Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en post-kwantumcryptografie kunnen de digitale weerbaarheid van Nederland versterken, maar hebben weinig zin als eenvoudige basisveiligheidsmaatregelen zoals het installeren van updates en sterke wachtwoorden worden vergeten, zo stelt het Rathenau Instituut in een nieuw gepubliceerd onderzoek.
Volgens het instituut zijn nieuwe technologieën nodig om de cyberweerbaarheid te vergroten. Het is echter ook van groot belang om meer en beter gebruik te maken van bestaande, maar onderbenutte technologieën. Zowel nieuw en oud moeten worden gecombineerd. "Als zelfs basisveiligheidsmaatregelen als sterke wachtwoorden of software-updates onderbenut blijven, heeft het weinig zin om in te zetten op de nieuwste innovaties", aldus het Rathenau Instituut.
Volgens het instituut blijkt steeds opnieuw dat veel eindgebruikers over te weinig expertise en capaciteit beschikken om de cyberweerbaarheid van hun systemen en apparaten op orde te krijgen. Relatief eenvoudige basisveiligheidsmaatregelen worden vaak niet of onvoldoende getroffen. Het gaat dan zowel om burgers, bedrijven als overheden.
Ook bij het vergroten van de weerbaarheid tegenover geavanceerde aanvallen, waarbij bijvoorbeeld offensief gebruik wordt gemaakt van machine learning, worden bestaande, maar onderbenutte technologieën niet ingezet. Het Rathenau Instituut vindt dan ook dat de overheid sterker moeten sturen op het gebruik van dergelijke mogelijkheden om de cyberweerbaarheid te verhogen.
Zo kan de overheid als grote afnemer van digitale producten en diensten en als grote dienstverlener het goede voorbeeld geven door standaard gebruik te maken van tweefactorauthenticatie en binnen de eigen diensten Privacy Enhancing Technologies toe te passen. Daarnaast zouden overheid en vitale diensten een leidende rol moeten spelen in het stellen van strengere inkoopvoorwaarden aan digitale producten en diensten.
Daarnaast moet er in mensen worden geïnvesteerd. Of het nu gaat om het vergroten van de digitale weerbaarheid met bestaande of nieuwe technologieën, dit is alleen mogelijk als er voldoende expertise aanwezig is. Het Rathenau Instituut adviseert dan ook dat zowel overheden, aanbieders van vitale diensten, overige bedrijven als toezichthouders over voldoende capaciteit en expertise beschikken. Er is echter een chronisch tekort aan experts. Het instituut roept daarom op meer te investeren in cybersecurityopleidingen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Leuke vergelijking tussen verschillende chat apps. Wel hoog WC-eend gehalte, maar ik wist niet dat Signal niet aan de AVG ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.