Privacy - Wat niemand over je mag weten

Juridische vraag omtrent "Privacy huurder"

15-10-2020, 13:30 door Eengoedevraag, 3 reacties
Ik woon in een studentenhuis en mijn huurbaas heeft sinds kort een camera opgehangen waardoor hij onze hele tuin in de gaten kan houden. Via deze camera kan hij ook enkele kamers aan de kant van de tuin inkijken. Mag dit? En wat kunnen wij hier tegen doen?
Reacties (3)
15-10-2020, 14:18 door Anoniem
Zie ook https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameratoezicht-en-rond-woningen.

Wat de privacywet betreft, ga er maar vanuit van niet. Begin met het opvragen van een privacy verklaring voor de beelden van de camera. En daarbij vragen naar de belangenafweging (privacytoets) waaruit zou moeten blijken dat het ophangen van de camera belangrijker is dan de privacy van jullie als bewoners. Als een van beide niet aanwezig is of je het niet eens bent met hoe die privacytoets gedaan is, dan raad ik aan om je verhuurder te vragen om de camera te verwijderen. Als dat niet gedaan wordt, dan kan je een klacht indienen bij de autoriteitpersoonsgegevens. Al zal het daarmee niet snel opgelost zijn. Naar een rechten stappen kan ook, wellicht dat je als student in aanmerking komt voor juridische bijstand. Zie ook https://www.juridischloket.nl/

Mocht je huurder niet hebben aangegeven dat er een camera is opgehangen of is deze niet duidelijk zichbaar is, dan is de camera strafbaar onder Artikel 139f https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0001854&boek=Tweede&titeldeel=V&artikel=139f&z=2020-07-25&g=2020-07-25. In dat geval moet je aangifte doen bij de politie.
15-10-2020, 14:33 door Anoniem
Voor het ophangen van een camera moet hij sowieso de huurders op de hoogte stellen van het doel. Het opnemen van de tuin is al een privacy schending, huurders kunnen hier hun vrije tijd doorbrengen en zijn dan b.v. te zien in de kleding waarin ze van de zon genieten. Binnenkijken bij iemand, eigen huurder of buur, is totaal niet acceptabel. In het verleden zijn er wel bedrijven aangesproken, omdat de bewakers met de camera's naar de huizen van de overburen zaten te kijken.
15-10-2020, 15:00 door Anoniem
Veel camera's kunnen ook gedeeltes afschermen, zodat dit niet in de gaten gehouden wordt.


Maar heb je misschien gewoon al eens contact opgenomen met je huurbaas? Hij bijt waarschijnlijk niet.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.