image

Duitse corona-app kan door fout hogere risicowaarschuwing geven

vrijdag 11 september 2020, 17:06 door Redactie, 16 reacties

De Duitse corona-app kan door een fout gebruikers waarschuwen dat ze een hoger risico hebben gelopen dan in werkelijkheid het geval is, zo laten de ontwikkelaars van de Corona-Warn-App weten. Het probleem doet zich voor bij iPhones in combinatie met iOS 13.7. De nieuwe iOS-versie kan voor "misleidende risicoberekeningen" zorgen. Daardoor kan de app ten onrechte aan gebruikers laten zien dat ze een hoger risico hebben gelopen.

Het ontwikkelteam is nu in overleg met Apple om het probleem te onderzoeken en getroffen gebruikers een juiste risicobeoordeling te tonen. Het probleem doet zich niet voor bij Androidtoestellen en iPhones met iOS-versies tot en met 13.6.1. De Corona-Warn-App, die inmiddels meer dan 18 miljoen keer is gedownload, maakt net als de Nederlandse corona-app gebruik van bluetooth om contacten bij te houden. Afhankelijk van de duur en afstand van deze contacten berekent de Duitse app hoeveel risico gebruikers hebben gelopen.

Image

Reacties (16)
11-09-2020, 17:21 door Erik van Straten
En in Zwitserland klagen gebruikers van iPhones met de SwissCovid app dat zij push-berichten ontvangen waarin staat dat ze in de buurt van een besmet persoon zouden zijn geweest, terwijl de app zelf geen "contacten" meldt. Deze push-berichten zouden dan ook niets met de app te maken hebben maar door Apple worden verzonden. Het officiële advies luidt om deze push-berichten te negeren.

Bron: https://www.bluewin.ch/de/news/schweiz/14-moegliche-begegnungen-swisscovid-app-sorgt-fuer-verunsicherung-435571.html.
11-09-2020, 18:11 door Anoniem
Door Erik van Straten: En in Zwitserland klagen gebruikers van iPhones met de SwissCovid app dat zij push-berichten ontvangen waarin staat dat ze in de buurt van een besmet persoon zouden zijn geweest, terwijl de app zelf geen "contacten" meldt. Deze push-berichten zouden dan ook niets met de app te maken hebben maar door Apple worden verzonden. Het officiële advies luidt om deze push-berichten te negeren.

Bron: https://www.bluewin.ch/de/news/schweiz/14-moegliche-begegnungen-swisscovid-app-sorgt-fuer-verunsicherung-435571.html.

Dergelijke "spookmeldingen" zijn ook in de Nederlandse coronamelder app geconstateerd, maar dan juist op Android:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5179852/corona-app-coronamelder-spookmeldingen-notificatie-loos-alarm
11-09-2020, 19:15 door Anoniem
Het maakt niet uit voor Nederland. Want er is te weinig testcapaciteit.

Als de App zegt dat je corona hebt, wil je testen. En dat ligt nu helemaal op zijn gat hier omdat ook mensen zonder klachten zich laten testen, terwijl dat geen nut heeft. Want de test van de teststraat is onbetrouwbaar als je nog geen corona klachten hebt.

Tenminste, dat is wat ik ervan begrijp. Pas als er weer testcapaciteit is heeft het nut om in Nederland de corona app in te voeren. Mensen gaan heus niet thuis zitten voor tien dagen omdat er een berichtje op hun smartphone komt. Vooral niet met alle negatieve berichtgeving er omheen.
11-09-2020, 20:05 door Erik van Straten
@Anoniem 18:11: dat bericht had ik nog niet gezien, dank voor de link!

Door Anoniem 19:15: Mensen gaan heus niet thuis zitten voor tien dagen omdat er een berichtje op hun smartphone komt. Vooral niet met alle negatieve berichtgeving er omheen.
Ah ik ben dus toch niet de enige die dit vermoed! De vraag is wat zo'n app dan nog voor zin heeft; de epidemie rem je er dan niet mee af.
11-09-2020, 22:49 door Anoniem
Door Erik van Straten: @Anoniem 18:11: dat bericht had ik nog niet gezien, dank voor de link!

Door Anoniem 19:15: Mensen gaan heus niet thuis zitten voor tien dagen omdat er een berichtje op hun smartphone komt. Vooral niet met alle negatieve berichtgeving er omheen.
Ah ik ben dus toch niet de enige die dit vermoed! De vraag is wat zo'n app dan nog voor zin heeft; de epidemie rem je er dan niet mee af.
Het ziet er naar uit dat GGDs al snel aandringen om in quarantaine te gaan in geval het GGD-personeel niet weet wat
een onbekende, maar hierdoor juist ook verdachte, melding op de smartphone betekent.
Als GGDs eenmaal door hebben wat zo'n bericht inhoudt en er is gebleken dat zo'n bericht onschuldig is,
dan zullen ze bij zoiets (hopelijk) niet meer aandringen op quarantaine.

Iets anders: er schijnen soms ook valse meldingen te verschijnen van oplichters die zich voordoen als RIVM
waarin staat dat ze binnen afzienbare tijd door iemand van RIVM zullen worden opgebeld.
Zal wel niet via coronamelder komen vermoed ik, maar in ieder geval wel opletten dus.

Verder is het poliovirus gevonden in rioolwater op het RIVM-terrein, dus laten we hopen dat de RIVM er niet door wordt lamgelegd... (https://www.telegraaf.nl/nieuws/2131676472/inspectie-poliovirus-gevonden-in-rioolwater-rivm-terrein)
12-09-2020, 02:34 door Anoniem
Door Erik van Straten: @Anoniem 18:11: dat bericht had ik nog niet gezien, dank voor de link!

Door Anoniem 19:15: Mensen gaan heus niet thuis zitten voor tien dagen omdat er een berichtje op hun smartphone komt. Vooral niet met alle negatieve berichtgeving er omheen.
Ah ik ben dus toch niet de enige die dit vermoed! De vraag is wat zo'n app dan nog voor zin heeft; de epidemie rem je er dan niet mee af.

ANTWOORD: DE APP HEEFT GEEN ZIN
12-09-2020, 09:12 door [Account Verwijderd]
WAT EEN DOM POPULISME WEER, HIER :-(
12-09-2020, 14:22 door Anoniem
Nu krijgen bepaalde beroepsgoepen al voorrang op het testen, straks ook APP gebruikers.
12-09-2020, 17:49 door Anoniem
De aandacht die voor al deze corona-apps en hun onvermijdelijke gebreken wordt opgeëist, leidt de aandacht af van andere, meer zinvolle manieren om energie en aandacht te besteden aan het oplossen van de corona-crisis - die voor een belangrijk deel een crisis in de hoofden van mensen is.

Het virus bestaat, en het is voor een deel van de mensen echt gevaarlijk. Maar de fixatie op techniek en wettelijke dwangmiddelen maakt het moeilijker om als samenleving constructief om te gaan met de uitdaging die het virus ons biedt.
13-09-2020, 09:37 door Anoniem
Mijn Phone blijft vaak thuis en als ik hem meeneem staat die 99% van de tijd in vliegtuigmode.
De rust die ik ervoor terug krijg is het me meer dan waard. Ik was vergeten hoe het was voor het smartphone tijdperk maar dat heb ik nu helemaal terug.
13-09-2020, 09:51 door Anoniem
Het virus bestaat, en het is voor een deel van de mensen echt gevaarlijk
Dat wil dus zeggen dat wij samen er voor moeten zorgen dat dat dit virus verdwijnt. Ik geloof ook niet in het
paradepaardje van deze regering. Ik denk dat dit alleen maar valse hoop geeft en mensen zich minder aan
die toch belangrijken regels houden, zoals afstand en vooral hygiënisch te zijn.
13-09-2020, 13:37 door Erik van Straten
Door Anoniem: ANTWOORD: DE APP HEEFT GEEN ZIN
Die stelling gaat mij te ver: als, na een waarschuwing uit de app, maar één persoon ietsje voorzichtiger doet na daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, kunnen voorstanders terecht zeggen dat de app zin heeft.

Kijkend naar de feiten: een week geleden hebben prof. Marcel Salathé (van EPFL) et al resultaten van een onderzoek in Zwitserland gepubliceerd: https://github.com/digitalepidemiologylab/swisscovid_efficacy/blob/master/SwissCovid_efficacy_MS.pdf (prof. Salathé is een van de geestelijke vaders van het DP3T protocol en een absoluut voorstander van dit soort apps, maar maakt zich zorgen over het aantal gebruikers, onvoldoende testcapaciteit en het te lang duren voordat testuitslagen bekend zijn, zie bijv. https://telebasel.ch/2020/08/28/erfinder-der-swisscovid-app-es-funktioniert-hinten-und-vorne-nichts/).

Uit dat onderzoek over de periode 7 - 28 augustus blijkt dat van 5491 positief geteste mensen, er 26 zich hadden laten testen n.a.v. een oproep daartoe door hun SwissCovid app. Dat is minder dan 0,5%.

Zwitserland had in die periode ca. 1,6 miljoen actieve gebruikers. Op een bevolking van 8,3 miljoen is dat ca. 19%. Daarmee is de kans dat twee personen die elkaar ontmoeten een werkende app hebben ca. 3,6%.

Stel dat 60% van de Zwitsers met een actieve app zou rondlopen, dan is de kans dat twee "contacten" die app hebben, 36% - dus een factor 10 hoger (meer dan 60% van de bevolking zit er overigens niet in; niet iedereen heeft een smartphone of een smartphone met ondersteund besturingssysteem en kinderen mogen de app niet gebruiken). Wellicht dat je dan 10 x zoveel mensen zou hebben die zich n.a.v. een app-melding laten testen en besmet blijken, dan zou het om ca. 5% gaan van het totale aantal positief geteste personen - wat wel een beetje bijdraagt aan het afremmen van een epidemie, maar nog steeds te weinig is om een serieuze "golf" te voorkomen. Echter, een 60% "uptake" (aantal daadwerkelijke gebruikers van een bevolking) wordt al nergens gehaald.

Een groot probleem blijven het grote aantal false negatives en false positives in de praktijk. Bijv. bij "Measurement-Based Evaluation Of Google/Apple Exposure Notification API For Proximity Detection In A Light-Rail Tram" (https://www.scss.tcd.ie/Doug.Leith/pubs/luas.pdf) door Prof. Doug Leith en Dr. Stephen Farrell (Trinity College Dublin) is in een echt metalen voertuig gemeten (met dramatische resultaten), terwijl je onderaan https://actu.epfl.ch/news/epfl-researchers-put-proximity-tracing-app-to-the-/ kunt zien dat 4 soldaten het zitten in een trein simuleerden tijdens een onderzoek door EPFL.

Niet getest kunnen worden (om de tijd onterecht thuiszitten te verkleinen) en vrije dagen of salaris te moeten inleveren om thuis te kunnen blijven zonder positief te zijn getest, voorspellen geen rooskleurige toekomst voor CoronaMelder.
13-09-2020, 19:19 door Anoniem
Eigenlijk wordt steeds duidelijker dat de nauwkeurigheid van afstandsmeting m.b.v. BT-signalen teveel te wensen overlaat.

Dit zou misschien kunnen worden opgelost door geluid erbij te betrekken, hoewel bij geluidsmetingen ook afwijkingen kunnen optreden (de geluidssnelheid is bijv. afhankelijk van de temperatuur).
Meestal zal dit echter binnen de grenzen van plus of min 5% blijven, en een onnauwkeurigheid van max. 5% is acceptabel. (laat de afwijking in sommige gevallen eens 10% zijn, dan is dit nog steeds stukken beter dan bij meten m.b.v. BT)

Er is op een universiteit in de USA al iets ontwikkeld in die richting, namelijk de NOVID app.
Deze app werkt met ultrasoon geluid in combinatie met BT, en zou volgens hun informatie eveneens de privacy ontzien.
https://www.novid.org/
FAQ: https://www.novid.org/faq
14-09-2020, 09:47 door MrMerlin
Bron: https://www.bluewin.ch/de/news/schweiz/14-moegliche-begegnungen-swisscovid-app-sorgt-fuer-verunsicherung-435571.html.

Wat mij vooral verbaast in het artikel over SwissCOVID, is dat Apple klaarblijkelijk ongevraagd notificaties stuurt naar gebruikers, terwijl de API alleen de toegang tot de Covid-19 functionaliteit zou bieden.

Je ziet hier dus weer een voorbeeld van schuivende panelen (function creep). Met het feit dat de App functionaliteit in het OS verdwijnt, gebruikers dus onvoldoende of onhandig geïnformeerd worden.
14-09-2020, 14:17 door Anoniem
Kan het niet simpel zo zijn dat door de eigen corona-notificatie-functie die in IOS 13.7 meegeleverd wordt, ook al is die niet voor Europa geactiveerd, er een sommatie optreedt van de waargenomen besmette contacten. Dwz dat beide apps al bij 7,5 minuut contact binnen 1,5 meter ervoor zorgen dat de CoronaWarn-app een gevaarlijke contact aangeeft. Lijkt me de enige waarschijnlijke verklaring voor de "misleidende risico-berekening" zijn.
11-10-2020, 22:36 door Anoniem
Ik kan met mijn Iphone 6 de CoronaMelder niet downloaden. Deze wil minimaal versie 13.5 hebben en mijn Iphone komt niet verder dan de update van versie 12.8. Hoe los ik dit op?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.