegevens op en beschikt ook niet over een dataverbinding.

De TraceTogether-app voor smartphones is inmiddels door zo'n 2,1 miljoen mensen gedownload. Volgens de Singaporese overheid is dit niet voldoende. Zo kunnen kinderen en ouderen die niet over een smartphone beschikken er geen gebruik van maken. Daarnaast werkt de app niet goed op iPhones. Met het TraceTogether Token moet een grotere doelgroep worden bereikt.

Image

Reacties (6)
29-06-2020, 18:36 door Anoniem
Waarom mag de QR code op de token niet bedekt worden? Dat snap ik niet.
29-06-2020, 20:00 door linux4
Breng onze minister van volksgezondheid maar niet op een idee...
30-06-2020, 08:00 door Anoniem
Men kan in ieder geval stellen dat men in Singapore probeert er iets van te maken; ze hebben "Bunnie" Huang intussen in het ontwikkelproces betrokken:
https://www.bunniestudios.com/blog/?p=5820

Ook leuk, een teardown van deze TraceTogether-token (en een vergelijk met de EU Simmel token):
https://xobs.io/trace-together-token-teardown/ (let op: Medium.com).
30-06-2020, 11:31 door Anoniem
Door linux4: Breng onze minister van volksgezondheid maar niet op een idee...
misschien juist wel.

Er wordt niets mee gedaan totdat er besmetting is geconstateerd bij de drager van het token. En dan wordt het uitgelezen voor contact onderzoek..Lijkt me en van de meest onschuldige implementaties van contact tracing
30-06-2020, 14:51 door Anoniem
Geen gek alternatief voor wat wij hier hebben.

1. Er zit geen andere radio dan een Bluetooth radio in en er staat geen informatie op het device. In tegenstelling tot een Bluetooth enabled smartphone heeft het weinig zin om dit device (via de Bluetooth stack) te hacken.

2. Alleen als er een besmetting heeft plaatsgevonden wordt het apparaat uitgelezen. Mensen die niet besmet zijn leveren geen privacy in.

3. Je kan zelf kiezen wanneer je meedoet aan het programma. Als je op op het platte land de hond uitlaat of op open water gaat zeilen dan laat je dit ding thuis, moet je in een drukke stad zijn dan is het juist handig om (tijdelijk) bij je te dragen.


Echter. Dat de QR code zichtbaar moet blijven wekt de indruk dat een netwerk van slimme camera's de bewegingen van de gebruikers toch nauwgezet volgt.
01-07-2020, 01:21 door Anoniem
Dit zal hier in Nederland ook de nieuwe normaal gaan worden in de toekomst.
Verzet je, vecht voor je vrijheid! Nu kan het nog.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.