image

Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe phishingaanval via Marktplaats

donderdag 20 augustus 2020, 11:36 door Redactie, 5 reacties

De Fraudehelpdesk waarschuwt gebruikers van Marktplaats voor een nieuwe phishingaanval waarbij oplichters de bankgegevens van slachtoffers proberen te ontfutselen. Net als bij verschillende andere scams doen de oplichters zich voor als koper. Wanneer de deal met de verkopende partij is gesloten laat de oplichter weten dat hij toch wel erg ver weg woont en vraagt om het artikel op te sturen. De oplichter merkt daarbij op dat hij eerst het geld zal overmaken.

Vervolgens laat de oplichter aan de verkoper weten dat het makkelijk is als hij eerst een speciaal "verzendlabel" aanmaakt, waar de adresgegevens van de "koper" al in staan. De "koper" stuurt hiervoor een linkje, met de opmerking dat hij zo zeker weet dat het artikel bij hem terechtkomt. De link wijst echter naar een phishingsite die onder andere om het bankrekeningnummer en het pasnummer van de verkoper vraagt.

Bij andere varianten van phishing op Marktplaats vragen oplichters aan de verkopende partij om eerst een cent over te maken, zodat ze zeker weten dat de verkoper is wie hij zegt te zijn. De betaallink die de oplichter voor de transactie verstuurt wijst echter naar een phishingsite. De Fraudehelpdesk adviseert Marktplaatsgebruikers om voor de communicatie en financiële transacties binnen het berichtensysteem van de handelsplaats te blijven.

Reacties (5)
20-08-2020, 11:58 door Anoniem
Het zou sowieso een alarmbel moeten laten afgaan, wanneer een site die een verzendlabel maakt naar je betaalgegevens vraagt. Tenzij het een vervoerder lijkt te betreffen, die het ook meteen voor je afhandelt.

Maar dat moet je nooit aan de ontvanger over laten, je bepaald zelf wel door wie en hoe het vervoerd wordt.
20-08-2020, 12:19 door Anoniem
Marktplaats werkt met algoritmes,
en ze lezen jou email verkeer,omdat ze een eigen email inbox beheren,
ze werken samen met de overheid,uwv,belastingdienst,en het om.

Dit is geen marktplaats meer als je privacy wilt of een vrije manier van kopen
en verkopen of communiceren tussen de klant en verkoper en visa versa.

Zij kunnen fraude dus prima oplossen denk ik zo.
20-08-2020, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: Marktplaats werkt met algoritmes,
en ze lezen jou email verkeer,omdat ze een eigen email inbox beheren,
ze werken samen met de overheid,uwv,belastingdienst,en het om..
Heb je daar een linkje voor of is het gewoon een onderbuikreactie?
20-08-2020, 12:56 door Anoniem
Wat zou het voordeel zijn van de communicatie binnen marktplaats houden? Ik heb me dat altijd af gevraagd.
20-08-2020, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Marktplaats werkt met algoritmes,
en ze lezen jou email verkeer,omdat ze een eigen email inbox beheren,
ze werken samen met de overheid,uwv,belastingdienst,en het om..
Heb je daar een linkje voor of is het gewoon een onderbuikreactie?

Daar heeft 'ie geen linkje van, want het is gewoon niet waar. Deze Anoniem spuwde vroeger zijn gal op sites als nujij.nl maar omdat 'ie daar niet meer terecht kan doet hij het nu hier - beetje gillen over de roverheid, een kwartje van Kok en fantastische samenzweringsverhalen.

Marktplaats houdt de communicatie graag binnen haar eigen netwerk deels om de verkoper te beschermen, en mogelijk deels om bij betaalde advertenties te zorgen dat een deal door Marktplaats herkend wordt. Als een commerciële verkopende partij bij een deal moet betalen, moet Marktplaats dat natuurlijk wel weten. Als de verkoper klanten meteen omleidt naar z'n eigen website, dan komt er bij Marktplaats geen cent meer binnen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.