Internetgebruikers krijgen dagelijks met tal van privacyovereenkomsten te maken, maar de meeste mensen lezen de vaak lange en complexe voorwaarden niet en nee selecteren is geen optie. Een situatie die niet langer houdbaar is, aldus de Amerikaanse senator Sherrod Brown. "Privacy is een recht dat je niet zomaar kunt wegklikken", stelt Brown, die een wetsvoorstel heeft gepresenteerd dat internetgebruikers meer controle over hun eigen data moet geven.
De DataAccountability and Transparency Act of 2020 moet een einde aan het huidige "toestemmingsmodel" maken (pdf). In plaats daarvan worden er vanuit de overheid beperkingen opgelegd welke gegevens bedrijven mogen verzamelen, gebruiken en delen. Zo wordt het verboden om persoonlijke gegevens te verzamelen of te gebruiken tenzij dit specifiek door de wetgever is vastgelegd.
Daarnaast mag persoonlijke data niet worden gebruikt om mensen voor zaken als werk, leningen, verzekeringen, publieke accommodaties en huisvesting te discrimineren. Bedrijven die algoritmes inzetten waarmee beslissingen worden gemaakt moeten hier verantwoording over afleggen. Brown wil verder dat er een nieuw agentschap komt dat zich bezighoudt met het beschermen van de privacy van personen en de implementatie van zijn wet. Tevens moeten bestuurders van bedrijven die de wet overtreden civiel- en strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.
Verder verbiedt het wetsvoorstel het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door dataverzamelaars. Die mogen geen persoonlijke data via gezichtsherkenningstechnologie meer verzamelen, gebruiken of delen. Bij het opstellen van het wetsvoorstel werkte Brown samen met verschillende privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen, zoals het Electronic Privacy Information Center (EPIC), Access Now, Consumer Reports, Center for Digital Democracy en Free Press Action (pdf).
"De privacy van mensen wordt op dit moment niet beschermd, wat inhoudt dat we hun burgerrechten niet beschermen. We hebben nu meer dan ooit wetgeving nodig die Amerikanen controle over hun persoonlijke informatie geeft. Niemand zou zich zorgen moeten maken dat hij wordt bespioneerd, net zoals niemand zich zorgen zou moeten maken dat zijn informatie wordt gekocht, verkocht of gestolen", aldus Brown, die toevoegt dat zijn voorstel de privacyegels in de VS drastisch zal doen veranderen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.