image

Mozilla start publieke bètatest van relaydienst Firefox Relay

donderdag 20 augustus 2020, 12:04 door Redactie, 2 reacties

Mozilla is een publiek bètatest gestart van Firefox Relay, een relaydienst die e-mailadressen van gebruikers moet beschermen tegen spammers en dubieuze websites. Via Firefox Relay kunnen gebruikers een e-mailalias genereren om zich bijvoorbeeld op websites te registreren.

E-mails worden via de alias naar het echte e-mailadres van de gebruiker doorgestuurd. "De meeste mensen hebben maar één of twee e-mailadressen, waar tientallen of honderden online accounts aan zijn gekoppeld. Je e-mailadres is een unieke identifier, aangezien je de enige bent die het heeft. En dat houdt in dat er zeer veel data aan is gekoppeld, wat je e-mailadres een aantrekkelijk doelwit maakt", liet Mozilla bij de aankondiging weten.

Door een e-mailalias te verstrekken moet worden voorkomen dat het echte e-mailadres op spamlijsten belandt of in handen van dubieuze bedrijven komt. "Het gebruik van een e-mailalias wil niet zegen dat je kwade bedoelingen hebt, het betekent alleen dat je iets voor jezelf wilt houden. Het houdt niet in dat je e-mailalias niet wordt getrackt, maar je echt e-mailidentiteit is beschermd", stelde Mozilla verder.

Gebruikers kunnen op dit moment vijf aliassen aanmaken. Dit kan zowel via de webinterface als een extensie. Per alias kan worden ingesteld of e-mails naar het echte e-mailadres van de gebruiker moeten worden doorgestuurd of dat Mozilla ze moet blokkeren. Firefox Relay is alleen toegankelijk voor gebruikers die over een Firefox Account beschikken. De relaydienst is tijdens de publiek bètatest gratis te gebruiken. Of dit na de officiële lancering zal veranderen is nog onbekend. Mozilla liet eerder weten dat het via de diensten die het aanbiedt meer inkomsten wil gaan genereren.

Image

Reacties (2)
20-08-2020, 14:00 door Anoniem
Bij XS4All kan je zes keer tien aliassen aanmaken voor e-mail. En het werkt ook nog eens met SPF en dergelijke omdat je niet van de ene mailbox naar de andere hoeft te forwarden.
25-08-2020, 17:43 door Anoniem
Ik heb een eigen domein. Unlimted aliassen en mailboxen. Ik maak al jaren per shop een alias. Komt er spam op binnen weet ik direct waar het lek zit en kan het adres worden getrashed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.