image

Universiteit van Utah betaalt 457.000 dollar losgeld na ransomware-infectie

vrijdag 21 augustus 2020, 09:49 door Redactie, 2 reacties

De Universiteit van Utah heeft criminelen die de systemen met ransomware infecteerden 457.000 dollar losgeld betaald om te voorkomen dat gestolen data openbaar werd gemaakt, zo heeft de universiteit via de eigen website laten weten. Servers van de universiteit raakten op 19 juli besmet met ransomware, die .02 procent van de aanwezige data versleutelde, aldus de verklaring.

Het ging om gegevens van medewerkers en studenten. Via een back-up wist de universiteit de systemen en data te herstellen. Voordat de ransomware werd uitgerold kopieerden de aanvallers allerlei data en dreigden die openbaar te maken als de universiteit niet betaalde. Om te voorkomen dat de data op internet zou verschijnen besloot de universiteit 457.000 dollar losgeld te betalen. Een deel daarvan wordt door de verzekering gedekt.

Om welke ransomware het precies gaat is niet bekendgemaakt. De aanvallers wisten via een niet nader genoemde kwetsbaarheid toegang tot de systemen te krijgen. Naar aanleiding van het incident zijn er maatregelen genomen om de beveiliging te verbeteren. Desondanks stelt de universiteit dat er vanwege de gedecentraliseerde opzet nog steeds kwetsbaarheden aanwezig zijn.

Reacties (2)
22-08-2020, 15:03 door Sjaneke
[Verwijderd door moderator]
24-08-2020, 15:09 door Sjaneke
[Verwijderd door moderator]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.