image

Facebook dichtbij miljoenenschikking van zaak over gezichtsherkenning

donderdag 20 augustus 2020, 11:13 door Redactie, 2 reacties

Het lijkt erop dat Facebook een massaclaim die was aangespannen wegens het illegaal verzamelen en opslaan van biometrische data mag gaan schikken. Een Amerikaanse rechter heeft het laatste schikkingsvoorstel van techbedrijf voorlopige goedkeuring gegeven, zo meldt persbureau Reuters.

De massaclaim werd in 2015 door Facebookgebruikers uit de Amerikaanse staat Illinois aangespannen. Zij stellen dat het techbedrijf met tagsuggesties de Biometric Information Privacy Act van de staat heeft overtreden. Facebook gebruikte automatische gezichtsherkenningstechnologie om bij foto's die gebruikers hadden geüpload naamsuggesties te tonen van personen die op de beelden zichtbaar waren. Dit moest het taggen van foto's eenvoudiger maken, aldus het techbedrijf.

Volgens de klagers in deze zaak heeft Facebook op deze manier de foto's van miljoenen gebruikers in Illinois zonder toestemming verzameld en niet laten weten hoe lang de beelden bewaard bleven. De privacywet in de Amerikaanse staat verbiedt het zonder toestemming opslaan van biometrische gegevens van gebruikers.

Facebook wilde de zaak eerst voor 550 miljoen dollar schikken, maar de rechter vond dat bedrag te laag. Daarop verhoogde het techbedrijf het schikkingsbedrag in juli naar 650 miljoen dollar. Dit schikkingsvoorstel heeft nu voorlopige goedkeuring van de rechter ontvangen. Of de schikking ook definitief wordt goedgekeurd laat de rechter op 7 januari 2021 weten.

Reacties (2)
20-08-2020, 11:54 door Anoniem
650.000.000 / 12.671.821 = 51,3 dollar per inwoner van Illinois. Blijkbaar zijn profielen goedkoper geworden. Een paar jaar geleden was het nog 120 en beetje dollar per persoon.

Maar ook deze boete is gewoon mee gecalculeerd in de begroting van FB. En ze mogen dit vast ook van de winst aftrekken, dus ze krijgen ook een belastingvoordeel met deze boete. Want minder winst, dus minder belasting (als ze die al betalen)

Keer op keer worden er boetes uitgedeeld. Keer op keer overtreden ze de regels. En toch is de mensheid nog steeds zo dom om met zulke partijen in zee te gaan. Ergens vind ik dat na 15 jaar wel duidelijk is, hoe FB werkt. En iedereen die nu nog gaat klagen heeft boter op zijn hoofd.

TheYOSH
20-08-2020, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: 650.000.000 / 12.671.821 = 51,3 dollar per inwoner van Illinois. Blijkbaar zijn profielen goedkoper geworden. Een paar jaar geleden was het nog 120 en beetje dollar per persoon.

het heeft ze waarschijnlijk fors meer gekost dan dit.

Maar ook deze boete is gewoon mee gecalculeerd in de begroting van FB. En ze mogen dit vast ook van de winst aftrekken, dus ze krijgen ook een belastingvoordeel met deze boete. Want minder winst, dus minder belasting (als ze die al betalen)

Dat ligt aan de schikking.

amounts paid for settlements are deductible as long as the basis of the suit is in fact a business matter and not personal. ... Any amount of the settlement that is punitive in nature (designed to punish the wrong doer) instead of compensatory is not deductible.

Omdat dit een schikking is i.v.m. het overtreden van een wet, zal dit voornamelijk een punitive schikking zijn. De klagers hebben geen schade (compensatory) aan hoeven tonen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.