image

Commissie adviseerde tegen invoering CoronaMelder bij onvoldoende testcapaciteit

donderdag 8 oktober 2020, 12:36 door Redactie, 3 reacties

Minister de Jonge van Volksgezondheid is door de begeleidingscommissie die hij zelf heeft ingesteld geadviseerd om de CoronaMelder-app bij onvoldoende testcapaciteit niet uit te rollen. Dit zou namelijk het draagvlak voor de app kunnen ondermijnen. Vanwege een tekort aan testcapaciteit is besloten om mensen die via CoronaMelder worden gewaarschuwd dat ze contact hebben gehad met een coronapatiënt, maar zelf geen klachten hebben, niet te testen.

In een advies van vorige maand benadrukt de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19, die de minister adviseert over digitale ondersteuning bij de bestrijding van corona, het belang om app-gebruikers ook zonder klachten te kunnen testen. "In quarantaine gaan en afwachten of er klachten ontstaan, is géén werkbaar perspectief en zal de uptake en het duurzaam gebruik van CoronaMelder schaden. Immers, ook zonder CoronaMelder geldt dat wanneer je symptomen hebt je je moet laten testen. Daar komt bij dat in de praktijk blijkt dat quarantaine-adviezen niet goed worden opgevolgd", zo laat het advies weten (pdf).

Wanneer gebruikers van CoronaMelder na een waarschuwing zich altijd kunnen laten testen, ook zonder symptomen, zorgt dit voor een concreet handelingsperspectief. Dit draagt volgens de commissie ook bij aan de kans dat mensen de CoronaMelder installeren en vooral ook blijven gebruiken. Het oproepen om bij een waarschuwing van de corona-app in quarantaine te gaan maakt de app juist onaantrekkelijk en dus minder effectief.

De begeleidingscommissie waarschuwde De Jonge dat het lanceren van CoronaMelder, zonder het handelingsperspectief van direct kunnen laten testen in het geval de app een waarschuwing geeft, de app in feite overbodig kan maken. De minister kreeg dan ook het advies om de corona-app bij onvoldoende testcapaciteit niet in te voeren en te wachten totdat er wel voldoende capaciteit is.

Naar aanleiding van dit advies is minister De Jonge in gesprek gegaan met de commissie. "De voorzitter heeft mij laten weten dat dit het ideale scenario is en wat de commissie betreft het meest effectief is. Maar meldde daarbij ook dat in de huidige situatie met beperkte testcapaciteit de landelijke introductie van CoronaMelder zonder testen zonder klachten al een bijdrage kan leveren aan het bestrijden van de epidemie", zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Een dag voordat de begeleidingscommissie met het advies kwam liet De Jonge al weten dat hij CoronaMelder ook bij onvoldoende testcapaciteit wilde invoeren.

Reacties (3)
08-10-2020, 15:40 door Erik van Straten
De kans dat je dood gaat aan Covid-19 zou wel eens groter kunnen blijven dan dat je door jouw app wordt gewaarschuwd dat je besmet bent geraakt.
09-10-2020, 09:25 door Anoniem
Typisch iets van politici, er moet gezien worden dat we iets doen ook al is het nutteloos.
09-10-2020, 14:47 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 09-10-2020, 14:50
Volgens [1] zijn in Zwitserland tot nu toe (in 3 maanden) 47 personen positief getest na een waarschuwing door de SwissCovid app. Aangezien in die periode 17086 Zwitsers positief zijn getest, hebben we het over 0,275%.

Daarbij moet worden opgemerkt dat de SwissCovid app een van de succesvolste is in Europa, met ruim 2,4 miljoen downloads en, naar verluidt ([2]) ca. 1,6 miljoen actieve gebruikers - ca. 19% van de Zwitserse bevolking. Het zou mij verbazen als we dat percentage actieve gebruikers halen in Nederland; in Duitsland is dit, geschat, ca. 15%.

Overigens ligt het aantal downloads per dag van de SwissCovid app al een tijdje rond de 3000 (trend dalend), waarbij het voor een deel van de gevallen niet om nieuwe gebruikers maar om herinstallaties (vanwege problemen) of nieuwe (vervangende) smartphones gaat.

Helaas vermeldt [1] niet hoeveel door de app gewaarschuwde mensen negatief getest zijn, dan hadden we een indruk gehad van het aantal false positives (gewaarschuwd door de app maar niet besmet geraakt). Wel staat er dat, van de positief geteste Zwitsers met app, ruim 68% gegevens uit zijn/haar app uploadt (bijna 1/3 doet dat dus niet).

De kans dat een gezonde appgebruiker een besmettelijke appgebruiker tegenkomt die later positief getest wordt en gegevens uploadt, is dus ca. 19% x 19% x 2/3 = ca. 2,5%. Dat slechts 0,275% van de positief gesteste Zwitsers door SwissCovid is gewaarschuwd, betekent dat veel mensen (89%, ca. 8 van de 9) de waarschuwing uit hun app negeren en/of dat er sprake is van veel app-false-negatives (besmetting zonder dat app van een gezond persoon een contact met de app van een besmettelijk persoon registreert, in de optimale situatie waarbij beide personen een werkende app hebben dus).

Als mijn onderbuikgevoel klopt, nl. dat ongeveer de helft van de app-gebruikers de ernstigste waarschuwingen uit hun app negeert (in zoverre dat men zich niet presymptomatisch wil of kan laat testen), dan kom je met bijna 45% app-false-negatives aardig in de buurt van de 59% app-false-negatives zoals vastgesteld door defensie bij de test in Vught [3].

Met het recentelijk ook in Zwitserland snel stijgende aantal besmettingen [4] stijgt ook het aantal personen met app dat gegevens uploadt; dit is de afgelopen 2 dagen verdubbeld t.o.v. de weken daarvoor [2]. De kans dat mensen door hun app worden gewaarschuwd, neemt natuurlijk toe met het aantal besmettelijke app-gebruikers. Ik verwacht echter niet dat dit veel invloed zal hebben op bovengenoende 0,275% - m.a.w. zolang dit soort apps niet zeer veel meer actieve gebruikers dan 19% van de bevolking heeft, blijft de epidemiologische bijdrage ervan verwaarloosbaar.

[1] https://www.nau.ch/news/schweiz/nur-jeder-400-infizierte-in-der-schweiz-mit-swisscovid-app-erkannt-65792038
[2] https://www.experimental.bfs.admin.ch/expstat/de/home/innovative-methoden/swisscovid-app-monitoring.html
[3] https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=5ca0984a-bae9-4282-8e04-d2ee481b5bc0&title=COVID-19%20Notificatie%20APP.pdf
[4] https://www.corona-data.ch/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.