image

De Jonge wil CoronaMelder-app ook bij onvoldoende testcapaciteit invoeren

donderdag 3 september 2020, 12:07 door Redactie, 13 reacties

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil de CoronaMelder-app invoeren ook wanneer er niet voldoende capaciteit is om iedereen die in de app een melding krijgt te testen. Dat liet de minister weten tijdens een debat over CoronaMelder. Experts hadden juist aangeraden om de app alleen uit te rollen als gebruikers zich ook kunnen laten testen wanneer ze een melding ontvangen dat ze met een besmet persoon in contact zijn gekomen.

"Als je de app invoert, moet je dat doen op grond van de vigerende richtlijn op dat moment. Dat zou inderdaad het volgende kunnen betekenen. Stel, je voert die app half september in en de richtlijn op dat moment is "testen zonder klachten". En de schaarste op dat moment heeft niet geleid tot een andere conclusie dan "testen met klachten". Ja, dan is de richtlijn op dat moment "testen met klachten"", liet de minister weten.

Volgens De Jonge heeft de corona-app in deze situatie nog steeds zin. "Nog los van het gedragseffect dat je mag verwachten, heeft het ook zin voor het sneller en completer in beeld brengen van de contacten. Dus dat heeft sowieso al zin. Krijgen mensen dan daadwerkelijk een test op het moment dat ze die melding krijgen? Nee. In zo'n geval zou dat op dat moment niet zo zijn. Maar dat is niet anders dan in het reguliere bron- en contactonderzoek."

Wie op dit moment als contact van een besmet persoon naar voren komt kan zich niet meteen laten testen en wordt aangeraden om tien dagen thuis te blijven. "Dus we moeten die app niet zo verbijzonderen. De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek, dus datgene wat geldt voor het bron- en contactonderzoek, moet ook gelden voor de mensen die de app gebruiken. Dat is echt de beste weg om te gaan", ging De Jonge verder.

De reactie van de minister zorgde voor kritiek van SP-Kamerlid Hijink: "Als de minister een succes van die app wil maken, dan moet hij mensen ook wat te bieden hebben. Je kunt niet alleen de melding doorgeven dat men in de buurt is geweest van iemand die het virus heeft en vervolgens zeggen dat men maar moet afwachten of men klachten krijgt. Waarom zouden mensen de app gebruiken als je alleen een test krijgt als je klachten hebt? Dan hebben we toch die hele app niet nodig?"

De Jonge was het hier niet mee eens. "Het zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om je meteen als je die notificatie hebt gehad te laten testen op dag zeven na het laatste contact. Dat is de reden dat wij de app nu op deze manier uittesten." De minister herhaalde dat de app de keten van infecties kan stoppen en het belangrijk is dat mensen die met besmette personen in contact zijn geweest daadwerkelijk thuisblijven. De Jonge hoopt de CoronaMelder-app half september of eind september landelijk in te kunnen voeren.

Reacties (13)
03-09-2020, 12:15 door Anoniem
De "schoenenman" moet ervoor zorgen dat er voldoende testkapaciteit is en ook opdrachten geven aan private laboratoria. DAAR wring de spreekwoordelijke schoen van deze man.
03-09-2020, 13:02 door Anoniem
Het MOET en ZAL er komen, ongeacht of het iets oplevert.

De vraag is, wat heeft het tot nu toe al gekost?
03-09-2020, 13:08 door Anoniem
Het is allemaal tijdvulling dit.. een toneelstukje. Mondkapjes, corona app.. boeit allemaal niet. Het gaat ze om de verplichte vaccinatie straks.. En dan niet verplicht door de overheid, maar bedrijven mogen dat straks eisen. Dus niet meer vliegen, geen nieuwe baan, geen uitkering als je niet gevaccineerd bent..
03-09-2020, 13:22 door Anoniem
Die app moet en zal er komen.
Zou er nou echt geen dubbele agenda zijn?
03-09-2020, 14:57 door Anoniem
Alle gemelde contacten van de Coronamelder (15 min binnen de 1,5 meter) zijn eigenlijk allemaal een overtreding van de 1,5 meter maatregel. De afwijkingen om de 1,5 meter te bepalen niet meegerekend.
03-09-2020, 15:49 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 03-09-2020, 15:50
Het zou van toegevoegde waarde kunnen zijn om je meteen als je die notificatie hebt gehad te laten testen op dag zeven na het laatste contact.
Waarom na het laatste i.p.v. het eerste contact met een besmettelijk persoon? Immers de incubatieklok begint te tikken na het eerste contact met een persoon die op dat moment besmettelijk was. En kun je -gedurende de testperiode- na exact 7 dagen worden getest, of kun je dan pas de aanvraag doen? In sommige gevallen kan het dan nog dagen duren voor je terecht kunt.

Nb. als je pas op dag 8 getest wordt en op dag 11 de uitslag krijgt is het erg lastig om in te schatten wanneer je het besmettelijkst geweest moet zijn en daar de hoogste risico-score aan te koppelen (althans zo werkt de Duitse app, ik heb me niet verdiept in CoronaMelder). Bovendien, hoe langer het duurt voordat data van besmettelijke mensen wordt geüpload, hoe langer het duurt voordat potentieel besmette app-gebruikers worden gewaarschuwd. Dat mensen met app snel worden getest is dus niet alleen in het belang van de betreffende persoon, maar vooral van andere app-gebruikers en voor de overall effectiviteit van de app. Want dat iedereen die een waarschuwing krijgt van een app met veel false positives onbetaald thuis gaat zitten, lijkt mij een illusie.

Maar laat Hugo z'n app -die sowieso nauwelijks gaat bijdragen- maar verder zelf de nek omdraaien.

P.S. je hoeft de app niet te installeren als je niet naar je schoonmoeder wilt. Als je al liegt dat jouw app jou gewaarschuwd heeft, kan het leugentje dat die app op jouw smartphone staat er ook nog wel bij.
03-09-2020, 16:42 door Anoniem
Er is ook nog zo veel te doen met aanvullende maatregelen, die niets hoeven te kosten.
Zo spreek je elkaar niet toe terwijl je tegenover elkaar zit of staat, maar naast elkaar in dezelfde richting.

Zo krijgt druppeltjes infectie geen kans, je hoest namelijk naast elkaar in dezelfde richting en niet naar elkaar toe.
Toevallige tip van een longarts, die zo zijn patiënt naast zich instrueerde.

#sockpuppet
03-09-2020, 17:44 door Anoniem
Ik krijg steeds meer het gevoel dat die minister van de corona app is.
04-09-2020, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het is allemaal tijdvulling dit.. een toneelstukje. Mondkapjes, corona app.. boeit allemaal niet. Het gaat ze om de verplichte vaccinatie straks.. En dan niet verplicht door de overheid, maar bedrijven mogen dat straks eisen. Dus niet meer vliegen, geen nieuwe baan, geen uitkering als je niet gevaccineerd bent..

De ziekte doormaken heeft hetzelfde (zo niet beter) effect dan een snel inelkaar geknutseld vaccin. Een vaccin heeft namelijk ook gezondheidsrisico's zoals b.v. het risico van narcolepsie dat bij het vaccin voor Mexicaanse griep het geval was.

Dus veel mensen (60 % volgens de groepsimmuniteit-theorie van Rutte) hebben het vaccin niet nodig omdat ze al afweer hebben opgebouwd. Veel anderen hebben een leeftijd waarbij ze niet eens iets merken van het virus, die groep vaccineren heeft ook geen nut.

Blijft over ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

Van die stapel van 100 miljoen ingekochte vaccins zal dus een groot deel de prullenbak ingaan.
05-09-2020, 13:40 door Anoniem
Erdoor rammen - sneaky - de imitatie van het gedrag in België - met een staatsgreepregering nota-bene - een voorbeeldstaat voor heel de EU! Fier dat ik ben... Ongelooflijk! België heeft een APP - of ze privacy-veilig is - dat doet er niet toe.

We hebben ze verkozen (of bijna verkozen) - dus verdienen we deze straf. Privacy is NERGENS een verkiezingsthema. Sponser Max Schrems voor het te laat is!
06-09-2020, 09:42 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Het MOET en ZAL er komen, ongeacht of het iets oplevert.

De vraag is, wat heeft het tot nu toe al gekost?
De vraag is belangrijker, wat het het nu al opgeleverd?


Door Anoniem: Het is allemaal tijdvulling dit.. een toneelstukje. Mondkapjes, corona app.. boeit allemaal niet. Het gaat ze om de verplichte vaccinatie straks.. En dan niet verplicht door de overheid, maar bedrijven mogen dat straks eisen. Dus niet meer vliegen, geen nieuwe baan, geen uitkering als je niet gevaccineerd bent..
wappie gespot.
06-09-2020, 11:43 door Anoniem
@ Tintin and Milou
............ wappie gespot.

Je bedoelt de minister dus?

Want die slaat met heel z'n pakket aan maatregelen nauwelijks meer een deuk in een pakje boter dan landen die meer en landen die minder doen.
Oftewel, de minister ging vanaf april 2020 te duidelijk door op de ingeslagen terwijl het nauwelijks verschil maakt,
ook was hij duidelijk TE laat met iets doen tussen half februari en half maart 2020.
Met een maatschappij / cluster-uitbraak bepaald namelijk vooral het handelen aan het begin - voordat een fenomeen zich gevestigd heeft - hoe wijds zich iets kan verspreiden.
Het handelen na 3 weken en daarna werkt hoogstens als een druppel op een gloeiende plaat indien de plaat werkelijk gloeiend heet is.
Maar dat is ie duidelijk niet, gezien de te vele voorbeelden uit de praktijk die feitelijk anders uitwijzen.
07-09-2020, 21:01 door Anoniem
Overheid en ICT hebben nu niet bepaald een goede reputatie. Toch is het advies, als zo'n Overheid app die melding maakt, om 10 dagen thuis te gaan zitten, met allerlei persoonlijke gevolgen (ook voor gezinsleden, want die dienen dan ook thuis te blijven, strikt gesproken) van dien. Risico op geen loondoorbetaling, verplicht vakantiedagen opnemen, verlies van klanten of opdrachten, je huisgenoten je continue aanwezigheid spuugzat worden, of omgekeerd. Niet iedereen is een ambtenaar die toch wel doorbetaald wordt, en baanzekerheid heeft (want organisatie kan niet failliet gaan, ook niet als hele afdelingen als mogelijk besmet worden gemeld).

Dat is nogal wat, en lijkt mij niet motiverend om vrijwillig in huisarrest te gaan, dus is het al bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Kan het er dan op een gegeven moment van komen dat het dan verplicht gesteld gaat worden (spoedwet)?
Compleet met opsporing, binnentreden huis, boetes, gevangenisstraf, enkelband?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.