image

Universitair hoofddocent waarschuwt: Google Apple Contact Tracing platform (GACT) is een wolf in schaapskleren

maandag 20 april 2020, 18:59 door Redactie, 48 reacties

De beslissing van Apple en Google om bluetooth contact tracing in iOS en Android in te gaan bouwen heeft grote gevolgen voor smartphonegebruikers, zo waarschuwt Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent bij de Radboud Universiteit Nijmegen en privacyonderzoeker, op zijn persoonlijke blog Xot.nl.

Beide techbedrijven komen volgende maand met een programmeerinterface (API) die voor interoperabiliteit tussen Android- en iOS-toestellen zorgt die van bluetooth contactonderzoekapps gebruikmaken. Via de API kunnen dergelijke apps de bluetooth-radio gebruiken en zo bijhouden met wie de gebruiker in contact is gekomen. In juni wordt bluetooth contact tracing direct in het besturingssysteem verwerkt. Dit zal via een update gebeuren. Doordat contact tracing straks onderdeel van het besturingssysteem wordt kunnen gebruikers het niet meer verwijderen zoals bij een app het geval is.

Het is deze stap waar Hoepman zich zorgen over maakt. Doordat de technologie direct aan de besturingssystemen wordt toegevoegd zal die continu voor allerlei apps beschikbaar zijn. "Contact tracing is daardoor niet langer beperkt in tijd of beperkt in gebruik om alleen de verspreiding van het coronavirus te traceren en beperken. Dit houdt in dat twee zeer belangrijke waarborgen om onze privacy te beschermen overboord worden gegooid", aldus de privacyonderzoeker.

Apple en Google creëren op deze manier een platform voor contact tracing dat wereldwijd op de meeste smartphones werkt. "Tenzij de juiste waarborgen aanwezig zijn zou dit voor een globaal massasurveillancesysteem zorgen dat betrouwbaar kan volgen wie met wie in contact is geweest, op welk moment en hoe lang", gaat Hoepman verder. Elke app die goedkeuring van Apple en Google krijgt, al dan niet onder dwang of economische motieven, kan van de ingebouwde contact tracing gebruikmaken, wat ook voor de techbedrijven zelf geldt.

Een ander probleem dat Hoepman aankaart is dat de techbedrijven zich nu zo hebben gepositioneerd dat hun platform nagenoeg de enige manier is om contact tracing via smartphones uit te voeren. "Met deze stap hebben Apple en Google zichzelf onmisbaar gemaakt, en garanderen zo dat deze potentiële wereldwijde surveillancetechnologie ons wordt opgedrongen. En als gevolg dat alle onderliggende microdata van elk contacttracingsysteem wordt opgeslagen op de telefoons die zij controleren", stelt de privacyonderzoeker.

Bij het toepassen van contact tracing wordt steeds geroepen dat dit decentraal plaatsvindt of zou moeten plaatsvinden, maar Hoepman merkt op dat het contacttracingplatform van Apple en Google eenvoudig voor een gecentraliseerde vorm van contact tracing is te gebruiken. Kwaadaardige apps zouden daarnaast via de technologie kunnen achterhalen met wie een besmet persoon in contact is geweest. En niet alleen besmette personen zijn op deze manier te volgen. Ook niet-besmette personen kunnen via het contacttracingplatform worden gevolgd.

Function creep is een ander punt waar Hoepman zich zorgen over maakt. Het is niet uit te sluiten dat het gebruik van contact tracing voor andere doeleinden in de toekomst acceptabel en proportioneel wordt gevonden. Doordat de vereiste technologie al aanwezig is, is die dan ook eenvoudig in te zetten. Daarnaast heeft de technologie grote commerciële waarde, omdat het een zeer gedetailleerd beeld in de contacten van mensen geeft.

Afsluitend concludeert de privacyonderzoeker dat gebruikers er straks op moeten vertrouwen dat Apple en Google de apps die van de ingebouwde contact tracing gebruikmaken goed controleren en dat ze druk van overheden en commerciële motieven weerstaan. "Dat is verschrikkelijk veel vertrouwen...", besluit Hoepman.

Reacties (48)
20-04-2020, 19:16 door Anoniem
En wederom: niemand zag dit aankomen.

Als nou straks 2G verdwijnt, hoopt men dat echt iedereen met zo'n spionage device rond gaat lopen. En de meeste mensen gaan het nog doen ook. Want het is zo handig! Toch?
20-04-2020, 19:17 door linux4
Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.
20-04-2020, 19:28 door Anoniem
Google en vertrouwen? Dat vloekt.
20-04-2020, 19:32 door Anoniem
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.

Ik zou het een taak van overheden (EU?) vinden om projecten als LineageOS te subsidieren om zo (a) te helpen niet zo afhankelijk van big tech te zijn en (b) ad infinitum updates te hebben voor phones die geen reguliere updates meer ontvangen.
Punt (a) bevordert vrijheid en onafhankelijkheid van gebruikers, punt (b) duurzaamheid. Beiden zijn waarden die een overheid zou mogen steunen.
20-04-2020, 19:46 door quikfit
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen.

Deze update krijg je vast. ;-)
20-04-2020, 19:52 door linux4
Door quikfit:
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen.

Deze update krijg je vast. ;-)

Dan blijft de smartphone t.z.t.maar gewoon thuis liggen en ga ik met een dumbphone naar buiten.
20-04-2020, 20:12 door linux4 - Bijgewerkt: 20-04-2020, 20:14
Door Anoniem:
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.

Ik zou het een taak van overheden (EU?) vinden om projecten als LineageOS te subsidieren om zo (a) te helpen niet zo afhankelijk van big tech te zijn en (b) ad infinitum updates te hebben voor phones die geen reguliere updates meer ontvangen.
Punt (a) bevordert vrijheid en onafhankelijkheid van gebruikers, punt (b) duurzaamheid. Beiden zijn waarden die een overheid zou mogen steunen.

Ben het geheel met je eens! Maar het komt de overheden wel goed uit dat Google en Apple dit doen. Het gros van de telefoons in de wereld in één keer geschikt voor je massa surveillance toepassing, mooier kan het niet.

Ik neem het vooral Apple erg kwalijk, ze beweerden altijd privacy van de gebruiker zeer hoog in het vaandel te hebben. Google heeft in zijn voorwaarden nooit echt verdoezeld dat ze veel data graaien.
20-04-2020, 20:15 door Anoniem
"Never let a good crisis go to waste", denken ook de surveillancekapitalisten.

Nevermind dat bluetooth helemaal het verkeerde vehikel is voor het gestelde doel van corona-contact-volgen, want het is wel ontzettend handig om net zo'n "graph map" te maken in de echte wereld als facebook nu al doet met hun gebruikers.

Zou me niets verbazen als ze alleen hier al om de bluetooth in hun devices een tandje opkrikken naar meer zend- en luisterafstand (van een naar tien of zelfs naar honderd meter) want dan pak je nog veel meer data. En de wifi kun je er met een beetje handigheid ook wel infrommelen. Denk kismet.

Terzijde: Iemand al opgemerkt dat de standaardnaam voor bluetooth en wifi van je smartphone meestal slaat op de IMEI en dus niet op de MAC van bluetooth of wifi, en daarmee dus data lekt in plaats van toch al bekende data hergebruikt? Het is wellicht maar een klein ding, maar tegelijkertijd is het ook niet toevallig. Alle bla-bla over "privaybescherming" door willekeurige MACs te gebruiken ten spijt.
20-04-2020, 20:43 door Anoniem
Zo'n samenwerking van mondiale industrie giganten, in combinatie met een (versneld) uitgerold, fijnmazig, 4G/5G netwerk, gemeentelijke WiFi netwerken, BT sensoren overal, dikke backbones en grote datacentres (met sleepwet), en een door de overheid verplichte app (en/of de geprivatiseerde organisaties), zal tot de nodige (privacy) vraagstukken leiden.

Want zoiets is gewoon een ideaal massa surveillance systeem, en alle voor- en nadelen die daarbij (kunnen) (gaan) horen.

De hoeveelheid metadata is dan zo gigantisch dat een backdoor encryptiesleutel voor overheidsdiensten niet eens nodig zal blijken.

Uiteraard zal dat enkel en alleen worden ingezet om pedoseksuelen en terroristen tijdig op te sporen (want tot dusverre lukt dat niet zo goed wegens het ontbreken van de juiste middelen; volgens sommige berichtgevingen), en zeker niet om tot een sociaal puntensysteem te komen https://blog.guts.tickets/digitale-tickets-voor-een-leefbare-anderhalve-meter-maatschappij-1d562092325f en al helemaal niet, ergens in de toekomst, tot andere definities voor het woord 'terroristen' https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism#Types door een mogelijke verschuiving in (inter)(nationale) krachtenvelden.

De onschuldigen zullen zich geen zorgen maken echter, in de veronderstelling dat wie goed doet, goed ontmoet, en met rust gelaten zullen worden, ook al spreken de feiten der geschiedenis dat, overal en nergens, tegen. Zoals, bijvoorbeeld, de klucht die men Toeslagenaffaire noemt, het gemak waarmee aangiftes worden opgenomen en daadwerkelijk rechtvaardig opgelost worden, de nagenoeg niet bestaande daklozen, het alsmaar stijgende vrij besteedbare inkomen bij alle lagen van de bevolking sinds de jaren '80, en de niet aflatende succesvolle strijd tegen corruptie en machtsmisbruik van menig minder draagkrachtige die menige nietsontziende organisaties tot daadwerkelijk sociaal maatschappelijk ondernemen brengt. #daslief
20-04-2020, 21:26 door Anoniem
Hebben de meeste android toestellen niet een probleempje met het niet ontvangen van regulieren updates.
Telco's en farbrikanten van telefoons doen dat maar mondjes maat, en stoppen daar altijd al snel mee.

Dus hoeveel toestellen gaan deze specifieke update nu eigenlijk krijgen? 1%. 10%. Allemaal? Alleen Google's eigen toestellen?
En als deze update toch naar alle android-teostellen gepuscht wordt, waarom al die andere updates (die men nu niet krijgt) dan niet?

Dus of dit is het bewijs dat gebruikers echt wel langer updates kunnen krijgen, of dat het Android ecosysteem failliet is.
The proof is in the pudding.

Gaat u maar rustig slapen.
20-04-2020, 21:28 door Anoniem
Een smartphone is altijd al een trojaans paard geweest onder de fun-bedekking.
Eigenaardig dat een aantal mensen nu pas wakker wordt.
21-04-2020, 02:35 door Anoniem
Geen simkaart in je telefoon, geen mail gebruiken, leeg adresboek (je wilt toch ook niet dat andere jouw persoonsgegevens aan derden verstrekt? Al doen ze dit wel massaal, ook bedrijven en de AP slaapt rustig verder.), firewall installeren, geen Whatsapp (gebruik Telegram of desnoods Signal vanaf de PC), Firefox/Tor (uMatrix + uBlock Origin) locatie pas inschakelen ver buiten woon en werk en IP-adres gescheiden houden met thuis (VPN en/of WifiSpots).
Alleen dan kun je nog een smartphone gebruiken. Geldt ook voor Apple.
21-04-2020, 02:37 door Anoniem
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.
Batterij af en toe opladen tot 50 procent en verwijderen uit de telefoon, kunnen ze jarenlang meegaan.
21-04-2020, 02:39 door Anoniem
Door Anoniem: Google en vertrouwen? Dat vloekt.

Apple en vertrouwen? Dat is naïef.
21-04-2020, 03:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Zo'n samenwerking van mondiale industrie giganten, in combinatie met een (versneld) uitgerold, fijnmazig, 4G/5G netwerk, gemeentelijke WiFi netwerken, BT sensoren overal, dikke backbones en grote datacentres (met sleepwet), en een door de overheid verplichte app (en/of de geprivatiseerde organisaties), zal tot de nodige (privacy) vraagstukken leiden.

Want zoiets is gewoon een ideaal massa surveillance systeem, en alle voor- en nadelen die daarbij (kunnen) (gaan) horen.

De hoeveelheid metadata is dan zo gigantisch dat een backdoor encryptiesleutel voor overheidsdiensten niet eens nodig zal blijken.

Uiteraard zal dat enkel en alleen worden ingezet om pedoseksuelen en terroristen tijdig op te sporen (want tot dusverre lukt dat niet zo goed wegens het ontbreken van de juiste middelen; volgens sommige berichtgevingen), en zeker niet om tot een sociaal puntensysteem te komen https://blog.guts.tickets/digitale-tickets-voor-een-leefbare-anderhalve-meter-maatschappij-1d562092325f en al helemaal niet, ergens in de toekomst, tot andere definities voor het woord 'terroristen' https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism#Types door een mogelijke verschuiving in (inter)(nationale) krachtenvelden.

De onschuldigen zullen zich geen zorgen maken echter, in de veronderstelling dat wie goed doet, goed ontmoet, en met rust gelaten zullen worden, ook al spreken de feiten der geschiedenis dat, overal en nergens, tegen. Zoals, bijvoorbeeld, de klucht die men Toeslagenaffaire noemt, het gemak waarmee aangiftes worden opgenomen en daadwerkelijk rechtvaardig opgelost worden, de nagenoeg niet bestaande daklozen, het alsmaar stijgende vrij besteedbare inkomen bij alle lagen van de bevolking sinds de jaren '80, en de niet aflatende succesvolle strijd tegen corruptie en machtsmisbruik van menig minder draagkrachtige die menige nietsontziende organisaties tot daadwerkelijk sociaal maatschappelijk ondernemen brengt. #daslief

Appplaus! En ik meen het, wat je zei klopt (als een kloppende vinger). Een kleine opmerking:

Uiteraard zal dat enkel en alleen worden ingezet om pedoseksuelen en terroristen tijdig op te sporen (want tot dusverre lukt dat niet zo goed wegens het ontbreken van de juiste middelen

Deze term wordt ook wel The Four Horsemen of the Infocalypse genoemd. Als je het over één van de vier horsemen in de politiek hoort ouwehoeren dan weet je... ze zijn wat aan het uitproberen. (Uit Wikipedia) The Four Horsemen of the Infocalypse is a term for internet criminals, or the imagery of internet criminals. Deze vier horsemen die worden gewoonlijk omschreven als: terroristen, drug dealers, pedofielen en georganiseerde misdaad.
21-04-2020, 04:08 door [Account Verwijderd]
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.

De enige twee manieren waarop je zoiets professioneel zou kunnen organizeren is mbv een grant van de EU of het proberen van crowdfunden.

(Eventjes conspiracy denken) Waarom heeft MINIX3 zo'n grant gekregen? Zou het iets te maken kunnen hebben gehad met het bedrijf Intel? Waarom wordt MINIX3 nooit meer genoemd?

Maar het is wel zo dat zodra je bekend geworden bent dat dan het geld vanzelf binnenstroomt. Het probleem van LineageOS is natuurlijk dat ze veel te weinig aandacht krijgen. En dat geldt ook voor MINIX3 overigens.
21-04-2020, 07:39 door Anoniem
Door donderslag: De enige twee manieren waarop je zoiets professioneel zou kunnen organizeren is mbv een grant van de EU of het proberen van crowdfunden.
Wat dacht je van een door de EU opgelegde verplichting aan smartphonefabrikanten (en wat mij betreft alle computerfabrikanten, een smartphone is in mijn ogen een kleine tabletcomputer met ingebouwde telefoon) om het installeren van alternatieve besturingssystemen makkelijk te maken voor consumenten?
21-04-2020, 07:44 door karma4
Alle moderne technologie is potentieel een bedreiging van je privacy.
- Ga naar de kapper en je haren worden geknipt, dna diefstal.
- Ga naar een dokter voor je fysieke welzijn. Je wordt uitgehoord, daar gaat je privacy.
Nog erger de dokter heef kennis opgedaan vanuit gevallen bij andere mensen,
Dat is een sleepnet de hele gemeenschap wordt gevolgd complete privacy schending en inbreuk van de grondrechten.

Een professor op de Universiteit die legt aan anderen op wat waar is en wat niet waar.
Je zou haast gaan denken aan een ministerie van waarheid. Waar is de tijd van kritisch nadenken gebleven?

Elke mobiele telefoon kan met het ontwerp op de locatie (ca 200m) gevolgd worden.
Bereikbaarheid, in contact willen kunnen treden met anderen op afstand heeft zo zijn keerzijde. Als je dat kwijt bent om over na te denken, dam ben je meer kwijt. Chips Industrie software heeft de neiging om naar een enkele oplossing door te lopen.
Dat is ongeacht de kwaliteit de nadelen en voordelen. Het is hoe de wetten van de economische schaal werken.
21-04-2020, 08:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2020, 08:38
Door karma4: Alle moderne technologie is potentieel een bedreiging van je privacy.
- Ga naar de kapper en je haren worden geknipt, dna diefstal.
- Ga naar een dokter voor je fysieke welzijn. Je wordt uitgehoord, daar gaat je privacy.
Nog erger de dokter heef kennis opgedaan vanuit gevallen bij andere mensen,
Dat is een sleepnet de hele gemeenschap wordt gevolgd complete privacy schending en inbreuk van de grondrechten.

Een professor op de Universiteit die legt aan anderen op wat waar is en wat niet waar.
Je zou haast gaan denken aan een ministerie van waarheid. Waar is de tijd van kritisch nadenken gebleven?

Elke mobiele telefoon kan met het ontwerp op de locatie (ca 200m) gevolgd worden.
Bereikbaarheid, in contact willen kunnen treden met anderen op afstand heeft zo zijn keerzijde. Als je dat kwijt bent om over na te denken, dam ben je meer kwijt. Chips Industrie software heeft de neiging om naar een enkele oplossing door te lopen.
Dat is ongeacht de kwaliteit de nadelen en voordelen. Het is hoe de wetten van de economische schaal werken.

Ik zal je even matsen karma en ik geef je zomaar de Eed van Hyppocrates: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates

Ik zal geheimhouden wat ik krachtens mijn beroep van mijn patiënten weet, ook na hun dood.

En nu aub ophouden met onzin op te schrijven.
21-04-2020, 09:16 door Anoniem
Door karma4: Alle moderne technologie is potentieel een bedreiging van je privacy.
- Ga naar de kapper en je haren worden geknipt, dna diefstal.
- Ga naar een dokter voor je fysieke welzijn. Je wordt uitgehoord, daar gaat je privacy.
Nog erger de dokter heef kennis opgedaan vanuit gevallen bij andere mensen,
Dat is een sleepnet de hele gemeenschap wordt gevolgd complete privacy schending en inbreuk van de grondrechten.
Welk punt probeer je hier te maken? Is het dat de wereld vergeven is van de gelegenheden om privacy te schenden en dat privacy alleen kan bestaan als je vertrouwen niet door alles en iedereen geschonden wordt? Dat zou een goed punt zijn, maar ik weet niet of dat is wat je wilt zeggen, je benoemt het namelijk niet maar strooit alleen maar dingen die kennelijk iets illustreren zonder dat je meldt wat ze eigenlijk moeten illustreren. Kan je wat duidelijker zijn in je formuleringen?

Een professor op de Universiteit die legt aan anderen op wat waar is en wat niet waar.
Nee, een professor heeft een stevige opinie en schrijft die op in zijn persoonlijke blog. Als het opschrijven van een opinie gelijk staat aan het opleggen van de waarheid aan anderen, betekent dat dat we jouw bijdragen op deze website op dezelfde manier moeten lezen, namelijk als pogingen van jou om jouw wil aan ons op te leggen?
Je zou haast gaan denken aan een ministerie van waarheid. Waar is de tijd van kritisch nadenken gebleven?
Als je het delen van de vruchten van kritisch nadenken opvat als het opleggen van een wil, wat voor nut heeft kritisch nadenken dan nog? Het is niet degene die zijn opinie deelt met de wereld die kritisch nadenken ondermijnt, het is degene die het opvat als dwang die elke discussie smoort en dus kritisch nadenken ondermijnt. En dat is wat jij aan het doen bent.

Elke mobiele telefoon kan met het ontwerp op de locatie (ca 200m) gevolgd worden.
Bereikbaarheid, in contact willen kunnen treden met anderen op afstand heeft zo zijn keerzijde. Als je dat kwijt bent om over na te denken, dam ben je meer kwijt. Chips Industrie software heeft de neiging om naar een enkele oplossing door te lopen.
Dat is ongeacht de kwaliteit de nadelen en voordelen. Het is hoe de wetten van de economische schaal werken.
Ik vind je taalgebruik te wollig om zeker te kunnen weten wat je bedoelt, maar ik denk dat je punt is dat mobiele telefonie sowieso al privacyrisico's met zich meebrengt omdat locaties worden vastgelegd. De derde zin ("Als je dat kwijt bent...") suggereert dat in jouw ogen kritisch nadenken over de risico's van contact tracing zoals dat nu aan Android en iOS wordt toegevoegd zinloos is als andere privacyrisico's worden overgeslagen. Ik ben het er roerend mee eens (als dat is wat je poogt te zeggen) dat andere privacyrisico's niet uit het oog moeten worden verloren, maar ik ben het niet met je eens dat het aankaarten van een specifiek risico impliceert dat iemand andere risico's negeert. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
21-04-2020, 09:25 door spatieman
kijk,kijk,kijk.
Mijn voorspelling komt dus uit, nee, niet de overheid die het verplicht, maar ze vragen gewoon de core builders om het erin te bakken, welkom in china 2.0
21-04-2020, 09:52 door Anoniem
Door spatieman: kijk,kijk,kijk.
Mijn voorspelling komt dus uit, nee, niet de overheid die het verplicht, maar ze vragen gewoon de core builders om het erin te bakken, welkom in china 2.0
Kennelijk ontgaat je dat "core builders" als Google machtiger zijn dan menige overheid en heel goed op eigen initiatief dit soort dingen kunnen doen, wie weet op dit moment zelfs vanuit voornamelijk goede intenties (die overigens volstrekt niet betekenen dat de risico's daarmee wel meevallen).
21-04-2020, 09:59 door Anoniem
Door karma4:- Ga naar de kapper en je haren worden geknipt, dna diefstal.

Hoe zo is dit diefstal?
Je kunt de kapper vragen om de geknipte haren in een zakje voor je te doen, zodat je het zelf thuis kunt vernietigen.
Geen hond zal dat doen, maar het kan.

Iemand die zijn haren achterlaat bij de kapper staat die vrijwillig af.
Dan is er geen sprake meer van diefstal. (Op zijn hoogst verduistering)

Tenzij jij altijd van te voren bij de kapper meldt dat de geknipte haren jouw eigendom blijven.
Maar dan is de kans groot dat je niet geknipt wordt als de kapper nattigheid ruikt.


Uit wikipedia:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Diefstal

"Diefstal is in Nederland strafbaar gesteld in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht, en voor Caribisch Nederland in artikel 323 van het Wetboek van Strafrecht BES. Het wordt omschreven als het wegnemen van enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, en wordt bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of een geldboete van de vierde categorie.

'Wegnemen' is het onderscheidend criterium. Het veronderstelt dat de dader het goed door een eigen handeling in zijn bezit brengt, dat wil zeggen dat hij zich daarvan de feitelijke heerschappij verschaft. Daarop moet ook zijn opzet gericht zijn, waaronder ook voorwaardelijk opzet begrepen wordt. Wanneer de dader zich een goed dat hij reeds rechtmatig onder zich heeft wederrechtelijk toe-eigent, spreekt men van verduistering. Wordt het slachtoffer gedwongen het goed zelf af te geven, dan is sprake van afpersing.
[...]
Tot slot is vereist dat de dader het oogmerk heeft om zich het goed wederrechtelijk toe te eigenen. 'Toe-eigening' wordt door de Hoge Raad wel omschreven als 'als heer en meester beschikken'. 'Wederrechtelijk' betekent 'zonder bevoegdheid'.
'Oogmerk' is een bijzondere vorm van opzet, waarmee voorwaardelijk opzet niet te verenigen is. Van zo'n oogmerk kan geen sprake zijn wanneer de dader een rechtmatige reden heeft om aan te nemen dat het goed aan hem of juist aan niemand toebehoort – vereist is dat hij in de veronderstelling verkeert dat het goed andermans eigendom is. Het oogmerk op de wederrechtelijke toe-eigening moet aanwezig zijn op het moment dat het goed wordt weggenomen. Komt het oogmerk later op, dan is sprake van verduistering."
21-04-2020, 10:08 door Anoniem
Als nou straks 2G verdwijnt, hoopt men dat echt iedereen met zo'n spionage device rond gaat lopen. En de meeste mensen gaan het nog doen ook. Want het is zo handig! Toch?

Doe jij zeker zelf nooit.
21-04-2020, 10:14 door Erik van Straten
Door karma4: Alle moderne technologie is potentieel een bedreiging van je privacy.
- Ga naar de kapper en je haren worden geknipt, dna diefstal.
- Ga naar een dokter voor je fysieke welzijn. Je wordt uitgehoord, daar gaat je privacy.
Nog erger de dokter heef kennis opgedaan vanuit gevallen bij andere mensen,
Dat is een sleepnet de hele gemeenschap wordt gevolgd complete privacy schending en inbreuk van de grondrechten.
Tegen beter weten in, toch een reactie.

Het wordt tijd dat je een cursus informatiebeveiliging gaat doen. Voordat je daaraan begint licht ik vast een tipje van de sluier op.

Een belangrijke peiler onder informatiebeveiliging is de vertrouwelijkheid van informatie. Mogelijk een verrassing voor jou, maar dat woord is niet voor niets afgeleid van vertrouwen, d.w.z. iets waar blind van kan worden uitgegaan of kan worden opgebouwd, maar te allen tijde kan worden geschaad - iets dat er vóór het ICT- en megabancaire tijdperk in verreweg de meeste gevallen toe leidde dat je jouw klanten kwijtraakte of gelyncht werd, en men dus meestal uit het hoofd liet. "Modern" is dat je daarmee wegkomt.

Om te helpen voorkomen dat informatie wordt misbruikt doordat deze in verkeerde handen gevallen is, klassificeren echte informatiebeveiligers informatie, onder andere op basis van genoemde vertrouwelijkheid. Naarmate het RISISCO toeneemt dat informatie in verkeerde handen valt en wordt misbruikt, klassificeren wij die informatie met een HOGERE vertrouwelijkheid.

Dat risico bestaat uit ten minste de factoren KANS (dat dit gebeurt) en de IMPACT voor de betrokkenen.

Voorbeeld: als een kapper haren + klantgegevens naar een DNA-analyse-lab stuurt die gegevens in een onbeveiligde S3 bucket opslaat waarna deze in willekeurige handen vallen, is de impact voor de betrokkenen waarschijnlijk groot. De kans dat een kapper dit doet is waarschijnlijk (nog) klein. Dit kan veranderen zodra hier geld mee te "verdienen" valt, maar voor zover ik weet zijn hier nog geen voorvallen van bekend.

Omdat op vertrouwelijkheid klassificeren van informatie niet voorkomt dat vertrouwde mensen misbruik maken van vertrouwelijke informatie of daar onvoorzichtig mee omspringen, hebben we twee ministapjes gezet om het lynchen in ere te herstellen. Aanvankelijk door "daders" publiekelijk aan de schandpaal te nagelen (door erover te publiceren), maar doordat dit veel te vaak gebeurde en gebeurt, en het dus "iedereen kan overkomen", werkte dit al snel niet meer (alleen "zie je wel" mensen bezoeken security.nl). Daarom heeft Europa de GDPR ingevoerd, in Nederland bekend als de AVG, die gehandhaafd moet worden door de Autoriteit Persoonsgegevens - waar jij, ondanks diens schier onmogelijke opgave, geen goed woord voor over hebt.

Meer geheimen (voor jou) geef ik niet prijs. Ik wens je veel wijsheid na de cursus. Wijsheid die er hopelijk toe leidt dat je inziet dat je jezelf belachelijk maakt door onderwerpen te ridiculiseren, en -heel misschien- dat je de meningen van anderen leert respecteren en uitsluitend met steekhoudende argumenten pareert.
21-04-2020, 10:18 door Anoniem
Ik denk dat ik de antenne van de Bluetooth los haal. Gebruik ik toch niet.
Het is een beetje priegelen maar met een goeie beschrijving van internet is dat zo gebeurd.
21-04-2020, 10:43 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik denk dat ik de antenne van de Bluetooth los haal. Gebruik ik toch niet.
Goed plan, heb ik ook al overwogen. Zal wel printbaantjes doorkrassen worden.
21-04-2020, 10:55 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik denk dat ik de antenne van de Bluetooth los haal. Gebruik ik toch niet.
Goed plan, heb ik ook al overwogen. Zal wel printbaantjes doorkrassen worden.

Eh,je hoeft toch bluetooth toch niet aan te zetten of zie ik dat verkeerd en ik zet mijn telefoon alleen aan als ik hem ga gebruiken, probeer maar eens, geeft een enorm rustig gevoel.
21-04-2020, 12:13 door Anoniem
"Als je het over de duvel hebt", zei men vroeger, "dan rammelt ie met de ketting".

Wie heeft er al in het verleden wijze woorden gesproken over een globaal virus, dat zou optreden
en het vaccin, dat later als "een soort uitredding" om uit deze crisis te komen, zal worden gepresenteerd?
Dit waren toch wel in vele opzichten profetische woorden van Gadafi.

Hij voorzag o.m. ook al de migrantencrisis in Europa en waarchuwde daarvoor.
Hij bestreedt onder meer de laaggeletterdheid in zijn eigen land.
Wij zitten hier nu bij ons al met een goede 10% laaggeletterden en/of partieel analfabeten.
Zij begrijpen de woorden corona-quarantaine niet naar de consequenties ervan.
"Ik wist niet dat ik binnen moest blijven, toch?".
Dan werkt de 60% herd-immunity niet of nauwelijks.

Helaas werd Gadafi samen met vele anderen geofferd aan het nu zo openbaar in het oog tredende "Hillel" systeem.
Toevallig woordspel - Hillel- Hilary- Hiller - Hitler?
Daar hoef je toch geen Nostradamus voor te zijn om dat uit te kunnen vogelen?

#sockpuppet
21-04-2020, 12:26 door Anoniem
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.

Kijk eens naar een OS als https://e.foundation/ dit is een Lineage based ROM, maar dan voor niet-nerds, inclusief cloud omgeving en ander gebruiksgemak. Ook zijn voorgeïnstalleerde toestellen te koop.
21-04-2020, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat ik de antenne van de Bluetooth los haal. Gebruik ik toch niet.
Het is een beetje priegelen maar met een goeie beschrijving van internet is dat zo gebeurd.

Ehh, bluetooth en WiFi gebruiken beide de 2.4 GHz band, en dus vrijwel altijd dezelfde antenne.
21-04-2020, 13:44 door Anoniem
Even kijken..
je kan toch bluetooth gewoon uitschakelen
je kan toch per app toestemmingen uitdelen

Verknipte gasten hier, ik doe maar even mee,,,
En op het hoelahoep forum las ik dat mestkevers eigenlijk verkapte bluetooth toegangspunten zijn.
21-04-2020, 14:36 door karma4 - Bijgewerkt: 21-04-2020, 14:38
Door donderslag: Ik zal je even matsen karma en ik geef je zomaar de Eed van Hyppocrates: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates
… En nu aub ophouden met onzin op te schrijven.
De onzin die hier te vaak verkondigd wordt is dat als iemand wat van een ander zou kunnen weten dat het een privacy inbreuk is en dat zoiets tegen de grondwet in gaat. Ik geef daar kritiek op.
Je hoeft niet naar een arts, ook in de tijd van hippocrates was een arts kunnen bezoeken een voorrecht.

Je hebt bewust / onbewust genegeerd: uit die eed.
….
Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven en nooit iemand kwaad doen.

Ik zal mij blijven bijscholen, de grenzen van mijn mogelijkheden niet overschrijden en waar mogelijk bijdragen tot de vooruitgang van de geneeskundige kennis.
Ik zal verantwoordelijk omgaan met de middelen die de maatschappij ter beschikking stelt en ijveren voor een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen.
….
21-04-2020, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: En op het hoelahoep forum las ik dat mestkevers eigenlijk verkapte bluetooth toegangspunten zijn.

Dat wist ik nog niet. Hoe lang al?
En hoe kun je er gebruik van maken? Heb je er een API voor?

:-) :-) :-)
21-04-2020, 15:58 door Anoniem
Door karma4: De onzin die hier te vaak verkondigd wordt is dat als iemand wat van een ander zou kunnen weten dat het een privacy inbreuk is en dat zoiets tegen de grondwet in gaat. Ik geef daar kritiek op.
Je geeft vooral kritiek op woorden die je eerst zelf bij de ander in de mond hebt gelegd. Eigenlijk ben je met jezelf in discussie, dus. Waarom heb je daar een publiek forum voor nodig?
21-04-2020, 16:03 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik denk dat ik de antenne van de Bluetooth los haal. Gebruik ik toch niet.
Goed plan, heb ik ook al overwogen. Zal wel printbaantjes doorkrassen worden.
Geniale simpele oplossing, dank hiervoor.
21-04-2020, 17:53 door karma4 - Bijgewerkt: 21-04-2020, 17:55
Door Erik van Straten: …...
Meer geheimen (voor jou) geef ik niet prijs. Ik wens je veel wijsheid na de cursus. Wijsheid die er hopelijk toe leidt dat je inziet dat je jezelf belachelijk maakt door onderwerpen te ridiculiseren, en -heel misschien- dat je de meningen van anderen leert respecteren en uitsluitend met steekhoudende argumenten pareert.
Ik weet niet of je doorhad.
Ik draafde volledig door omdat de notie van wat een CIA met BIA betekent in dit kader volledig vergeten wordt.
Het is alleen "het zou kunnen zijn dat" en daaruit wordt de conclusie getrokken dat het bewijs geleverd is.

Ik weet niet wat je aan die cursussen van je besteed hebt. De logische redenering en onderbouwing in logica ontbreekt. Wat het AP betreft ik geef daar kritiek op omdat ze de GDPR niet volgen maar eigen dogma's belangrijker vinden. Dat is zonde van dat achterliggende doel achter de GDPR.
21-04-2020, 19:37 door Anoniem
Door donderslag:
Door Anoniem: Zo'n samenwerking van mondiale industrie giganten, in combinatie met een (versneld) uitgerold, fijnmazig, 4G/5G netwerk, gemeentelijke WiFi netwerken, BT sensoren overal, dikke backbones en grote datacentres (met sleepwet), en een door de overheid verplichte app (en/of de geprivatiseerde organisaties), zal tot de nodige (privacy) vraagstukken leiden.

Want zoiets is gewoon een ideaal massa surveillance systeem, en alle voor- en nadelen die daarbij (kunnen) (gaan) horen.

De hoeveelheid metadata is dan zo gigantisch dat een backdoor encryptiesleutel voor overheidsdiensten niet eens nodig zal blijken.

Uiteraard zal dat enkel en alleen worden ingezet om pedoseksuelen en terroristen tijdig op te sporen (want tot dusverre lukt dat niet zo goed wegens het ontbreken van de juiste middelen; volgens sommige berichtgevingen), en zeker niet om tot een sociaal puntensysteem te komen https://blog.guts.tickets/digitale-tickets-voor-een-leefbare-anderhalve-meter-maatschappij-1d562092325f en al helemaal niet, ergens in de toekomst, tot andere definities voor het woord 'terroristen' https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism#Types door een mogelijke verschuiving in (inter)(nationale) krachtenvelden.

De onschuldigen zullen zich geen zorgen maken echter, in de veronderstelling dat wie goed doet, goed ontmoet, en met rust gelaten zullen worden, ook al spreken de feiten der geschiedenis dat, overal en nergens, tegen. Zoals, bijvoorbeeld, de klucht die men Toeslagenaffaire noemt, het gemak waarmee aangiftes worden opgenomen en daadwerkelijk rechtvaardig opgelost worden, de nagenoeg niet bestaande daklozen, het alsmaar stijgende vrij besteedbare inkomen bij alle lagen van de bevolking sinds de jaren '80, en de niet aflatende succesvolle strijd tegen corruptie en machtsmisbruik van menig minder draagkrachtige die menige nietsontziende organisaties tot daadwerkelijk sociaal maatschappelijk ondernemen brengt. #daslief

Appplaus! En ik meen het, wat je zei klopt (als een kloppende vinger). Een kleine opmerking:

Uiteraard zal dat enkel en alleen worden ingezet om pedoseksuelen en terroristen tijdig op te sporen (want tot dusverre lukt dat niet zo goed wegens het ontbreken van de juiste middelen

Deze term wordt ook wel The Four Horsemen of the Infocalypse genoemd. Als je het over één van de vier horsemen in de politiek hoort ouwehoeren dan weet je... ze zijn wat aan het uitproberen. (Uit Wikipedia) The Four Horsemen of the Infocalypse is a term for internet criminals, or the imagery of internet criminals. Deze vier horsemen die worden gewoonlijk omschreven als: terroristen, drug dealers, pedofielen en georganiseerde misdaad.

Dank! Die term was alweer uit mijn geheugen verdwenen, en vervangen door FUD https://nl.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt
21-04-2020, 21:51 door Anoniem
Nâh, Apple zegt er dit van:
Since COVID-19 can be transmitted through close proximity to affected individuals, public health officials have identified contact tracing as a valuable tool to help contain its spread. A number of leading public health authorities, universities, and NGOs around the world have been doing important work to develop opt-in contact tracing technology. To further this cause, Apple and Google will be launching a comprehensive solution that includes application programming interfaces (APIs) and operating system-level technology to assist in enabling contact tracing. Given the urgent need, the plan is to implement this solution in two steps while maintaining strong protections around user privacy.
https://www.apple.com/newsroom/2020/04/apple-and-google-partner-on-covid-19-contact-tracing-technology/

In mei komen deze API's (voor Android en iOS apart) beschikbaar in de vorm van een app die je kan downloaden.
Kunnen overheden alvast Covid19-apps mee laten bouwen.

Een API doet uit zichzelf niks, maar is gewoon handig.
Net als schroeven en bouten die je niet zelf meer hoeft te maken, maar waar je meteen mee aan de slag kan.
Het zou overigens wél aan te bevelen zijn dat je bij installatie van een app die er gebruik van wil maken
eerst een waarschuwing krijgt. Net zoals bijv. wanneer een app gebruik zou willen maken van je mic of camera.
Dus ik hoop voor nu dat ze doen wat ze zeggen: "strong protections around user privacy".

In de maanden daarna gaan Google en Apple de API vervolmaken en geschikt maken voor integratie in hun OS.
Dat zal wel zijn omdat deze klus langer tijd nodig heeft omdat zoiets een stuk ingewikkelder is.
Maar in mei komt er dus eerst al een API in de vorm van een app aan om de eerste (covid19-) nood te stillen,
(zodat app-ontwikkelaars zo'n covid-app beter, gemakkelijker, foutlozer en lekvrij kunnen ontwerpen stel ik mij voor)
21-04-2020, 22:16 door Anoniem
Door Anoniem: Nâh, Apple zegt er dit van:
Since COVID-19 can be transmitted through close proximity to affected individuals, public health officials have identified contact tracing as a valuable tool to help contain its spread. A number of leading public health authorities, universities, and NGOs around the world have been doing important work to develop opt-in contact tracing technology. To further this cause, Apple and Google will be launching a comprehensive solution that includes application programming interfaces (APIs) and operating system-level technology to assist in enabling contact tracing. Given the urgent need, the plan is to implement this solution in two steps while maintaining strong protections around user privacy.
https://www.apple.com/newsroom/2020/04/apple-and-google-partner-on-covid-19-contact-tracing-technology/

In mei komen deze API's (voor Android en iOS apart) beschikbaar in de vorm van een app die je kan downloaden.
Kunnen overheden alvast Covid19-apps mee laten bouwen.

Een API doet uit zichzelf niks, maar is gewoon handig.
Net als schroeven en bouten die je niet zelf meer hoeft te maken, maar waar je meteen mee aan de slag kan.
Het zou overigens wél aan te bevelen zijn dat je bij installatie van een app die er gebruik van wil maken
eerst een waarschuwing krijgt. Net zoals bijv. wanneer een app gebruik zou willen maken van je mic of camera.
Dus ik hoop voor nu dat ze doen wat ze zeggen: "strong protections around user privacy".

In de maanden daarna gaan Google en Apple de API vervolmaken en geschikt maken voor integratie in hun OS.
Dat zal wel zijn omdat deze klus langer tijd nodig heeft omdat zoiets een stuk ingewikkelder is.
Maar in mei komt er dus eerst al een API in de vorm van een app aan om de eerste (covid19-) nood te stillen,
(zodat app-ontwikkelaars zo'n covid-app beter, gemakkelijker, foutlozer en lekvrij kunnen ontwerpen stel ik mij voor)

Oh ja "handig". Kwartje van Kok was maar een tijdelijke maatregel, waar zijn we nu?

Kan ik het permanent en definitief uitzetten, oh wacht, daar is geen antwoord op.
Opt-in in plaats van Opt-out, of eigenlijk, take it bitch, and like it!

Ja, gaat echt de goede kant op zo.

Ja, als het echt zo goed is dan ram je het gewoon verplicht de strot door, zo goed en geweldig is het.

Ja, "no more taxes", "iedereen EUR 1000", en zo meer, politici en hun beloften, lobbyisten en hun beloften, globalisten en hun beloften, het is niets waard.

Heel democratisch ook. Zogenaamde vrije keuze en meer van die kul.

Een API doet niets uit zichzelf, ja, natuurlijk joh. Een kogel volgt ook alleen maar een natuurkundige lijn, wat maakt het uit wie in de weg staat.

Ondertussen wordt het een na het ander door je strot geduwd, en of je even wilt slikken.
Niks of niemand, die verschil kan maken, die daar een stokje voor steekt.
En dat simpele feit doet niemand een vinger opsteken dat dat niet is wat we willen, dat dat niet is wat goed is voor iedereen?
Wie of wat heerst over ons? En waar liggen hun loyaliteiten?
22-04-2020, 07:38 door Anoniem
Door Anoniem: Een API doet uit zichzelf niks, maar is gewoon handig.
Klopt, maar hoe zit het met de toegang tot die API? Een officiële corona-app kan er gebruik van maken, maar een van de zorgen is dat andere apps dat ook kunnen. De gegevens waarvan de bedoeling is dat die alleen locaal op de telefoon worden opgeslagen kunnen dan via kwaadaardige code opeens toch in gecentraliseerde opslag belanden, vergezeld van identificerende gegevens. En soms blijken dergelijke achterdeurtjes in populaire libraries te zitten, en weten niet alleen de gebruikers van een app niet dat er een achterdeurtje in zit maar zijn zelfs de ontwikkelaars van de app zich van geen kwaad bewust.

Bij alles wat door automatisering enorm opgeschaald kan worden, echt alles, moet je er rekening mee houden dat de risico's op ongelukken net zo hard opgeschaald worden. Wat je in het groot aanpakt kan in het groot misgaan, inclusief op manieren die je vooraf helemaal niet had bedacht.

Mensen zijn in het algemeen veel meer gericht op de voordelen die iets op kan leveren dan op de risico's die er ook aan verbonden zijn. Men is gericht op wat men er wel mee wil en niet op al die dingen die men er niet mee wil, en die zelfs vaak moeilijk vooraf te bedenken zijn, zeker voor de niet-techneuten. Maar ook automatiseerders zijn vaak veel meer gericht op wat een systeem wel moet doen en veel minder op wat het allemaal niet moet doen.

Een van de redenen waarom automatisering zo verdomd moeilijk is, en waarom IT-security zo verdomd moeilijk is, is dat je, aan al die dingen waar je niet aan denkt omdat de toepassing daar helemaal niet over gaat, toch moet denken.

Het gaat niet vanzelf goed, en alleen ernaar kijken vanuit het perspectief van wat "gewoon handig" is is precies hoe het makkelijk misgaat.
22-04-2020, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Een API doet uit zichzelf niks, maar is gewoon handig.
Klopt, maar hoe zit het met de toegang tot die API? Een officiële corona-app kan er gebruik van maken, maar een van de zorgen is dat andere apps dat ook kunnen. De gegevens waarvan de bedoeling is dat die alleen locaal op de telefoon worden opgeslagen kunnen dan via kwaadaardige code opeens toch in gecentraliseerde opslag belanden, vergezeld van identificerende gegevens. En soms blijken dergelijke achterdeurtjes in populaire libraries te zitten, en weten niet alleen de gebruikers van een app niet dat er een achterdeurtje in zit maar zijn zelfs de ontwikkelaars van de app zich van geen kwaad bewust.

Bij alles wat door automatisering enorm opgeschaald kan worden, echt alles, moet je er rekening mee houden dat de risico's op ongelukken net zo hard opgeschaald worden. Wat je in het groot aanpakt kan in het groot misgaan, inclusief op manieren die je vooraf helemaal niet had bedacht.

Mensen zijn in het algemeen veel meer gericht op de voordelen die iets op kan leveren dan op de risico's die er ook aan verbonden zijn. Men is gericht op wat men er wel mee wil en niet op al die dingen die men er niet mee wil, en die zelfs vaak moeilijk vooraf te bedenken zijn, zeker voor de niet-techneuten. Maar ook automatiseerders zijn vaak veel meer gericht op wat een systeem wel moet doen en veel minder op wat het allemaal niet moet doen.

Een van de redenen waarom automatisering zo verdomd moeilijk is, en waarom IT-security zo verdomd moeilijk is, is dat je, aan al die dingen waar je niet aan denkt omdat de toepassing daar helemaal niet over gaat, toch moet denken.

Het gaat niet vanzelf goed, en alleen ernaar kijken vanuit het perspectief van wat "gewoon handig" is is precies hoe het makkelijk misgaat.

Daar ben ik het mee eens, en daarom heb ik 21.51 ook aangegeven dat bij elke app die er gebruik van probeert te maken er de eerste keer een waarschuwing op het scherm dient te worden getoverd dat 'app (naam)' toegang probeert te krijgen tot deze API, en of de gebruiker hiervoor toestemming wil verlenen.
Buiten dat is het nog helemaal de vraag of iemand anders iets zal hebben aan de verzamelde vermoedelijk anonieme gegevens. Het is goed om kritisch te zijn, maar op dit moment weten we nog niet zeker hoe het allemaal precies gaat werken.
22-04-2020, 12:46 door Anoniem
lineageOS =android
android= google

als contact tracing aan android wordt toegevoegd, zit het ook in lineageOS
22-04-2020, 15:43 door Anoniem
We zijn allemaal al "propriety owned".
22-04-2020, 16:40 door linux4
Door Anoniem:
Door linux4: Ik laat die oude smartphones die geen updates meer krijgen nog maar even in de lade liggen. Verder zie ik een gat in de markt voor systemen als Lineage OS waarvan ik hoop dat ze nu eindelijk eens werk gaan maken van een installatie procedure die niet enkel door computernerds uitgevoerd kan worden.

Kijk eens naar een OS als https://e.foundation/ dit is een Lineage based ROM, maar dan voor niet-nerds, inclusief cloud omgeving en ander gebruiksgemak. Ook zijn voorgeïnstalleerde toestellen te koop.

Geprobeerd, helaas zijn er geen geschikte ROMs voor de telefoons die ik heb liggen, Galaxy Note 3 Neo en S3 Mini. Uiteindelijk recovery terug naar de originele Android.

Wellicht worden Android 4 en 5 overgeslagen met de API
26-04-2020, 12:36 door Anoniem
Goede argumenten, maar toch een paar tegen argumenten:

- Het systeem werkt met unieke IDs die elk kwartier wisselen; geen persoonsgegevens
- Je contactenlijsten komen niet in de cloud (tenzij corono-positief) + worden na 14 dagen verwijderd
- Het is enkel opt-in, niet iets dat stiekem of op de achtergrond onzichtbaar 'aan' gaan
- Niet zomaar elke app kan deze gegevens gebruiken, dit is gelimiteerd tot goedgekeurde overheids-apps.
- Wettelijk wordt vastgelegd dat werkgevers, OV, etc, niet mogen eisen dat je dit systeem activeert
- Apple en Google hebben toegezegd deze functionaleit uit te schakelen na de pandemie.

Uiteraard is het goed om hier zeer kritisch op te blijven, maar ik denk dat dit het minst slechte plan is waar je op kan komen, omdat het traditionele GGD bron- en contactonderzoek te vervangen. En als je het niet wilt, doe je gewoon niet de opt-in.
07-05-2020, 10:42 door The FOSS - Bijgewerkt: 07-05-2020, 10:45
Door Anoniem: lineageOS =android
android= google

als contact tracing aan android wordt toegevoegd, zit het ook in lineageOS

Nee want die kunnen het eruithalen (weer een voordeel van open source). Of ze dat zullen doen is een tweede. Misschien is het wel beter het erin te laten. In verband met de bestrijding van dat dodelijke virus, en zo, weet je wel?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.