image

FBI ziet schade door datingfraude stijgen naar 475 miljoen dollar

zondag 30 augustus 2020, 12:17 door Redactie, 2 reacties

De schade door datingfraude is vorig de 475 miljoen dollar gepasseerd, zo stelt de FBI, die internetgebruikers waarschuwt om alert op deze fraudevorm te zijn. "De gevolgen van deze scams zijn vaak financieel en emotioneel desastreus voor slachtoffers", aldus de Amerikaanse opsporingsdienst.

Bij datingfraude proberen oplichters om een relatie met slachtoffers aan te gaan, en vragen in een later stadium om geld. Bijvoorbeeld voor het betalen van vliegtickets om het slachtoffer te komen bezoeken. Vorig jaar klopten bijna twintigduizend slachtoffers bij de FBI aan. Een jaar eerder waren het er nog zo'n negentienduizend. De schade steeg ook, van 362 miljoen dollar in 2018 naar 475 miljoen dollar in 2019.

Het gemiddelde schadebedrag bedroeg vorig jaar bijna 24.000 dollar per slachtoffer. Alleen in de Amerikaanse staat Idaho ontving de FBI bijna honderd meldingen van slachtoffers die voor meer dan één miljoen dollar waren opgelicht. Slachtoffers krijgen zelden hun geld terug en zijn mogelijk niet in staat om van het financiële verlies te herstellen, merkt de FBI op.

Met name ouderen zijn het doelwit van de oplichters. De FBI adviseert internetgebruikers die iemand op internet tegenkomen om de foto en het profiel van de persoon in kwestie te onderzoeken, om te kijken of het materiaal niet ergens anders is gebruikt. Ook wordt afgeraden om geld naar personen over te maken die men niet persoonlijk kent.

Reacties (2)
30-08-2020, 15:14 door [Account Verwijderd]
Niets zo doortrapt en abject, kortom: kwaadaardig als het bespelen voor eigen gewin van de intieme gevoelens van andere mensen. Geen idee wat de strafmaat is voor lieden die hiervan beschuldigd werden en daarna veroordeeld, maar die zou groot moeten zijn.
02-09-2020, 13:31 door Anoniem
"De FBI adviseert internetgebruikers die iemand op internet tegenkomen om de foto en het profiel van de persoon in kwestie te onderzoeken, om te kijken of het materiaal niet ergens anders is gebruikt. Ook wordt afgeraden om geld naar personen over te maken die men niet persoonlijk kent."

Gewoon die toko's sluiten die dit faciliteren, namen registreren van de mensen die daar werken en hen verbieden nog aktief te zijn in de online handel. Dan is het snel afgelopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.