image

VS klaagt voormalig chief security officer Uber aan voor verzwijgen datalek

vrijdag 21 augustus 2020, 09:25 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben de voormalige chief security officer (CSO) van Uber aangeklaagd voor het verzwijgen van een datalek waarbij aanvallers de gegevens van zo'n 57 miljoen klanten en bestuurders wisten te stelen. In november 2016 ontdekte Uber dat aanvallers toegang tot chauffeur- en klantgegevens hadden gekregen die in een S3-bucket bij Amazon Web Services waren opgeslagen.

Dit was mogelijk doordat de aanvallers via gestolen inloggegevens toegang kregen tot de Uber-broncode op GitHub. Daar vonden ze inloggegevens voor Amazon Web Services waarmee ze de data uit de S3-bucket konden downloaden. Het ging om onversleutelde bestanden met de e-mailadressen, namen en telefoonnummers van 57 miljoen klanten en 600.000 chauffeurs. De aanvallers stuurden Uber vervolgens een e-mail waarin ze om geld vroegen. Uber betaalde de aanvallers 100.000 dollar om de data te verwijderen.

Op het moment dat de CSO het datalek ontdekte werd Uber wegens een ander datalek uit 2014 door de FTC onderzocht. Volgens de aanklacht verzweeg de CSO het nieuwe datalek voor de Amerikaanse toezichthouder en gaf hij instructies aan zijn team om het datalek geheim te houden. Ook zou hij besloten hebben om het geld dat de aanvallers vroegen via het bug bounty-programma van Uber af te handelen. Via dit programma betaalde Uber onderzoekers voor het melden van kwetsbaarheden.

De CSO zou de aanvallers ook hebben verzocht een non-disclosure agreement (NDA) te tekenen dat er geen data was verkregen of opgeslagen. Iets wat niet het geval was en waarvan de CSO op de hoogte was, aldus de aanklacht. In april 2017 vroeg Uber aan de FTC om geen aanklacht wegens het datalek uit 2014 in te dienen, omdat het bedrijf sindsdien allerlei maatregelen had genomen om de beveiligen te verbeteren. Er werd niets over het datalek uit 2016 gezegd, dat op nagenoeg dezelfde wijze als het datalek uit 2014 was ontstaan.

In september 2017 kreeg Uber een nieuwe directeur en de CSO was gevraagd hem over het datalek uit 2016 te informeren. De CSO vroeg zijn team om een samenvatting op te stellen, maar besloot die vervolgens aan te passen om de werkelijke omvang van het datalek voor de nieuwe directeur te verbergen, zo laat de aanklacht weten. Ook gaf hij valse verklaringen aan de nieuwe directeur over het betalen van de aanvallers.

In november 2017 kwam de nieuwe directeur met een verklaring waarin hij het datalek uit 2016 openbaar maakte. Tevens werd de FTC ingelicht. De directeur stelde dat hij recentelijk de werkelijke omvang van het incident te weten was gekomen. Daarnaast besloot hij de CSO te ontslaan. Die wordt nu verdacht van obstructie van de rechtsgang en het geven van een verkeerde voorstelling van een misdrijf. Voor de aanklachten kan hij in totaal een gevangenisstraf van maximaal acht jaar krijgen.

Reacties (2)
21-08-2020, 10:13 door [Account Verwijderd]
Dit was mogelijk doordat de aanvallers via gestolen inloggegevens toegang kregen tot de Uber-broncode op GitHub. Daar vonden ze inloggegevens voor Amazon Web Services waarmee ze de data uit de S3-bucket konden downloaden. Het ging om onversleutelde bestanden met de e-mailadressen, namen en telefoonnummers van 57 miljoen klanten en 600.000 chauffeurs.

Madre de Dios! Eerst zetten ze plaintext toegangsgegevens onder versiebeheer. Dan maken ze hun private repository per ongeluk openbaar of werd deze gehackt. En dan zijn de gevoelige gegevens ook nog onversleuteld opgeslagen (?). KNOEIERS! Dat zijn het!
21-08-2020, 10:31 door Anoniem
Goede les voor Simon Hania om dit niet te doen, maar Simon kennende gaat die wel wat slimmer om met dit soort zaken :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.