De Bank of Ireland heeft een boete van 1,66 miljoen euro gekregen omdat het geld van een klant en de eigen rekening naar een oplichter overmaakte en daarmee de regelgeving heeft overtreden. Het incident deed zich voor in september 2014. De bank ontving twee betaalinstructies die van een klant afkomstig leken. In werkelijkheid ging het om berichten van een oplichter die toegang tot het e-mailaccount van de klant had gekregen.
De bank voerde de twee opdrachten uit, waarbij meer dan 106.000 euro van de rekening van de klant werd overgemaakt naar de rekening die door de oplichter was opgegeven. De tweede betaling mislukte in eerste instantie, omdat er onvoldoende geld op de rekening van de klant stond. Daarop maakte de bank gebruik van een eigen tijdelijke rekening voor het succesvol uitvoeren van de betaalopdracht. De klant maakte melding van de fraude en kreeg van de bank zijn geld terug.
Uit onderzoek van de Ierse Centrale Bank bleek dat het personeel van de Bank of Ireland het eigen beleid en procedures had overtreden. Zo waren er vertrouwelijke rekeninggegevens met de oplichter gedeeld nadat die hier in een e-mail om had gevraagd. Verder werden er geen beveiligingsvragen gesteld nadat er telefonisch contact met de oplichter was over de betaalinstructies en informatieverzoeken over saldo's.
De bank gebruikte ook niet het telefoonnummer dat in de eigen klantendatabase stond, maar het telefoonnummer dat was opgegeven in de e-mail met frauduleuze betaalopdrachten. Ook werd de "klant" niet door een tweede medewerker teruggebeld om het verzoek te verifiëren. Daarnaast bleek de bank verschillende aanwijzingen dat het om fraude ging te hebben gemist.
Zo maakte de oplichter gebruik van de term "Ireland Account" waarbij hij refereerde naar de huidige rekening van de klant. Eén e-mail van de oplichter aan een bankmedewerker was ondertekend met een compleet andere naam dan die van de klant. De medewerker merkte dit niet op of deed er geen navraag naar. Verder maakte de oplichter gebruik van verkeerde telefoongegevens en werd er twee dagen na een grote transactie gevraagd om een groter bedrag over te maken dan op de rekening van de klant stond.
Volgens de Ierse Centrale Bank heeft de Bank of Ireland op vijf punten de regelgeving overtreden, zoals het implementeren van administratieve procedures, monitoring en interne controls, alsmede het periodiek beoordelen van de genomen controlemaatregelen. Daarop besloot de Ierse Centrale Bank een boete van 2,37 miljoen euro op te leggen. Aangezien de Bank of Ireland vroeg een schikking wilde treffen kreeg het een korting van dertig procent, waardoor de te betalen boete op 1,66 miljoen euro uitkomt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.