Artsen die PowerPoint-presentaties online zetten moeten goed controleren dat die geen patiëntgegevens bevatten, anders kunnen die door Google worden geïndexeerd, waarna ze door willekeurige internetgebruikers zijn te vinden. Daarvoor waarschuwt Z-Cert, een Nederlandse organisatie die ziekenhuizen en zorginstellingen ondersteunt op het gebied van cybersecurity.
Door de coronacrisis vinden veel medische congressen online plaats en wordt informatie digitaal gedeeld. Het gaat dan onder andere om PowerPoint-presentaties. Artsen en onderzoekers maken voor hun presentaties geregeld gebruik van röntgen- en MRI-foto's. Het gaat om zogenoemde PACS (picture archiving and communication systems)-afbeeldingen. Het probleem doet zich voor bij het bewerken van de betreffende afbeeldingen. Een arts verwijdert in PowerPoint een deel van de PACS-afbeelding omdat die patiëntdata bevat. Vaak wordt dit gedaan door de afbeelding te croppen of de kleur van de tekst aan te passen.
De informatie is dan niet meer zichtbaar voor het blote oog. De originele afbeelding blijft echter bewaard in de PowerPoint-presentatie en kan bij het online publiceren van de presentatie door Google worden geïndexeerd. "Zoekmachines zijn veel beter geworden in het extraheren van data uit grafische bestanden. Ze zijn bijvoorbeeld in staat om nummers te herkennen in afbeeldingen. De data die door Google geïndexeerd is, is vervolgens ook vindbaar in Google", stelt Z-Cert.
Ook kunnen PACS-afbeeldingen metadata bevatten die niet direct zichtbaar is, maar wel door Google is te vinden en indexeren. Artsen, onderzoekers en anderen krijgen dan ook het advies om geen afbeeldingen direct uit PACS-systemen in een presentatie te kopiëren (pdf). In plaats daarvan wordt aangeraden een screenshot van de PACS-afbeelding te maken, zodat in ieder geval de metadata niet wordt meegenomen. Tevens wordt geadviseerd om afbeeldingen zonder patiëntgegevens te maken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Leuke vergelijking tussen verschillende chat apps. Wel hoog WC-eend gehalte, maar ik wist niet dat Signal niet aan de AVG ...
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.