image

Celstraf voor Diemenaar die via phishing 170.000 euro buitmaakte

woensdag 26 augustus 2020, 14:27 door Redactie, 2 reacties

Een 26-jarige man uit Diemen die via phishing 170.000 euro wist te stelen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald. De verdachte en zijn medeverdachten verstuurden e-mails en sms-berichten die van verschillende banken afkomstig leken. In de berichten werden ontvangers gevraagd om hun bankpas op te sturen of gegevens op een phishingsite in te vullen.

Met de gegevens konden de verdachten geld van de rekeningen van slachtoffers opnemen en bedragen naar andere rekeningen overboeken. In totaal zijn er 22 mensen opgelicht voor een bedrag van ruim 170.000 euro. De verdachte was vooral betrokken bij het technische deel, het inrichten, hosten en beheren van phishingwebsites. "Phishing kan alleen slagen als er sprake is van voldoende kennis van digitale systemen in combinatie met een goede samenwerking en onderlinge taakverdeling", aldus de rechtbank.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het georganiseerde verband waarin de phishingaanvallen werden uitgevoerd. De verdachte speelde daarin volgens de rechter een cruciale rol. Ook weegt de rechtbank mee dat er veel gedupeerden zijn, er een aanzienlijke schadebedrag is en er een vuurwapen bij de man is aangetroffen. Naast de gevangenisstraf moet de man ook het gestolen geld terugbetalen.

Reacties (2)
27-08-2020, 10:15 door Anoniem
Deze man had goede technische kennis en kon mogelijk een IT baan krijgen. Waarom dan kiezen voor de criminele pad? Je weet dat te achterhalen is wie de eigenaar van de phising is. Je weet dat d.m.v. camera's men kan zien wie er pint. En zo nog meer mogelijkheden.
27-08-2020, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: Deze man had goede technische kennis en kon mogelijk een IT baan krijgen. Waarom dan kiezen voor de criminele pad? Je weet dat te achterhalen is wie de eigenaar van de phising is. Je weet dat d.m.v. camera's men kan zien wie er pint. En zo nog meer mogelijkheden.
Nou.. dat weet zo net nog niet, er is slechts weinig kennis voor nodig om email te manipuleren en een site nabouwen is ook geen rocket science.
De man wil gewoon niet deugen - een echte deugniet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.