image

Nederland wil samen met EU-landen digitalisering overheid versnellen

dinsdag 6 oktober 2020, 14:03 door Redactie, 12 reacties

De Nederlandse regering is samen met zeven andere landen een coalitie gestart om de digitalisering van de overheid, mede op het gebied van cybersecurity en de ontwikkeling van een digitale identiteit, te versnellen. De "Coalition of the Willing" is een initiatief van België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland, Nederland en Portugal.

De landen willen gezamenlijk resultaten boeken en van elkaar leren op het gebied van digitalisering van de overheid. Zo zal er worden samengewerkt aan oplossingen voor digitale vraagstukken. Het gaat dan om thema's zoals de mensgerichte inzet van kunstmatige intelligentie, digitale dienstverlening over grenzen heen, de ontwikkeling van een digitale identiteit, data en open source en cybersecurity.

Deze onderwerpen zullen volgende maand worden uitgewerkt tot concrete vraagstukken. Het is de bedoeling dat veelbelovende resultaten uiteindelijk ook met andere landen worden gedeeld. De coalitie zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten te bespreken. Het volgende overleg staat gepland voor december.

"Door de coronacrisis maakt de digitale transformatie van de overheid een versnelling door. Of het nu gaat om telewerken, communicatie op afstand, digitale dienstverlening aan burgers of digitale inspectie. Met de Coalition of the Willing slaan we met een aantal Europese koplopers op het gebied van de digitalisering de handen ineen. Door de sterke kanten van ieder land te benutten, kunnen we sneller betere resultaten bereiken. We leren door te experimenteren", zegt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken.

Reacties (12)
06-10-2020, 14:24 door Anoniem
Zou gevolg moeten zijn van actieplan Nederland open in verbinding van de digitale overheid.
https://www.digitaleoverheid.nl/document/actieplan-nederland-open-in-verbinding/
06-10-2020, 15:39 door Anoniem
En voor elk project in de aanbestedingen opnemen, het gebruik van open standaards, bij voorkeur open hardware, en software moet op meerdere OS platformen beschikbaar zijn. Software per definitie uitsluiten als dat maar beschikbaar is voor slechts een OS.
06-10-2020, 15:41 door Anoniem
Weer een verkeerde kop!
Kabinet Rutte III wil dat!.
Kabinet Rutte III is niet de hele 2e kamer, de hele 1e kamer, alle provinciale staten, alle gemeenten en andere overheid organen.

Verder is de term "Coalition of the Willing" natuurlijk sinds George Bush 1 en 2 wereldwijd een absoluut beladen term.
Die kan je dus niet even greenwashen met een paar mooie communiqués van een afdeling op het ministerie van Binnenlandse Zaken .
Echt een communicatie / propaganda misser van de bovenste plank.
06-10-2020, 16:40 door Anoniem
Vermeld er redactioneel wel sil vous plait bij wat de opgegeven reden is van de andere landen om niet aan mee te doen aan dat plan.

Waarom zouden willekeurige landen als Ierland, Italië, Spanje, Roemenië, Slowakije voorlopig niet mee doen?
In Ierland bevinden zich volgens mij digitale centra van Microsoft, Dell en andere IT giganten.
In Italie lopen ze als het goed is op EU niveau voorop als het gaat om verdere uitrol van 5G en dit is de 3-4e economie van Europa na Frankrijk en Duitsland.
Uit Roemenië komen heel wat knappe koppen als het gaat om digitalisering en de amerikanen hebben via hun universiteiten flink ingezet om het Roemeense talent aan zich te binden.
Slowakije is door mega investeringen en verhuizen van fabrieken daarnaar uit Oost-Azie, Duitsland en Frankrijk een economisch behoorlijk draaiende economie. Daarvoor hoef je alleen maar de EU cijfers van de afgelopen jaren te kennen.
In Nederland willen ze dit dus doen maar dan zonder deze logische partner landen erbij??
Opmerkelijk.
En wilde de Nederlandse regering niet de moeite doen om een beter onderbouwd verhaal voor te leggen?
De landen die nog niet mee doen zijn in dit verband namelijk echt geen landen om gemakshalve over te slaan, buiten beschouwing te laten of niet achter je te willen hebben staan.

Heeft het dus wel daadwerkelijk met "willing" te maken, met degenen die wel of niet erin mee willen?
Of heeft het te maken met onbezonnen haast die Nederlandse ministers wellicht ten tonele spreiden?
Want diverse ministers vallen diplomatiek namelijk behoorlijk uit de Brusselse toon zoals die bij bijeenkomsten doorgaans is. Daar ga je namelijk niet lopen drammen, gefrustreerd plannen smeden of anderszins onprofessioneel te werk.
Hard willen rennen en van een koude kermis thuis kunnen komen, daar heeft deze aanzet meer weg van.

"Door de coronacrisis maakt de digitale transformatie van de overheid een versnelling door.
Het komt niet door de coronacrisis.
Dat kan meneer Knops ook weten als hij zich heeft ingelezen in de relevante stukken / daar fatsoenlijk over wil laten informeren.
Deze zet komt door bewust beleid van kopstukken bij de regering in de aanloop naar de corona hetze en daarna.
Geheel in overeenstemming van de keynotes op het WEF in Davos tussen 2010-2012 waar de plannen voor verdere digitalisering werden gemarket als de industrie 4.0 en expliciet bij werd vermeld dat het een kwestie was van wachten totdat wereldwijd samenlevingen een pas op de plaats zouden gaan maken.
Waarna datzelfde standpunt van onder andere Mark Zuckerberg en aanwezigen nog geen 5 maanden later nog eens op een dunnetjes op ander wereld-bijeenkomst ook weer werd besproken.
Welliswaar onder chattan-house regels, maar de agenda en persberichten daarvandaan belichtten de aanpak letterlijk.
De daar aanwezige figuren waren daar toen niet uit hoofde van hun toenamlige functie aanwezig, behalve meneer Rutte dan.
Hun aanwezigheid was dus strikt genomen vrij overbodig en onlogisch.
Maar volledig overeenkomstig hun pose zwaaiden ze steeds vrolijk naar de camera's en lanceren ze nu zelf nu vanuit hun sleutel posities deze zetten vanuit de Nederlandse-, Duitse regering en EU commissie verband.

Niets coronacrisis dus. Puur vooraf afgesproken, aangekondigd en verder de tijd tot een "geschikt" moment afgewacht.
Daar is verder ook weinig tot niets onduidelijks of geheims aan geweest of gehouden.
Verzin dus wel even een beter verhaal op dat ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is de bedoeling dat veelbelovende resultaten uiteindelijk ook met andere landen worden gedeeld
Leuke pr taal, holle vaten klinken het hardst.

De coalitie zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten te bespreken. Het volgende overleg staat gepland voor december.
Waar kennen we dit soort impulsen van?
Een aantal jaar of 10-12 geleden was er ook al een platform waar Nederlandse kabinet leden de fraaie sier proberen te maken.
Dat was op het zogenaamde Cyber Security congres van het Wereld Forum in Den Haag.
Voorgezeten door ene meneer Rosenthal.
Daarna heeft ene meneer Rob de Wijk met vrij duister subsidie rendement die cyber-hobby naar zich toe getrokken en met zijn netwerk-vrienden een cluster van "gelijkgezinden" en een flinke gat in de handen van een bevriende Haagse wethouder.
Zie de artikelen bij Follow the Money.nl daarvoor.
Dat leverde uiteinde de afgang op van onder andere voormalig minister Willem Vermeend die wellicht is gebruikt en afgefikt voor de mislukte cyber-agenda. Die moest, kennelijk met een minimum aan research, een toneelspeler als rianne van rijbroek als "cyber deskundige" bij Nieuwsuur white-washen.
In de coulisse van de hele echec gaat ook de naam van Kees Verhoeven in de media rond.

Laat Kees Verhoeven nou net op de valreep van dit kabinet ook vol overtuiging en gloed recent nog in de tweede kamer hebben verkondigd dat wat hem betreft "Nederland" meer koploper moet gaan worden door digitalisering.
En laat dat nou ook, ondanks eerdere rookgordijnen van D66 en andere partijen richting Rusland en China omtrent totalitaire regeringsleiders, net de agenda zijn waarop China sinds januari 2020 wereldwijd met Huawei in Europees verband flink wat averij heeft opgelopen.
Het pleidooi van Kees Verhoeven een paar maanden terug was nog om als "Europa" - nee EU verband bedoel je Kees - zelf meer initiatief te nemen en niet afhankelijk te zijn van China.
Nu we zien dat dat pleidooi dus bewust wordt opgepakt
Ondertussen blijven Kees Verhoeven en zijn partij Nederland in een gefabriceerd vacuüm houden en staan ze nauwelijks open voor een breder debat dat eventueel tot herbezinning van hun koers kan leiden.
Datgeen dat hen kritisch daarop aanspreekt als ware zij als kamerleden zelf ware woordkunstenaars, wordt weggezet als cynisme, flauw, hetze, mensen die achterblijven, mensen die kansen misliepen in hun leven, onzeker geworden door huidige tijden (maar dan allesbehalve gevoed door henzelf als politici zelf natuurlijk) of complot-denkers.

Allemaal vrij negatieve en sinistere woordkunstenarij en weinig inhoudelijk of degelijk qua analyse.
Tegelijk zwijgen ze veel feiten dood met deze woordkunsten, maar wordt de waarheid geweld aangedaan.
Daar wordt Nederland echt niet beter van, stelletje smeer-kezen.
Ga nou eens echt in op het constructieve debat.
06-10-2020, 17:14 door Anoniem
Goed plan!
Meer datalekken
Meer mensen die niet meer mee doen.

Goed bezig, Rutte!
06-10-2020, 18:52 door Anoniem
Zou de digitale wereld goedkoper functioneren dan de analoge?

Nog net op tijd rond 2000 de overstap gemaakt als baby-boomer. Hoef niets te leren van een millenial,
tenminste behalve slechts van enkele meer pientere onder hen.

Maar inderdaad je zal de Jip-en-Jannekes de kost geven die digibeet zijn of digilectisch in een of andere vorm
of computerfobies hebben.

Mijn neefje van 6 weet al de weg op het Internet op smart-TV en kijkt de g*dganse dag animatie-filmpjes met tanks.
Van die Russische tekenfilmpjes met tankslagen tussen de Wehrmacht en Krasnaya Armiya (het rode leger dus).
Verstaat er geen hout van, maar hij houdt van lego en transformers vandaar.

luntrus
06-10-2020, 21:27 door Anoniem
Door Anoniem: Zou de digitale wereld goedkoper functioneren dan de analoge?

Nog net op tijd rond 2000 de overstap gemaakt als baby-boomer. Hoef niets te leren van een millenial,
tenminste behalve slechts van enkele meer pientere onder hen.

Maar inderdaad je zal de Jip-en-Jannekes de kost geven die digibeet zijn of digilectisch in een of andere vorm
of computerfobies hebben.

Mijn neefje van 6 weet al de weg op het Internet op smart-TV en kijkt de g*dganse dag animatie-filmpjes met tanks.
Van die Russische tekenfilmpjes met tankslagen tussen de Wehrmacht en Krasnaya Armiya (het rode leger dus).
Verstaat er geen hout van, maar hij houdt van lego en transformers vandaar.

luntrus

Het antwoord op je bovenste vraag is nee!
Sinds 2008 functioneren er bijkomend namelijk meer en duurdere apparaten.
Kanttekening voor de aanschaf-waarde, niet alle dure investeringen zijn even sec beschouwd nodig. Een aanzienlijk deel is luxe, verveling danwel dubbelop.

Dan moet je voor het antwoord op je bovenste vraag nog de beheer / uitvoering kosten meenemen en het geheel afzetten tegen eventuele operationele kosten voordelen.
De beheerkosten blijken in veel gevallen het 10 voudige van de aanschaf kosten.
Hierbij moet je je rekenschap geven dat de voorgespiegelde van 3,5 inch diskette opslag media naar sd-media steeds aantrekkelijk leken wegens meer opslag ruimte maar je wel met elke verandering slag de omzetten van de fabrikanten in veelvoud sprongen omhoog maakte.
Ook niet onbelangrijk is dat menig bedrijf gierende kosten op hun cloud-abonnement maakt wegens een miscalculatie en overschrijding van het afgesloten cloud abonnement.
Tel daarbij op dat medio 2005 al het kantelpunt lag dat een gemiddelde Nederlandse organisatie al direct-indirect even veel ICT personeel uren afnam voor de ICT als dat voorheen analoog werd uitgevoerd en men toen ook heeft becijferd dat fabrikanten van producten dankzij ICT wel hun productie omhoog kreeg maar dienstverlenende organisaties erdoor alles behalve goedkoper uit bleek te zijn.
Dat kantelpunt van medio 2005 zijn we inmiddels ruim voorbij na de data-push op data, mede als gevolg van veel marketing hypes rondom de schralere vorm van informatie die "data-sience" heet te zijn en als een fenomeen op zich wordt beschouwd.
Terwijl data juist gewoon informatie is waar je zonder context in veel gevallen eigenlijk oneigenlijke indrukken mee wekt.
In de analoge wereld tellen oneigenlijke indrukken en antwoorden niet, maar in de digitale wereld heet te flashy of wetenschap te zijn - aldus kopzeur lobbyisten die er maar wat graag "campus" summerschools en dergelijke voor optuigen. Gesponsord/gefinancierd door internationale platforms die zelfs jaar op jaar zeggen dat ze geld te kort komen.

Dus luntrus, ik weet niet of je onderzoeker / arts of loog bent in de computerfobie?
Ik weet niet of je weet hoe de wereld achter de digitale wereld functioneert?
Maar wel is zeker dat de digitale wereld zelf niet meer goedkoper is dan de analoge.
Dat zijn de nuchtere feiten.
07-10-2020, 01:14 door Anoniem
@ gewaardeerde anoniem van 21:27 gisteren,

Ik geloof u direct, mooi "to hear it from an insider". Ik ben actief als foutenjager, fouten betreffende website inrichting.
Van mijn vak in het actieve leven was ik linguist. Doe nu op m'n oude dag proctoring bij HS en middelbare technische opleidingen IT-techniek, technisch college - opleidingen helpdesk medewerkers etc.

Mijn eigen ding is en mijn interesse gaat uit naar o.a. DOM XSS scanning, retirable jQuery (retire.js) en javascript error jagen, best policies implementering, csp evaluatie etc. Doe ik al twaalf jaar als forum malware fighter (qualified remover of sorts website security analist). Intro op het web, via een mede-linguist, de veel te vroeg gestorven resource hacker en later searchlore guru (anti-ad & anti-smut purist) FRAVIA.

MS NT4 en de kernel gedaan in Rotterdam te midden van linux-mannetjes toen dat in 2001 overal moest worden uitgerold in ziekenhuizen en de transportsector, MS eventviewer tegenover linux, dat veel meer zou zien.

Hobbies - vergelijkende taalwetenschappen, etymologie, interesse in chassidische kaballah. Ik ben een introvert leergierig figuur, adaptief, onafhankelijk. Hou van mensen, die nuchtere feiten stellen en die verkondigen.

U hebt weer iets duidelijker gemaakt wat er schuilt achter de andere kant van het computer-scherm of device-schermpje. Dank voor uw reactie en informatie, die u deelde met mij en anderen. Ontvang een vriendelijke groet van,

luntrus
07-10-2020, 09:38 door quikfit
Laat ze eerst maar eens de bestaande problemen oplossen...
07-10-2020, 13:44 door Anoniem
juist, overheid en sneller... goeie combi! is in het verleden ook al gebleken. dit kunje niet Rushen... dit klinkt als een Noob die binnen 1 dag professionele hacker/coder wil worden.
08-10-2020, 09:51 door Anoniem
Door quikfit: Laat ze eerst maar eens de bestaande problemen oplossen...
Jij noemt hier het grootste probleem maar blijkbaar is er niemand dit kan, want anders was het wel gebeurd.
Dus gaat de overheid gewoon door en steken hun hoofd in het zand of ze weten niet waar ze over praten, alles
wat blinkt is goudwaard.
11-10-2020, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door quikfit: Laat ze eerst maar eens de bestaande problemen oplossen...
Jij noemt hier het grootste probleem maar blijkbaar is er niemand dit kan, want anders was het wel gebeurd.
Dus gaat de overheid gewoon door en steken hun hoofd in het zand of ze weten niet waar ze over praten, alles
wat blinkt is goudwaard.

Er zijn wel degelijk mensen die dat kunnen.
En deels is de bron van het probleem meer van te vroeg een artikel op de markt brengen.
Hoe krom is het dat IT al lang doorgedrongen is tot kern van bedrijven maar gelukkig niet volledig bij ziekenhuizen en nog minder tot vitale functies van huishoudens maar ondertussen er nauwelijks een deugdelijjkheid handhaving vanuit de overheid plaatsvindt.
De overheid kon duidelijk niet wachten op tal van hacks, alle server storingen en dergelijke.
Niet in de laatst plaats bij overheid organisaties zelf.
Want dan ga je echt vooruit, want dat heet innovatie.

Hoe kan een overheid dan doen alsof er meer versneld kan worden?
Dat is eerder nog meer wegkijken en minder vragen stellen.
En zaken die meer kapot gaan en mislukken.
Hardlopers zijn doodlopers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.