image

Studenten raken diploma kwijt na probleem met surveillancesoftware

donderdag 17 september 2020, 16:43 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020, 09:43

Zeker vijftien rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn door een probleem met de surveillancesoftware die bij hun tentamen werd gebruikt hun diploma kwijtgeraakt. Van tientallen andere studenten werden tentamens ongeldig verklaard. De universiteit overweegt om bij de tentamens die thuis worden gemaakt een tweede camera in te zetten, om zo fraude tegen te gaan.

De rechtenstudenten maakten afgelopen juli hun tentamens vanwege het coronavirus online. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de proctoringsoftware ProctorExam, die onder andere toegang tot webcam, microfoon en browser heeft. Bij de tentamens die voor de Erasmus Universiteit School of Law werden gemaakt ging er iets mis met de webcambeelden. Daardoor kan de universiteit niet controleren of studenten hebben gefraudeerd en is besloten om bijna honderd tentamens ongeldig te verklaren.

Hierdoor hebben zeker vijftien studenten hun diploma moeten inleveren. "Als je proctoring gebruikt en je hebt een slechte internetverbinding, dan is het mogelijk dat het systeem niet alle beelden registreert", zeggen universiteitsraadsleden Philip van Moll en Younes Assou tegenover de NOS. Vorige week, twee maanden na de tentamens, zijn de studenten pas ingelicht door de universiteit.

"Het niet kunnen beoordelen van de rechtsgeldigheid van het tentamen behoeft niet aan een storing te liggen, die was ook geregeld gelegen in het niet goed inloggen door studenten, of verkeerde handelingen door studenten en door laptops, camera's of wifi-verbindingen die onvoldoende functioneerden", reageert de universiteit. Studenten en universiteit zijn met elkaar in gesprek over de gevolgen voor hun studie.

Tweede camera

Ondanks de problemen met de surveillancesoftware hebben verschillende faculteiten van de universiteit gevraagd om bij proctored tentamens een tweede camera in te zetten. Het zou dan gaan om de camera van de smartphone, waarmee fraude moet worden tegengegaan. Dat laat Jeroen Jansz, directeur van de Community for Learning and Innovation (CLI), tegenover Erasmus Magazine weten.

ProctorExam biedt al de mogelijkheid om een tweede camera in te zetten. Die werd echter nooit gebruikt. "De privacyorganisatie van de EUR oordeelde tot nu toe dat er onvoldoende voordelen zijn van een tweede camera om de inbreuk op de privacy te rechtvaardigen", merkt Jansz op. "Nieuwe inzichten" zouden echter aanleiding zijn voor een nieuw gesprek hierover, aldus de CLI-directeur.

Update

De NOS heeft een quote die aan Philip van Moll en Younes Assou werd toegeschreven aangepast. De universiteitsraadsleden laten nu weten: "Het kan aan een internetverbinding liggen, maar ook aan de software zelf. Studenten geven aan dat ze fouten bij ProctorExam niet zelf kunnen zien, want het lampje van de webcam staat nog steeds aan en de internetverbinding geeft geen problemen. Dat is het schrijnende: studenten denken dan dat het goed gaat, maar dat is dus niet zo."

Image

Reacties (19)
17-09-2020, 17:21 door Anoniem
Kan ik ook gewoon bij de universiteit examen doen?
Beetje door hun uitgezochte software moeten installeren. Moet het zeker nog op windoof draaien ook!?
17-09-2020, 17:27 door MathFox
Eerst gedwongen worden om spyware te installeren op jouw computers,
Dan blijkt die spyware niet goed te werken => crapware.
Dat vindt de universiteit reden om tentamens ongeldig te verklaren (als de herkansingsperiode net voorbij is).

Ik zou zeggen: er is geen aanwijzing dat desbetreffende studenten gefraudeerd hebben, dus ze hebben recht op hun tentamenresultaat (en eventueel diploma.) Universiteit kies een betere softwareleverancier!
17-09-2020, 18:04 door Anoniem
Wat een Kafkaësk circus is het online examineren aan het worden. Eerst onder dwang en zonder oog voor de argumenten van studenten forceren dat je op deze manier examen doet. Zorgen worden geggewuifd met dat het echt allemaal wel in orde is. Weigeren kost veel geld en levert vertraging op en is daarmee voor de meeste studenten onhaalbaar. Ze krijgen als beloning nog een trap na geven door de examens alsnog ongeldig te verklaren. De lasten van een krom systeem worden volledig bij de onderliggende partij neergelegd.
17-09-2020, 18:28 door Anoniem
Dus als de surveillant bij een examen achteraf gezien minder helder was omdat hij de avond ervoor wat teveel gedronken had of z'n relatie in puin lag, kan bij het uitkomen hiervan een hele periode later je diploma ingenomen worden.

Mooi man. Denk je geslaagd te zijn, heb je je studentenkamer opgezegd, een baan ergens geaccepteerd of je bent een jaartje aan het rondreizen, je studieboeken heb je al voor een prikkie via Marktplaats verkocht, en je hebt je helemaal lamgezopen toen je het aan het vieren was.

Van al die dingen blijkt dus alleen het laatste zin te hebben gehad, want dat had je ook gedaan om het verdriet van gezakt te zijn te kunnen verwerken...
17-09-2020, 19:13 door Anoniem
Die proctorsoftware zou veel sneller uitsluitsel moeten geven, niet pas maanden later...
17-09-2020, 19:32 door Anoniem
"Als je proctoring gebruikt en je hebt een slechte internetverbinding, dan is het mogelijk dat het systeem niet alle beelden registreert"

Tip: als je een tweede camera aanzet, wordt dit probleem erger.

Dat deze universiteit zijn studenten niet vertrouwd is wel erg. Rechtenstudenten zelfs, die dus de letter van de wet kennen.
Heren en dames studenten, ik daag u uit: klaag de universiteit aan. Laat vooral zien dat u de wet beter beheerst dan uw mentoren. Immers: u wordt hier als schuldige behandeld nog voor u verdacht was.

Ben trouwens heel erg benieuwd hoe de security.nl huisjurist hier tegen aan kijkt ;).
17-09-2020, 20:41 door Anoniem
Men doet hier net alsof die software de enige manier is waarop dit fout kon gaan en dus is het allemaal weer SLECHT.
Maar dat is helemaal niet zo. Het komt vaak zat voor dat een envelop met gemaakte opgaven zoek raakt, of er worden procedurele fouten mee gemaakt, en daar worden OOK examenkandidaten het slachtoffer van doordat het examen ongeldig wordt verklaard.
En dan hebben ze die fouten meestal niet eens ZELF gemaakt, wat je nog wel zou kunnen zeggen als ze de proctorsoftware gesaboteerd hebben of niet gezorgd hebben voor een aan de eisen voldoende internet aansluiting.
17-09-2020, 21:28 door Anoniem
Bij mijn studie natuurkunde heb ik regelmatig meegemaakt dat je gewoon alle studieboeken mocht gebruiken die je wilde.

Want je snapt de stof, of je snapt het niet.
18-09-2020, 07:55 door Anoniem
Ai, bij rechtenstudenten een tentamen/diploma ongeldig verklaren. Dat wordt potentieel een flinke schadevergoeding.

Als je studievertraging oploopt, dan is je werkende carrière korter. Alleen al de inkomstenderving is de salariscomponent van die periode in je laatst verdiende loon. Het startsalaris zal immers niet wezenlijk wijzigen, deze vertraging lever je aan de achterkant van je werkende carrière in. Aangezien die studenten hun diploma niet krijgen omdat ze één of meerdere vakken over moeten doen, hebben ze vast wat tijd om de universiteit aansprakelijk te stellen.

Tegenwoordig slaan we te vaak door met de inzet van techniek en in het bijzonder ICT. Ik zie dat relatief vaak software/IT wordt ingezet, terwijl die in een betafase - soms zelf alfafase - zit. In sommige situaties is dat acceptabel, maar als er zoveel van afhangt zoals hier, moet men dat simpelweg niet doen.
18-09-2020, 08:48 door Anoniem
Door Anoniem: Kan ik ook gewoon bij de universiteit examen doen?
Beetje door hun uitgezochte software moeten installeren. Moet het zeker nog op windoof draaien ook!?
Van de site van ProctorExam: ".. Compatible with Linux, Mac and Windows operating systems.."
18-09-2020, 09:50 door MathFox
Door Anoniem:Het komt vaak zat voor dat een envelop met gemaakte opgaven zoek raakt, of er worden procedurele fouten mee gemaakt, en daar worden OOK examenkandidaten het slachtoffer van doordat het examen ongeldig wordt verklaard.
En dan hebben ze die fouten meestal niet eens ZELF gemaakt, wat je nog wel zou kunnen zeggen als ze de proctorsoftware gesaboteerd hebben of niet gezorgd hebben voor een aan de eisen voldoende internet aansluiting.
Ja, het gebeurt wel eens dat een klassiek afgenomen tentamen ongeldig wordt verklaard, maar dan zijn er concrete aanwijzingen van fraude. (Heel af en toe raken antwoorden zoek...)

Nu voeg jij weer een eis aan het lijstje toe om examens te mogen maken... naast het installeren van crappy spyware zou de geëxamineerde een internetverbinding van "bepaalde kwaliteit" moeten hebben, waarbij niet duidelijk is wat de kwalificaties voor die "bepaalde kwaliteit" zijn. En als de verbinding niet aan die ongedefinieerde "bepaalde kwaliteit" voldoet leggen we de schuld bij de student....

Door Anoniem: Bij mijn studie natuurkunde heb ik regelmatig meegemaakt dat je gewoon alle studieboeken mocht gebruiken die je wilde.

Want je snapt de stof, of je snapt het niet.
De docent maakt creatieve nieuwe opgaven!
Je kunt ook op andere manier toetsen: laat de student bijvoorbeeld een werkstuk over een onderwerp uit het vak schrijven...
18-09-2020, 10:57 door Anoniem
Wat een ondoordachte, niet inhoudelijke onzin reacties hier allemaal. Jullie werken overduidelijk niet in het onderwijs en zijn lekker vanaf de bank aan het oordelen zonder dat jullie voldoende informatie hebben.

Iets met stuurlui.
18-09-2020, 11:00 door Anoniem
"Als je proctoring gebruikt en je hebt een slechte internetverbinding, dan is het mogelijk dat het systeem niet alle beelden registreert"

Wat vragen:
- Heeft de universiteit vooraf gemeld aan wat voor eisen de thuistentamenplek moet voldoen?
- Wie is voor de geschiktheid van de thuistentamenplek verantwoordelijk? (in de analoge wereld zorgt de universiteit zelf voor geschikte tentamenlocaties.)
- Was er een testplan met een onder andere beschrijving van wie de acceptant (eigenaar) is, door wie getest wordt, welke testscenario's worden gebruikt en wat de verschillende mogelijke problemen en mogelijke vormen van falen zijn?
- Wie hebben getest? Alleen ICT? Is deze toepassing überhaupt voordat het werd ingezet ook uitgebreid getest door gebruikers (studenten) op betrouwbaarheid, bruikbaarheid?
- Is er ook getest op de integriteit van de opnames?
- Was er trouwen in geval van problemen tijdens een tentamen een helpdesk beschikbaar?
- Zijn het testplan en de logfiles van de tentamens beschikbaar voor de studenten zodat ze zelf ook kunnen zien (of laten controleren) wat er is gebeurd?
- Blijven het testplan en de logfiles lang genoeg bewaard door de Universiteit om als bewijsmateriaal te kunnen dienen in eventuele juridische procedures?
18-09-2020, 12:11 door MathFox
Door Anoniem: Wat een ondoordachte, niet inhoudelijke onzin reacties hier allemaal. Jullie werken overduidelijk niet in het onderwijs en zijn lekker vanaf de bank aan het oordelen zonder dat jullie voldoende informatie hebben.
Ik hoor graag de gemotiveerde mening van een "expert". Leg maar eens uit waarom onze reacties onzin zijn.
P.S. Ik heb in het onderwijs gewerkt, maar doe nu iets anders.
18-09-2020, 13:16 door Bitje-scheef
Onderwijs en IT is bijna net zo een goede relatie als IT en Overheid.
18-09-2020, 22:53 door Anoniem
Mooie praktijktaak/afstudeeropdracht voor de studenten.
Nu kunnen de studenten bewijzen of ze hun diploma waard zijn.
Sleep de Uni voor het gerecht.
Winnen ze, dan zijn ze hun diploma echt wel waard.
Verliezen ze, dan terug naar de schoolbanken.
19-09-2020, 08:41 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Onderwijs en IT is bijna net zo een goede relatie als IT en Overheid.
De gemeenschappelijke factor is IT. Zou het daaraan kunnen liggen?
21-09-2020, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een Kafkaësk circus is het online examineren aan het worden. Eerst onder dwang en zonder oog voor de argumenten van studenten forceren dat je op deze manier examen doet. Zorgen worden geggewuifd met dat het echt allemaal wel in orde is. Weigeren kost veel geld en levert vertraging op en is daarmee voor de meeste studenten onhaalbaar. Ze krijgen als beloning nog een trap na geven door de examens alsnog ongeldig te verklaren. De lasten van een krom systeem worden volledig bij de onderliggende partij neergelegd.
Da's jouw mening.
Niet die van de zowel de rechter als BEIDE partijen die hierover in conclaaf gingen.
21-09-2020, 19:31 door Anoniem
Dus als de sever ProctorExam down gaat of lokale kabelboer problemen heeft examen ongeldig?
Wat een wereld afhankelijk van derden en spyware .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.