image

MZLA lanceert Thunderbird met ingebouwde OpenPGP-support

zondag 30 augustus 2020, 14:51 door Redactie, 6 reacties

Mozilla-dochteronderneming MZLA Technologies heeft een nieuwe versie van e-mailclient Thunderbird gelanceerd die over ingebouwde ondersteuning van OpenPGP beschikt, voor het versleuteld versturen van e-mail. Er is echter nog geen automatische upgrade voor gebruikers van Thunderbird 68.

De Thunderbird-ontwikkelaars hebben besloten om de ondersteuning van OpenPGP direct in de e-mailclient in te bouwen. Voorheen moesten gebruikers dit via de Enigmail-extensie regelen. Thunderbird 68 is echter de laatste versie die met de Enigmail-extensie werkt. Oorspronkelijk was het plan om de ondersteuning van OpenPGP met de lancering van Thunderbird 78 gereed te hebben, maar dat bleek niet haalbaar. In plaats daarvan zou OpenPGP-support in Thunderbird 78.2 verschijnen, maar ook in deze versie ontbrak de volledige feature.

Gisteren verscheen Thunderbird 78.2.1, de eerste Thunderbird-versie met ingebouwde OpenPGP-support die standaard staat ingeschakeld. Gebruikers van Thunderbird 68 zullen echter nog moeten wachten, aangezien er geen automatische upgrade wordt aangeboden. Thunderbird-gebruikers die al met versie 78 werkten zullen de nieuwe versie wel automatisch ontvangen.

Enigmail-gebruikers wordt vooralsnog afgeraden om Thunderbird 78 handmatig te installeren. MZLA heeft aangegeven dat het binnenkort met een automatische upgrade voor Thunderbird 68-gebruikers naar de nieuwste Thunderbird komt, die automatisch alle Enigmail- instellingen in de nieuwe OpenPGP-feature van Thunderbird importeert.

Reacties (6)
30-08-2020, 16:34 door johanw
Huidige gebruikers van de Enigmail plugin kunnen voorlopig beter helemaal niet "up"graden naar deze versie want er werkt nog erg veel niet. En gebruikers van keycards moeten dat al helemaal niet doen want dat wordt niet ondersteund.
30-08-2020, 16:38 door Anoniem
De user interface van Thunderbird 78 is een ramp, met veel te veel ruimte tussen de items in de folder pane en overal ontbrekende icoontjes. Het is ook nog eens merkbaar trager bij het openen van onderdelen en enkele voor mij essentiële add-ons zijn verdwenen. Ik vrees dat 68 voor mij de laatste Thunderbird zal zijn...
30-08-2020, 19:00 door Anoniem
Na het lezen van dit heb ik besloten dit eens uit te proberen.

Het maken van private keys vind ik vrij eenvoudig.
Jammer genoeg zijn er (nog) geen leuke handige buttons waarmee je kunt aangeven of je een email wil coderen en/of signeren.

Maar bij het maken van een nieuwe email krijg ik nu een extra tab "Security" waarbij je heel eenvoudig deze opties kan selecteren.

Nou zijn er in mijn kennissen kring weinig mensen die weten wat email encryptie is en het kan hen ook niets schelen of ze zien het nut er niet van in dus in de pratijk zal ik het weinig gebruiken.

Wanneer het wel interessant is zal de tegen partij hoogst waarschijnlijk microsoft outlook gebruiken.
Ik weet niet of gpg in dat programma geïntegreerd kan worden (vrees van niet).
30-08-2020, 21:41 door Anoniem
Met het installeren van de Enigmail plugin, wordt hij ook in Outlook geïnstalleerd.
Dus die support is er gewoon. Geen probleem.
30-08-2020, 22:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-08-2020, 22:17
Door johanw: Huidige gebruikers van de Enigmail plugin kunnen voorlopig beter helemaal niet "up"graden naar deze versie want er werkt nog erg veel niet. En gebruikers van keycards moeten dat al helemaal niet doen want dat wordt niet ondersteund.
Normaliter staat de versleuteling standaard uit als je het programma hebt geïnstalleerd, maar je moet de versleuteling wel zelf aanzetten en je PGP-sleutels importeren.

Hoe doe je dat? Je moet het programma eerst op starten en daarna in de menubalk te gaan naar "Extra" en daarna naar "Accountinstellingen". Dan zoek je in de linkerkant van het dialoogvenster van Thunderbird: "End-to-end-versleuteling". Daar kun je dan je certificaat of je PGP sleutelpaar importeren. De public keys van anderen kun je invoeren door de asc-bestanden even op je bureaublad te plaatsen en deze via de knop "Open PGP-sleutelbeheer" in te voeren.

Ik denk dat de rest dan wel zich vanzelf wijst.
01-09-2020, 07:00 door Anoniem
Door Anoniem: De user interface van Thunderbird 78 is een ramp, met veel te veel ruimte tussen de items in de folder pane en overal ontbrekende icoontjes. Het is ook nog eens merkbaar trager bij het openen van onderdelen en enkele voor mij essentiële add-ons zijn verdwenen. Ik vrees dat 68 voor mij de laatste Thunderbird zal zijn...

Ik vind Thunderbird een prima mail programma en de laatste versie maakt dat niet anders.Ja, de interface ziet er een klein beetje anders uit, als je goed kijkt. Trager is het niet, denk ik. Misschien dat het anders is op apparatuur met te kleine schermen en trage CPU's. Ik gebruik Thunderbird al jaren als mijn email programma en ben er erg blij mee. En dan te bedenken dat al dit goeds ook nog gratis is. Gratis en helemaal voor niets.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.