image

VVD stelt Kamervragen over recente ddos-aanvallen op internetproviders

zondag 6 september 2020, 08:58 door Redactie, 4 reacties

De VVD heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken Kamervragen gesteld over de recente ddos-aanvallen op Nederlandse internetproviders. Onder andere Caiway, Delta, Online.nl, Tweak en Freedom Internet waren het doelwit van de aanvallen. Daardoor hadden klanten enige tijd geen internet of was er sprake van vertragingen.

VVD-Kamerlid Weverling wil nu opheldering van Keijzer. Zo moet de staatssecretaris laten weten hoeveel ddos-aanvallen op internetproviders of bedrijven er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en welke impact deze aanvallen op gebruikers en het bedrijfsleven hadden. "Is een inschatting te maken van de economische schade als gevolg van de verstoring van het internet die ddos-aanvallen veroorzaken?", vraagt Weverling.

Keijzer moet daarnaast duidelijk maken of de wijze waarop internetproviders op dit moment kennis delen over het afslaan van ddos-aanvallen naar behoren functioneert en of overheidsinstellingen, zoals het NCSC, betrokken zijn bij het tegengaan van ddos-aanvallen. Tevens wil Weverling weten of er wordt geoefend op scenario’s van verstoring van het internetverkeer als gevolg van ddos-aanvallen.

Als laatste vraagt het VVD-Kamerlid naar de rol van de eindgebruikers bij het voorkomen van ddos-aanvallen. "Worden 'normale' internetgebruikers op dit moment voldoende voorgelicht over de noodzaak beschermingsmaatregelen te nemen om daarmee te voorkomen dat hun apparaten misbruikt worden voor het uitvoeren van een ddos-aanval?" Staatssecretaris Keijzer heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (4)
06-09-2020, 09:20 door Anoniem
Volgens Delta gingen de aavallen onverminderd door na mitigatie en alles weer normaal werkte. Probleem tot nu toe erg goed verholpen.
Dus wat hebben die politici naar aanleiding hiervan voor meerwaarde met hun gebrekkige kennis? Met hun lange vingers van die materie ver vandaan blijven, dacht ik!
06-09-2020, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens Delta gingen de aavallen onverminderd door na mitigatie en alles weer normaal werkte. Probleem tot nu toe erg goed verholpen.
Dus wat hebben die politici naar aanleiding hiervan voor meerwaarde met hun gebrekkige kennis? Met hun lange vingers van die materie ver vandaan blijven, dacht ik!

Heeft de internet wasstraat in dit geval volledig naar behoren haar ding gedaan en was deze ddos aanval geïnitieerd ergens buiten het bereik en werkingssfeer van de wasstraat?
07-09-2020, 12:18 door Anoniem
https://www.telecompaper.com/nieuws/politie-en-providers-waarschuwen-voor-ddos-aanvallen--1352807
08-09-2020, 09:57 door Anoniem
Ik denk dat de huidige regering genoeg imagoschade heeft. Hoe hoog is die trouwens? ;) Die vraag heb ik nog niet horen stellen.

Maar ik vind het wel valide dat ze zich zorgen maken dat ISP's hier niet voldoende aan doen. Maar dat geldt voor heel veel sectoren. Een DDOS aanval is niet te voorkomen maar wel te handelen.

En dat vergt een investering ... (die weer hoogst waarschijnlijk verhaald wordt op haar afnemers)

Laten we maar beginnen met wetgeving en daarna willen. Want met dat willen schiet het echt niet op met die ISP's.


.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.