Google heeft beveiligingsupdates voor Android uitgebracht die in totaal vijftig kwetsbaarheden verhelpen, waaronder kritieke beveiligingslekken in de bluetooth-controllers van Qualcomm. Via de kwetsbaarheden had een aanvaller op afstand code op toestellen kunnen uitvoeren.
Elke maand brengt Google beveiligingsupdates voor Android uit. Daarmee worden zowel kwetsbaarheden verholpen in het besturingssysteem als onderdelen van chipsetfabrikanten waar Android gebruik van maakt. Het gaat dan om bedrijven als Broadcom, MediaTek en Qualcomm. Van de vijftig beveiligingslekken die Google deze maand in Android heeft gepatcht bevindt een groot deel zich in onderdelen van chipfabrikant Qualcomm. Het gaat in totaal om 22 kwetsbaarheden.
Van deze lekken zijn er zes als kritiek aangemerkt. Het gaat om problemen in de bluetooth-controller, netwerkstack en datamodem. De kwetsbaarheden in de bluetooth-controller zorgen ervoor dat bij het verwerken van specifieke bluetooth-pakketten er een buffer overflow kan ontstaan. De aanval is op afstand door een aanvaller uit te voeren, aldus Qualcomm. Elf verschillende Qualcomm-chipsets waar Androidtoestellen gebruik van maken zijn kwetsbaar.
Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de oktober-updates ontvangen zullen '2020-10-01' of '2020-10-05' als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van oktober aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen. De updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 8.0, 8.1, 9, 10 en 11.
Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.