image

Hoogleraar computerbeveiliging kritisch over afhankelijkheid van Apple en Google bij corona-app

dinsdag 16 juni 2020, 17:21 door Redactie, 32 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-06-2020, 09:38

Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit is kritisch over de Nederlandse corona-app, mede vanwege de afhankelijkheid van Apple en Google. "Hier wordt technologie gebruikt waar dictators toch heel erg opgewonden van raken", laat Jacobs tegenover Nieuwsuur weten. "Google en Apple slaan de data van gebruikers niet centraal op, maar ze kunnen een knop omzetten dat het wel gebeurt. We zijn afhankelijk van beloftes die in Silicon Valley gemaakt worden."

Apple en Google hebben een API beschikbaar gemaakt die voor interoperabiliteit moet zorgen tussen Android- en iOS-toestellen die van bluetooth corona-apps gebruikmaken. Apple staat het gebruik van bluetooth in de achtergrond alleen toe wanneer corona-apps met de API werken. Daarnaast zullen de techbedrijven contact tracing via een update direct in het besturingssysteem verwerken. Doordat contact tracing straks onderdeel van het besturingssysteem wordt kunnen gebruikers het niet meer verwijderen zoals bij een app het geval is.

Jacobs, die in de begeleidingscommissie van de app zit maar op eigen titel spreekt, is ook kritisch over het proces rond de app. "De minister heeft vrij snel ingezet op bluetooth en deze app, daarom dendert de trein voort. Ik denk dat hier persoonlijk politiek prestige aan verbonden is." Eerder uitte ook Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen, kritiek op het contactonderzoekplatform van Apple en Google, dat hij een wolf in schaapskleren noemde.

Update

Eerder deze maand schreef Jacobs samen met Peter Boncz en Danny Mekic een document waarin wordt ingegaan op verschillende aspecten van een app voor contactonderzoek, zoals de wettelijke basis, de rol van de GGD en de werking, technische realisatie en evaluatie van de app (pdf). Ook worden verschillende adviezen gegeven. Volgens de auteurs zijn de bestaande plannen van het ministerie van Volksgezondheid met een op bluetooth gebaseerde app in feite een groot sociaal-medischtechnisch experiment.

"Dit experiment kent veel onzekerheden en open vragen maar kan grote invloed hebben op gebruikers van de app die al of niet een waarschuwing krijgen. Men kan zich afvragen of een medisch-ethische commissie toestemming zou geven voor zo’n experiment — zelfs als de huidige uitzonderlijke toestand mee in overweging genomen wordt", aldus Jacobs, Boncz en Mekic, die tevens opmerken dat de opzet van het ministerie van Volksgezondheid in dit stadium onvoldoende uitgewerkt en rijp is voor grootschalige, landelijk inzet.

Reacties (32)
16-06-2020, 18:15 door Anoniem
Bart heeft helemaal gelijk een diepe buiging voor deze man met een werkend analytisch vermogen.

The Matrix
16-06-2020, 18:19 door Anoniem
Laat hij zelf dan maar iets beters voorstellen. Kritiek leveren is makkelijk, maar zelf iets maken?
16-06-2020, 18:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-06-2020, 19:22
Wat betreft die afhankelijkheid werkt dat natuurlijk twee kanten op. Enerzijds maakt de Nederlandse overheid burgers afhankelijk van Google/Apple software via de DigiD, Berichtenbox en nu de Covid-19 app. Tegelijk is dezelfde overheid afhankelijk van de oplossingen van diezelfde tech giganten door het duopolie wat deze hebben op de smartphone markt. Laten we niet vergeten dat Google/Apple zelf niet eens met de magische oplossing kwamen. Het Exposure Notification Framework is immers een slap aftreksel van het DP^3T voorstel dat meer waarborgen tegen misbruik heeft. Met dat in het achterhoofd is de keuze voor deze API niet ingegeven door de privacy voordelen, maar enkel door de houdgreep van BigTech over de smartphones van de massa. En die enkelingen die zich niet wagen om er aan mee te doen (lees: geen Apple telefoon of Google Play Services hebben) mogen weer niet meedoen van diezelfde overheid.

Zoals Bart Jacobs het zegt: de trein is al vertrokken en gaat niet meer stoppen ook. Ondertussen is het de schijn ophouden: 'open source' met gesloten libraries, 'toegankelijk' voor iedereen met een Apple/Google account, 'privacy vriendelijk' als je maar niet kijkt naar de betere alternatieven.

EDIT: En voor ik het vergeet, de schijn ophouden dat dit een nuttige toevoeging is aan het bestaande bron- en contactonderzoek.
16-06-2020, 19:15 door Anoniem
Laat "bij corona app" maar weg uit de titel, de afhankelijkheid van die bedrijven in het algemeen is gewoon enorm groot en eng.
16-06-2020, 20:19 door Anoniem
Door Anoniem: Laat hij zelf dan maar iets beters voorstellen. Kritiek leveren is makkelijk, maar zelf iets maken?

jeetje, weer een positieve insteek. Begin en promoot het werken aan je eigen weerstand dan. Dat is sowieso beter dan je blind proberen te staren in een tunnel. Daar heb je in beginsel weinig aan.
De makers van Android wilden op hun eigen manier een alternatief voor Apple iPhones bieden en Apple wilde haar vooral haar eigen standaarden kunnen hanteren.
Dat zijn allemaal mooie woorden en benaderingen, zo lang ze delen van hun systemen niet met elkaar inkapselen.
En het gaat door al die zaken als bluetooth en andere verbinding technieken van mobiele telefoons al lang niet meer om wel of niet een soort betamax, v-2000 of vhs monopolies overeind promoten.
Het gaat door die technieken om in de basis op andere apparaten kunnen lezen en schrijven vanaf een derde apparaat.
Als je de rest van de functionaliteit van mobiele telefoons met elkaar vergelijkt valt er nog meer onderscheid tussen Android en iPhone systemen weg.
16-06-2020, 20:27 door Anoniem
Door iatomory: Wat betreft die afhankelijkheid werkt dat natuurlijk twee kanten op. Enerzijds maakt de Nederlandse overheid burgers afhankelijk van Google/Apple software via de DigiD, Berichtenbox en nu de Covid-19 app. Tegelijk is dezelfde overheid afhankelijk van de oplossingen van diezelfde tech giganten door het duopolie wat deze hebben op de smartphone markt. Laten we niet vergeten dat Google/Apple zelf niet eens met de magische oplossing kwamen. Het Exposure Notification Framework is immers een slap aftreksel van het DP^3T voorstel dat meer waarborgen tegen misbruik heeft. Met dat in het achterhoofd is de keuze voor deze API niet ingegeven door de privacy voordelen, maar enkel door de houdgreep van BigTech over de smartphones van de massa. En die enkelingen die zich niet wagen om er aan mee te doen (lees: geen Apple telefoon of Google Play Services hebben) mogen weer niet meedoen van diezelfde overheid.

Zoals Bart Jacobs het zegt: de trein is al vertrokken en gaat niet meer stoppen ook. Ondertussen is het de schijn ophouden: 'open source' met gesloten libraries, 'toegankelijk' voor iedereen met een Apple/Google account, 'privacy vriendelijk' als je maar niet kijkt naar de betere alternatieven.

EDIT: En voor ik het vergeet, de schijn ophouden dat dit een nuttige toevoeging is aan het bestaande bron- en contactonderzoek.
DigiD en MijnOverheid kunnen prima via de computer, heb je zo'n mobiel lulijzer niet voor nodig!
16-06-2020, 20:27 door Erik van Straten
Ook de door de Europa Commissie gewenste app maakt gebruik van de Google + Apple notification API (zie https://www.security.nl/posting/661390/EU+akkoord+met+specificatie+om+nationale+corona-apps+binnen+EU+te+laten+werken#posting661422).
16-06-2020, 20:29 door Anoniem
Door Anoniem: Laat "bij corona app" maar weg uit de titel, de afhankelijkheid van die bedrijven in het algemeen is gewoon enorm groot en eng.

'De Tweede Kamer hoort te gaan over de inhoud en de duur van de wet', zo legt hij uit. 'In het huidige wetsvoorstel hebben zij geen zeggenschap over de inhoud van de maatregelen en de beperkingen die opgelegd kunnen worden. Het enige wat ze volgens de wet doen is het geven van een volmacht aan de minister om te doen wat hij wil.'
Aldus een Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

Het is inmiddels echt wel hoog tijd dat ook de parlementsleden van de coalitie partijen in de tweede kamer hun wettelijk controlerende taak weer volledig in plaats van gedeeltelijk uitvoert en opschaalt richting de regering.
Als een hoogleraar staatsrecht al dusdanig aan de bel trekt dan moet de huidige aanpak van het kabinet scherper worden beoordeeld.
Elk beetje historicus en jurist heeft echt al genoeg tussenstops en checks langs zien komen waar deze regering tot nu toe nog teveel een loopje mee neemt.
16-06-2020, 21:31 door souplost - Bijgewerkt: 16-06-2020, 21:36
Hier wordt technologie gebruikt waar dictators toch heel erg opgewonden van raken", laat Jacobs tegenover Nieuwsuur weten.
Dat geldt ook voor windows, technologie gebruikt door de hele overheid en veel bedrijfsleven waar de NSA erg opgewonden van is geworden. Daar hoor je hem niet over. Voor een hoogleraar computerbeveiliging beetje zwakjes.
Google en Apple slaan de data van gebruikers niet centraal op, maar ze kunnen een knop omzetten dat het wel gebeurt. We zijn afhankelijk van beloftes die in Silicon Valley gemaakt worden."
Weer zo'n zwakke opmerking. Wij zijn al lang afhankelijk van silicon valley. Misschien eens met een plan komen hoe dit te omzeilen mbv lokale investeringen en op tijd ipv theoretisch geneuzel aan de wal.
17-06-2020, 07:39 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:DigiD en MijnOverheid kunnen prima via de computer, heb je zo'n mobiel lulijzer niet voor nodig!
De DigiD app is alleen de downloaden via de Google Play Store of Apple App Store. Zonder app ben je op vrij veel plekken al verplicht om een telefoonnummer te hebben doordat minimaal niveau Midden verplicht is. Dus nee, zo'n mobiel lulijzer ontkom je in de praktijk niet aan.
17-06-2020, 07:44 door karma4
Ik ben blij met deze kritische noten van Jacobs en Hoepman. Het zijn dezelfde kritisch kanttekeningen die ik ook heb.
Scheiding van de machten over meerdere partijen is een oplossingsweg.
17-06-2020, 08:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-06-2020, 08:58
Door iatomory:
Door Anoniem:DigiD en MijnOverheid kunnen prima via de computer, heb je zo'n mobiel lulijzer niet voor nodig!
De DigiD app is alleen de downloaden via de Google Play Store of Apple App Store. Zonder app ben je op vrij veel plekken al verplicht om een telefoonnummer te hebben doordat minimaal niveau Midden verplicht is. Dus nee, zo'n mobiel lulijzer ontkom je in de praktijk niet aan.

Er is zelfs een knip de kabel door trend gaande, richting minder TV kijken en meer video on demand. Alles mobiel, helemaal geen vaste aansluiting meer.
17-06-2020, 09:32 door soeperees
Deze mannen hebben het echt totaal niet begrepen. De API van Apple en Google is juist zo opgezet dat er helemaal geen locatiedata, of persoonsgegevens worden gebruikt. De app werkt met (elke tien min.) gegenereerde unieke codesdie lokaal worden opgeslagen. Ook de codes van mensen bij wie je langer dan vijf min. in de buurt bent geweest worden opgeslagen. Als jij in je app aangeeft dat je positief bent, worden alle codes in jouw telefoon centraal in een DB opgeslagen. Volstrekt anoniem dus.

Ook hebben Apple en Google aangegeven de funtionaliteit er uit te slopen zodra de pandemie over is. Verder is API alleen toegankelijk voor apps van overheden en dus niet voor apps van derden.

En stel, dat je nog steeds niet overtuigd bent. De echte interessante data (locatie, contacten, fitness, geïnstallerde apps, enz.) verstuurt je telefoon al jaren zonder die API naar Apple en naar Google.

Hoe deze heren het tot hoogleraar computerbeveiliging hebben weten te schoppen is mij een raadsel
17-06-2020, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: Bart heeft helemaal gelijk een diepe buiging voor deze man met een werkend analytisch vermogen.

The Matrix
Mooi gesproken. Inderdaad respect voor deze man.
17-06-2020, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Laat hij zelf dan maar iets beters voorstellen. Kritiek leveren is makkelijk, maar zelf iets maken?
Bart Jacobs roept niet zomaar iets. Snijdt echt wel hout. Hij heeft onderzoek gedaan naar de risico's, niet naar een alternatieve oplossing.

Ik denk dat een oplossing veel meer tijd kost dan de paar maanden die men er nu voor uit probeert te trekken. Politici hebben van alles geroepen en dit lijkt inderdaad meer tot een politiek prestige project verworden te zijn. Er zijn zoveel haken en ogen aan de huidig voorgestelde oplossingen dat we ons écht moeten afvragen of we hiermee op het juiste pad zitten. Een conclusie kan ook zijn dat de techniek van smartphone's zich niet leent voor dit in beeld brengen van persoonlijke contacten, maar dat kan niet als je er een prestige project van gemaakt hebt.
Los van veiligheid en privacy heb ik ook ernstige twijfels bij de betrouwbaarheid. Het levert dan schijnveiligheid op wat wellicht erger is dan dat we geen app hebben. Ik heb totaal geen vertrouwen in een Corona app
17-06-2020, 09:57 door Anoniem
De API zit op Android niet in het OS zelf, maar in de Google-play services.

Ook belooft Google om de locatie niet te gebruiken, maar je moet wel je locatie aanzetten anders werkt de Corona-API niet. 'Maar we doen er niets mee hoor....'
17-06-2020, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem: Laat hij zelf dan maar iets beters voorstellen. Kritiek leveren is makkelijk, maar zelf iets maken?

je neemt met deze houding impliciet aan dat er iets gemaakt KAN worden. wellicht is het zo dat deze hoogleraar niet met een roze brillejte naar de wereld kijkt en dat hij daarom ook hoogleraar is en jij en hugotje ook niet?
17-06-2020, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: De API zit op Android niet in het OS zelf, maar in de Google-play services.

Ook belooft Google om de locatie niet te gebruiken, maar je moet wel je locatie aanzetten anders werkt de Corona-API niet. 'Maar we doen er niets mee hoor....'
Je kan je natuurlijk ook afvragen, waarom je dat lulijzer de hele dag aan wil laten staan.? Ben je nu werkelijk ZO belangrijk?
17-06-2020, 10:42 door Anoniem
Door soeperees: Deze mannen hebben het echt totaal niet begrepen. De API van Apple en Google is juist zo opgezet dat er helemaal geen locatiedata, of persoonsgegevens worden gebruikt. De app werkt met (elke tien min.) gegenereerde unieke codesdie lokaal worden opgeslagen. Ook de codes van mensen bij wie je langer dan vijf min. in de buurt bent geweest worden opgeslagen. Als jij in je app aangeeft dat je positief bent, worden alle codes in jouw telefoon centraal in een DB opgeslagen. Volstrekt anoniem dus.

Ook hebben Apple en Google aangegeven de funtionaliteit er uit te slopen zodra de pandemie over is. Verder is API alleen toegankelijk voor apps van overheden en dus niet voor apps van derden.

En stel, dat je nog steeds niet overtuigd bent. De echte interessante data (locatie, contacten, fitness, geïnstallerde apps, enz.) verstuurt je telefoon al jaren zonder die API naar Apple en naar Google.

Hoe deze heren het tot hoogleraar computerbeveiliging hebben weten te schoppen is mij een raadsel

ha ha ha, dat deze hoogleraren, die onder transparantie en toezicht van kritische peers in het veld een status hebben weten te verwerven, jou mening tegenspreken concludeer JIJ dat ZIJ het niet begrijpen? ego much?
17-06-2020, 10:49 door Anoniem
Een conclusie kan ook zijn dat de techniek van smartphone's zich niet leent
Hier geef je volgens mij het grootste probleem weer, mensen die niet weten hoe computers werken
denken dat je met een smartphone en software elk probleem kunt oplossen. Een smartphone is ook
maar een gewone computer, alleen hij is kleingenoeg om hem overal mee te nemen, tot groot genoegen
van FB en Google.
17-06-2020, 10:54 door Korund - Bijgewerkt: 17-06-2020, 10:54
In een aantal Europese landen zijn al corona-tracking-apps ontwikkeld die voldoen aan de privacy-wetgeving. Waarom moet NL dan zo nodig zelf weer opnieuw het wiel uitvinden? De hele riedel van privacy-problemen die in landen als Noorwegen en Duitsland al zijn opgelost komt hier weer voorbij. Gevalletje NIH https://en.wikipedia.org/wiki/Not_invented_here? Om nog te zwijgen over het gebrek aan interconnectiviteit van de verschillende apps als je naar het buitenland gaat.
17-06-2020, 11:22 door Anoniem
Altijd hetzelfde pas als er titels om de hoek komt kijken ..is er een kans dat er geluisterd wordt. Terwijl de boer op de akker hiervoor allang waarschuwde.

Kortom .eens met de hoogleraar...

maar daar hoeft niemand hoogleraar voor te zijn.

Ik zou eerder voor een aparte device gaan die bedrijven kunnen kopen. Die totaal onafhankelijk zijn en enkel een instelling hebben voor de afstand en een piepsignaal afgeven. En die devices zijn er. Koop die grootschalig in en kun je ze uitdelen onder de bevolking.Beetje marketing en promotie erbij hoppa.

Promoot dat het hip is om zon ding te hebben om je pols...een smart distance armbandje

Dan kunnen al die mensen en bedrijven die daar behoefte aan hebben dit aanschaffen.

Niks tracking.
Niks privacy issues
Niks contact onderzoek
Niks maandenlang gezever
Puur een waarschuwings signaal

En de toename aan besmettingen kun je aflezen ah rioolwater.

Ik snap gewoon niet waarom we met Google en Apple in zee gaan. Amerikaanse bedrijven...met een president die maandenlang los van de werkelijkheid stond. Wat zegt dit over ons kabinet?

We moeten vanuit de EU veel zelfstandiger optreden en veel meer onze eigen broek ophouden. En globaliserende afhankelijkheden compleet de nek omdraaien.

Maarja voordat die olifant van zn plaats komt ...
17-06-2020, 11:51 door Anoniem
Door soeperees: Deze mannen hebben het echt totaal niet begrepen.
Hoe deze heren het tot hoogleraar computerbeveiliging hebben weten te schoppen is mij een raadsel

Tja, misschien zien zij dingen die jij niet ziet.
Ga eens in gesprek met ze.
17-06-2020, 12:26 door Anoniem
Maar is dit allemaal wel nodig? In de eerste plaats lijkt contact onderzoek vooralsnog weinig concreets op te leveren.
Dan horen we via Zwitserland dat 60% van de bevolking geen last zal krijgen van COVID-19-Corona en slechts de groep personen boven de 60-jaar na besmetting tot ernstige klachten zou kunnen ontwikkelen.

Zijn al de maatregelen, zoals een spoedwet, telkens de verlenging met 1 jaar met Nederland onder ministeriele curantele,
eigenlijk wel nodig? In dat laatste geval zijn we in feite een bezette natie onder medisch distancieer en quarantainne beheer.

J.O.
17-06-2020, 12:43 door souplost
Door Anoniem:
Door soeperees: Deze mannen hebben het echt totaal niet begrepen.
Hoe deze heren het tot hoogleraar computerbeveiliging hebben weten te schoppen is mij een raadsel

Tja, misschien zien zij dingen die jij niet ziet.
Ga eens in gesprek met ze.
Ook hoogleraren kijken wel eens maar 1 kant op. Dan zie je de helft niet. Daarnaast is het ook niet altijd onafhankelijk. Er spelen altijd wel belangen.
17-06-2020, 13:14 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-06-2020, 13:14
Door Korund: In een aantal Europese landen zijn al corona-tracking-apps ontwikkeld die voldoen aan de privacy-wetgeving. Waarom moet NL dan zo nodig zelf weer opnieuw het wiel uitvinden? De hele riedel van privacy-problemen die in landen als Noorwegen en Duitsland al zijn opgelost komt hier weer voorbij. Gevalletje NIH https://en.wikipedia.org/wiki/Not_invented_here? Om nog te zwijgen over het gebrek aan interconnectiviteit van de verschillende apps als je naar het buitenland gaat.
1) Vergeet niet dat 'voldoen aan de privacy-wetgeving' niet hetzelfde is als 'de meest privacy vriendelijke methode'. Want dat is de gebruikte API (Google/Apple Exposure Notifications, GAEN) niet.

2) Daarnaast is Nederland niet 'het wiel aan het uitvinden' is, immers maakt het gebruik van dezelfde API (GAEN) als alle andere apps. Het gaat met name om vertaling en gelokaliseerde informatie over wat je vervolgens moet doen. En aansluiting op de test en contactonderzoek procedures die per land verschillen.

3) De Europeese Commissie gaat werken aan interoperabiliteit door de positieve exposure identifiers tussen landen te delen. Daar hoef je (bij gebruik van dezelfde techniek) niet per se dezelfde app voor te gebruiken maar kan ook aan de achterkant gedaan worden. Die interconnectiviteit komt er dus wel.
17-06-2020, 13:40 door Anoniem
Er is niets zonder risico's.
(maar dit wil niet zeggen dat het allerergst denkbare scenario je zal overkomen)

- een app zonder Gogole/Apple platform heeft ook een risico
- helemaal geen app heeft ook een risico
etc.
18-06-2020, 10:20 door Anoniem
Klopt helemaal. Europa is met internet helemaal afhankelijk van Google, Apple, Microsoft enz. allemaal Amerikaanse bedrijven die onze privacy data beheersen. Steeds wordt China erbij gehaald als spionage risico's en Amerika doet het. Europa moet een eigen besturingssysteem opzetten en alles Europees regelen. Amerika regelt regelt onze apps en data. Bepalen welke apps toegang krijgen tot de store. Dit soort dingen moeten door Europese bedrijven gebeuren die onder toezicht staan. Nu hebben we Amerikaanse wetten.
18-06-2020, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De API zit op Android niet in het OS zelf, maar in de Google-play services.

Ook belooft Google om de locatie niet te gebruiken, maar je moet wel je locatie aanzetten anders werkt de Corona-API niet. 'Maar we doen er niets mee hoor....'
Je kan je natuurlijk ook afvragen, waarom je dat lulijzer de hele dag aan wil laten staan.? Ben je nu werkelijk ZO belangrijk?

Tja maar als je hem niet aan zet zal de Corona app ook zijn effect niet hebben natuurlijk.....
18-06-2020, 12:14 door Anoniem
In Oostenrijk heeft iemand recent 500 Euro boete gekregen voor het laten van een flinke,
mogelijkmet corona-geinfecteerde,sch**t. Ja echt waar, je gelooft het niet, maar je leest het toch.

Dus wezenlijk & werkelijk, mensen. Gaat die COVID-19-Corona gekte niet al veel te snel alle perken te buiten?

En dan nog straks komen te leven onder ministerieel regime in Nederland,
waarbij twee broers duidelijk blijk geven van nepotistische belangenverstrengeling (1 op ministerie en 1 in de farmacie).

Wanneer gaan we weer terug naar het "oude" normaal? Ik vrees nooit, want degenen,
die aan een dergelijke macht geroken hebben, geven die niet zo 1,2,3 weer prijs.

"Pull out all the stops", zei Tedros van de WHO en dat deed en doet men dan ook voortdurend.
Denk toch aan de arme slachtoffers, tevens aan die ganse arme wereldbevolking, ook ten onzent,

J.O.
22-06-2020, 06:19 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: In Oostenrijk heeft iemand recent 500 Euro boete gekregen voor het laten van een flinke,
mogelijkmet corona-geinfecteerde,sch**t. Ja echt waar, je gelooft het niet, maar je leest het toch.

Dus wezenlijk & werkelijk, mensen. Gaat die COVID-19-Corona gekte niet al veel te snel alle perken te buiten?


J.O.

En zo komt het nepnieuws in de wereld. Die man is beboet omdat hij opzettelijk een scheet liet toen hij de politie zag naderen. Beboet voor obsceen gedrag, had helemaal niets met het coronavirus te maken!
21-07-2020, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: Laat hij zelf dan maar iets beters voorstellen. Kritiek leveren is makkelijk, maar zelf iets maken?
Er hoeft niks gemaakt te worden. Gewoon je buurman niet in de bek hoesten en niet tongzoenen met je collega's en er is niks aan de hand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.