image

Hoogleraar computerbeveiliging gaat apart toestel voor corona-app gebruiken

maandag 20 juli 2020, 10:09 door Redactie, 26 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-07-2020, 16:30

Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit gaat de corona-app van de overheid installeren als die straks komt, maar wel op een apart toestel. Ook zal hij dit toestel niet overal mee naar toe nemen, zo liet Jacobs in een interview met Reporter Radio weten.

Vorige week maakte minister De Jonge bekend dat het plan is om de corona-app CoronaMelder op 1 september invoeren. De app moet echter eerst nog verschillende tests ondergaan en ook de Autoriteit Persoonsgegevens zal nog met advies komen. Tenzij er grote problemen worden gevonden zal de app straks voor iedereen beschikbaar zijn, verwacht Jacobs. "Ik ga de app installeren om vanuit mijn vakgebied te zien wat er gebeurt, maar op een tweede telefoon. Niet op mijn eigen eigen telefoon, maar op een andere. Iedereen heeft thuis nog wel een oude telefoon liggen", liet Jacobs weten op de vraag of hij de app gaat installeren.

De hoogleraar voegt toe dat hij van plan is om de telefoon met de corona-app maar af en toe bij zich te dragen en de app maar af en toe zal aanzetten. "Bijvoorbeeld als ik in de trein ga zitten, maar als ik thuis ben ga ik die app niet aanzetten. Ik wil er zelf controle over houden wanneer ik die app wel of niet aanzet." Jacobs stelt dat het gebruik van een corona-app mensen passief maakt en het een onvoorspelbaar psychologisch effect kan hebben. Er is een kans dat mensen zich misschien onveiliger gaan gedragen omdat ze denken door de app beschermd te zijn. "Het zal mij niet verbazen als na het uitkomen van de app het aantal besmetting omhoog gaat", merkte de hoogleraar op. "Dit is één groot sociaal medisch technisch experiment wat er met deze app gaat gebeuren."

Veiligheid noemt Jacobs ook als argument voor het gebruik van een aparte telefoon voor de corona-app. Hoewel de hoogleraar het proces rond de ontwikkeling van de app prijst zijn er ook nog een aantal punten van zorg die volgens hem moeilijk zijn in te schatten. Het gaat onder andere om het gebruik van de techniek van Apple en Google. "In theorie kunnen Apple en Google gegevens uit de telefoon halen en vaststellen wie er corona heeft en wie met wie in contact is gekomen. Ze beloven dat niet te zullen doen. Ik heb persoonlijk niet zoveel vertrouwen in beloftes uit Silicon Valley."

Ook heeft Jacobs zorgen over de technologie. Eerder liet hij al weten dat dit technologie is waar dictators opgewonden van raken. "Dit is het soort techniek waar je heel rare dingen mee kunt doen", reageert Jacobs in het interview. Zo zou het mogelijk zijn om via een dergelijke app mensen met een bepaalde politieke achtergrond of mening in kaart te brengen. "Natuurlijk wordt er nu gezegd dat dat niet wordt gedaan, maar je normaliseert een bepaalde techniek die ik bloedlink vind."

Ondanks zijn kritiek denkt Jacobs dat de concrete risico's meevallen en mensen zelf moeten nadenken of ze de app gaan installeren. Voor mensen die veel in openbare ruimtes, het openbaar vervoer en cafés komen vindt de hoogleraar het verstandig om de app te gebruiken. In verschillende andere landen wordt er al gebruik gemaakt van corona-apps, maar daar blijkt het gebruik heel laag te liggen.

Reacties (26)
20-07-2020, 10:14 door Anoniem
Ook heeft Jacobs zorgen over de technologie. Eerder liet hij al weten dat dit technologie is waar dictators opgewonden van raken. "Dit is het soort techniek waar je heel rare dingen mee kunt doen", reageert Jacobs in het interview. Zo zou het mogelijk zijn om via een dergelijke app mensen met een bepaalde politieke achtergrond of mening in kaart te brengen.

Dat wordt al lang gedaan door sociale media en fora te monitoren.
20-07-2020, 10:40 door Anoniem
Deze hoogleraar is een schande, denkt hij dat als iemand hem zo echt belangrijk vindt, dat daarvoor een corona app nodig is om te weten waar hij is?
20-07-2020, 11:17 door buttonius
Door Anoniem 10:40: Deze hoogleraar is een schande, denkt hij dat als iemand hem zo echt belangrijk vindt, dat daarvoor een corona app nodig is om te weten waar hij is?
Ik begrijp niet wat jij zo schandalig vind.
Bart Jacobs is een expert op dit gebied en hij heeft in een radioprogramma zijn standpunten over de corona app uitgelegd.

Als een geheime dienst echt achter je aan zit, dan komen ze nagenoeg alles van je te weten. Maar de kosten die daaraan verbonden zijn, zijn enorm hoog. Daarom zal een geheime dienst dit niet voor alle burgers kunnen doen.

Maar met een app die vrijwillig door veel burgers geinstalleerd wordt en die locatie en contacten traceert, kan het kostenplaatje voor die geheime dienst dramatisch veranderen. Het is echt wel belangrijk dat de corona app zo min mogelijk data verzamelt en zo min mogelijk dingen doet en kan "waar dictators opgewonden van raken"..
20-07-2020, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Deze hoogleraar is een schande, denkt hij dat als iemand hem zo echt belangrijk vindt, dat daarvoor een corona app nodig is om te weten waar hij is?
Onzin, Bart Jacobs is een kundig man die veel respect verdient.

Uiteraard zijn er vele manieren om iemand te volgen, maar dit is weer een extra (en zeer krachtig) nieuw middel. Door informatie uit verschillende bronnen te correleren kan je veel meer gedragspatronen inzichtelijk maken dan de meeste mensen zich realiseren.
20-07-2020, 11:46 door Anoniem
Door buttonius:

Maar met een app die vrijwillig door veel burgers geinstalleerd wordt en die locatie en contacten traceert, kan het kostenplaatje voor die geheime dienst dramatisch veranderen. Het is echt wel belangrijk dat de corona app zo min mogelijk data verzamelt en zo min mogelijk dingen doet en kan "waar dictators opgewonden van raken"..

En vergeet niet dat de data waarschijnlijk ook interressant is om te exporteren, je wil tenslotte corona onderzoek tussen landsgrenzen makkelijk maken.

https://www.security.nl/posting/556077/CTIVD%3A+Waarborgen+nodig+voor+delen+inlichtingendata+AIVD

https://www.security.nl/posting/584328/CTIVD+doet+onderzoek+naar+gegevensuitwisseling+AIVD
20-07-2020, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem: Deze hoogleraar is een schande, denkt hij dat als iemand hem zo echt belangrijk vindt, dat daarvoor een corona app nodig is om te weten waar hij is?

De aloude 'ik heb/hij heeft niets te verbergen' in een ander jasje. Ook jij hebt iets te verbergen.

https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wel-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2
20-07-2020, 11:58 door Anoniem
Ja, 75 jaar geleden vonden ze het ook geen bezwaar om te noteren wat iemands geloof was...
Toen er ineens een snorremans met oostenrijks accent aan de macht kwam was deze data erg handig, zeker die met geloof 'joods'.

Toen dachten ambtenaren ook niet na.
Nu nog steeds niet.

Over 5 jaar komen we erachter hoeveel ellende deze bullshit op levert.
We weten nu al dat onze Amerikaanse "vrienden" meer kwaad doen dan onze zogenaamde vijanden.
Hen deze informatie in handen geven is als alle 100 grootste dictators een bluetooth remote geven voor alle atoombommen op deze blauwe bol.
20-07-2020, 12:28 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-07-2020, 12:28
Een betere oplossing voor de gedwongen winkelnering bij Apple en Google zou een alternatieve implementatie van de GAEN-API zijn. Met name voor gebruikers die geen Play Services (of Google account) op de telefoon hebben bied dit een uitkomst. Dat voorkomt dat velen met een extra telefoon zouden moeten rondlopen als alternatief (of natuurlijk helemaal niet mee kunnen doen).

Tot die tijd toch maar het OV en de terrasjes mijden, al is dat sowieso al aan te bevelen...
20-07-2020, 13:43 door Anoniem
Van een hoogleraar computerbeveiliging snap ik dat hij uit wetenschappelijk oogpunt de app downloadt. Hopelijk kan hij de ezels en angsthazen van daaruit overtuigen om deze verkapte elektronische enkelband links te laten liggen.
20-07-2020, 13:54 door Anoniem
De aloude 'ik heb/hij heeft niets te verbergen' in een ander jasje. Ook jij hebt iets te verbergen.
Ja die begrijpen het nog steeds niet, hier onder een link die hun mischien verder helpt.

Iemand die denkt dat Apple je niet volgt heeft het volgens mij toch heel erg mis, ik geef geen voorbeeld ga er van
uit dat bezoekers hier deze kennis hebben.

https://www.bitsoffreedom.nl/bof_tools/niets-te-verbergen/
20-07-2020, 13:59 door Anoniem
Tot die tijd toch maar het OV en de terrasjes mijden, al is dat sowieso al aan te bevelen..
Deze app gaat niemand vrijwaren van het virus, is alleen maar bedoeld om optesporen. Dus afstand houden
handen wassen heeft wel effect.
20-07-2020, 14:14 door Anoniem
Met het idee van Jacobs liep ik ook al rond. Ik zat er ook aan te denken een Android mobieltje voor dat doel te strippen tot het allernoodzakelijkste minimum, tot een 'dumbphone', om dan daar de APK van de CoronaMelder op te zetten.

Liever zie ik een nog eenvoudiger sleutelhanger. Wie weet kan de ontwikkelaar van de Corona-Tracer, bedacht voor werkvloer, die zendertjes compatible maken met de CoronaMelder, en deze uitbrengen voor de rest van de bevolking.

https://www.corona-tracer.com/nl-nl
20-07-2020, 14:44 door Anoniem
Deze hoogleraar is een schande, denkt hij dat als iemand hem zo echt belangrijk vindt, dat daarvoor een corona app nodig is om te weten waar hij is?

Volgens mij snap je weinig van zijn bezwaren. Wat helemaal niet gaat over de vraag waar hij is. Wel over de vraag met wie je allemaal samenkomt, wat eventueel uitgebreid zou kunnen worden naar andere toepassingen, dan Corona. Alsof Jacobs niet weet dat je lokatie gegevens per definitie beschikbaar zijn via de telco.

Denk zelf eens na, voor je dit soort grote woorden gebruikt.
20-07-2020, 14:46 door karma4
Door Anoniem: Onzin, Bart Jacobs is een kundig man die veel respect verdient.

Uiteraard zijn er vele manieren om iemand te volgen, maar dit is weer een extra (en zeer krachtig) nieuw middel. Door informatie uit verschillende bronnen te correleren kan je veel meer gedragspatronen inzichtelijk maken dan de meeste mensen zich realiseren.
Nou, niet meer. Hij heeft de lopen manipuleren dat een onbewezen vermoeden hetzelfde is als een correct bewijs. (als dat waar is dan). In zijn positie had hij zich druk moeten maken om bij apple/google geen random encryptie gebruikt wordt.
De eis voor een broncontactonderzoek is een ondersteuning van contracten/locaties van besmetten mensen naar de GGD.
Op dat moment van een vastgestelde gevaarlijke besmettelijke ziekte is privacy even van minder belang voor die persoon in het belang van anderen. Bart Jacobs heeft niets met volksgezondheid of epidemilogie. Daar gaat het mank.
20-07-2020, 14:49 door karma4 - Bijgewerkt: 20-07-2020, 14:52
Door Anoniem: Ja, 75 jaar geleden vonden ze het ook geen bezwaar om te noteren wat iemands geloof was...Toen er ineens een snorremans met oostenrijks accent aan de macht kwam was deze data erg handig, zeker die met geloof 'joods'. ....
De werkelijkheid was dat je vrienden en buren dat soort informatie doorspeelden terecht of niet maakte niet veel uit.
De bevolkingsadministratie was helemaal niet zo compleet of op orde. Er was nog een cultuur van onderdanen horigen.

Je zag nu een reactie naar verdachte mensen met een chinees uiterlijk. Het virus zou uit china komen.
20-07-2020, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Deze app gaat niemand vrijwaren van het virus, is alleen maar bedoeld om optesporen. Dus afstand houden handen wassen heeft wel effect.
Ik weet niet wacht ik dacht, daar heb je helemaal gelijk in.
20-07-2020, 16:18 door Anoniem
[qoute] Zo zou het mogelijk zijn om via een dergelijke app mensen met een bepaalde politieke achtergrond of mening in kaart te brengen.[/quote]
Ehhh... Hoe dan? De API werkt met anonieme codes die worden uitgewisseld via bluetooth. Het in kaart brengen van mensen met een bepaald geloof of politieke mening kan natuurlijk al lang met smartphones. Deze API voegt daar helemaal niets aan toe. Sterker nog, dat kan helemaal niet met deze API. Dan is er natuurlijk nog de app zelf, maar die is open source.

Ik krijg het idee dat meneer Bart Jacobs zijn titel op het darkweb heeft gekocht.
20-07-2020, 16:42 door Anoniem
Niet hoogleraar gaat die Corona app helemaal niet gebruiken. En dat komt niet in de media. Deze niet hoogleraar gebruikt gewoon zijn gezond verstand. Voetjes plat op de grond en neemt Corona heel serieus.
20-07-2020, 17:54 door eMilt
Bart Jacobs laat in het interview toch hier en daar blijken niet helemaal goed te begrijpen hoe het werkt. Best zorgelijk als zo iemand de overheid adviseert over die app.

Zo zegt hij dat hij de app niet altijd "aan zal zetten", alleen als hij dat wil. De app hoeft ook helemaal niet "aan" te zijn, de contact tracing vindt automatisch plaats op de achtergrond. Tenzij je dus iedere keer in de instellingen van je telefoon onder de privacy instellingen de tracing aan- en uit gaat zetten. Dat wordt je ook gauw zat.

Vervolgens zegt hij dat deze technologie het mogelijk maakt om te zien dat er iemand van FvD of het CDA in je buurt is geweest. Nee! Dat is helemaal niet mogelijk. Verkondig niet van die onzin!

Hij zegt dat hij die tweede telefoon waarop die CoronaMelder app staat selectief gaat meenemen. Eigenlijk is dat best asociaal. Je ontneemt daarmee bewust andere mensen van de mogelijkheid om te weten dat ze mogelijk aan COVID-19 zijn blootgesteld als dhr. Jakobs later het Coronavirus blijkt te hebben. Net zoiets als dat je de diagnose Aids krijgt en vervolgens de mensen waarmee je de afgelopen tijd sex hebt gehad niets vertelt.
20-07-2020, 19:17 door Anoniem
Jacobs stelt dat het gebruik van een corona-app mensen passief maakt en het een onvoorspelbaar psychologisch effect kan hebben. Er is een kans dat mensen zich misschien onveiliger gaan gedragen omdat ze denken door de app beschermd te zijn.
Hier heeft de hoogleraar een punt. Er zijn zat mensen die niet correct snappen waar die corona app goed voor is.
Vanuit hun "gevoel" denken dat ze door de app worden beschermt. En o, o, wat zijn we tegenwoordig gevoelig in plaats van wijs. Komt natuurlijk mede door het egoïstische denken in deze maatschappij, waardoor iedereen meent dat het allemaal om henzelf en hun eigen kluppie draait en om niemand anders.

De Duitsers daarentegen adverteren ijverig met "infektionsketten digital unterbrechen", en dat is precies wat de app doet.
Als jij corona krijgt dan beperk je dankzij de app het aantal mensen aan wie het na jou verder wordt doorgegeven.
Maar het is natuurlijk mosterd na de maaltijd.
Want eigenlijk had je jezelf beter moeten beschermen, zodat je helemaal geen corona zou hebben opgelopen!
Tien keer beter dan "op de app vertrouwen".
Je vooral aan de corona-maatregelen houden dus.
En ik merkte hoe nonchalant men hierin al is geworden in Nederland.
Als de zomer straks voorbij is, en hiermee de "natuurlijke onderdrukking" van het coronavirus stopt,
gaat uit deze Hollandse non-chalance de "tweede golf" geboren worden.
Let maar eens op.

(o ja, en verder hebben we natuurlijk nog de complotdenkers die de app weigeren of er heel voorzichtig mee omspringen)
20-07-2020, 20:47 door Anoniem
Door Anoniem: En o, o, wat zijn we tegenwoordig gevoelig in plaats van wijs.

Een geneesmiddel: Massimo Pigliucci Hoe word je een stoïcijn? (Ten Have, 2017)

Oude filosofie voor het moderne leven. De oude Grieken en Romeinen werden ook bij tijd en wijle geteisterd door ziekteplagen, en de vele andere problemen die eigen zijn aan het leven. Daar leerden ze mee omgaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Massimo_Pigliucci
20-07-2020, 23:33 door Anoniem
Als jij corona krijgt dan beperk je dankzij de app het aantal mensen aan wie het na jou verder wordt doorgegeven.
Maar het is natuurlijk mosterd na de maaltijd.
Want eigenlijk had je jezelf beter moeten beschermen, zodat je helemaal geen corona zou hebben opgelopen!
Tien keer beter dan "op de app vertrouwen".
Je vooral aan de corona-maatregelen houden dus.
En ik merkte hoe nonchalant men hierin al is geworden in Nederland.
En zo is het, helaas moeilijk te begrijpen blijkbaar. Wil je van dit virus afkomen dan moet je je aan die regels houden
zoals afstandhouden, handenwassen, ziek zijn thuis blijven. Er zijn mensen die moeten op vakantie gaan en bij terug
komst andere ziek maken want zij hebben zich niet aan de regels gehouden. Maar wel die zo belangrijke app
geïnstalleerd zo dat zij denken dat ze geen corona kunnen krijgen en niet aan de regels hoeven te houden.
21-07-2020, 09:55 door Anoniem
Als jij corona krijgt dan beperk je dankzij de app het aantal mensen aan wie het na jou verder wordt doorgegeven.
Maar het is natuurlijk mosterd na de maaltijd. Want eigenlijk had je jezelf beter moeten beschermen, zodat je helemaal geen corona zou hebben opgelopen! Tien keer beter dan "op de app vertrouwen".

Wat fijn zeg. Alsof die app gaat voorkomen dat je ziek wordt. Ligt aan jezelf, niet aan een app. En als jij ziek bent, is het voor anderen om je heen zeker geen mosterd na de maaltijd. Immers gaat het niet enkel om jezelf. Ga jij verder maar lekker vertellen aan mensen dat ze fout bezig zijn geweest, als ze ziek worden.
21-07-2020, 09:57 door Anoniem
Maar wel die zo belangrijke app geïnstalleerd zo dat zij denken dat ze geen corona kunnen krijgen en niet aan de regels hoeven te houden.

Heeft helemaal niets van doen met een app. Wel eventueel met de mentaliteit van mensen. Verder denk ik op geen enkele manier dat ik met een app geen corona kan krijgen, of dat ik me met de app niet aan regels hoef te houden. Sommige mensen zijn dom en kortzichtig, what else is new.
21-07-2020, 10:25 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ja, 75 jaar geleden vonden ze het ook geen bezwaar om te noteren wat iemands geloof was...Toen er ineens een snorremans met oostenrijks accent aan de macht kwam was deze data erg handig, zeker die met geloof 'joods'. ....
De werkelijkheid was dat je vrienden en buren dat soort informatie doorspeelden terecht of niet maakte niet veel uit.
De bevolkingsadministratie was helemaal niet zo compleet of op orde. Er was nog een cultuur van onderdanen horigen.

LoL

De Duitsers waren iets professioneler dan dat. Als ze (vooral) afhankelijk waren geweest van verraders dan waren er in Nederland tov de rest van de bezette europese landen niet zoveel mensen doodgegaan in de concentratiekampen.
Nederland had een goed opgezet GBA, dat ook nog eens actueel was. daar hebben de Duitsers goed gebruik van gemaakt.
In Nederland kenden we de "Franse slag" niet.
Zoals K4 het zelf noemt: "een cultuur van onderdanen horigen". Braaf doen wat de overheid beslist.

Maar goed: kom eens met harde cijfers?
Hoeveel mensen zijn uiteindelijk vermoord in concentratiekampen agv veraad door hun buren of vrienden.

Ik heb die cijfers niet kunnen vinden.


Met daar tegenover:

Bv: https://nl.wikipedia.org/wiki/Razzia_van_Amsterdam
"Op 23 februari was het zondagsmarkt op het Waterlooplein in de Jodenbuurt, waardoor veel niet-Joodse Amsterdammers getuige waren van de razzia. De Nederlandse politie was niet op de hoogte gesteld van de razzia. Politieagenten waren ontsteld. Talloze Amsterdammers waren geschokt door de voor Nederlandse begrippen ongekende ingreep en het optreden van de Duitsers. Het gaf voeding om zich massaal aan te sluiten bij de daaropvolgende Februaristaking."

Waren dat ook allemaal mesnen die hun buren en kenissen verlinkten bij de Duiters?
21-07-2020, 14:24 door Anoniem
Door eMilt: Vervolgens zegt hij dat deze technologie het mogelijk maakt om te zien dat er iemand van FvD of het CDA in je buurt is geweest. Nee! Dat is helemaal niet mogelijk. Verkondig niet van die onzin!

Wat Bart Jacobs bedoelt, is dat de bluetooth functie de nabijheid van andere bluetooth signalen signaleert.
Het is de uiteindelijke software die bepaalt of dat een corona besmetting of lidmaatschap van een bepaalde politieke partij is.

En het drukken op de knop 'ik ben met FvD besmet' kan stiekem ook automatisch plaatsvinden door de 'corona App'.

Het is een glijdende schaal. Nu is alles nog goed. Maar over 50 jaar kan de nu gebouwde en wereldwijd uitgerolde infrastructuur een heel andere betekenis hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.