Farmaceutische gigant Pfizer heeft door een verkeerd geconfigureerde Google Cloud Storage bucket de privégegevens van honderden medicijngebruikers gelekt, alsmede informatie over gebruikte medicijnen en gezondheidstoestand. Dat laten onderzoekers van vpnMentor weten.
Buckets zijn containers waarmee data in de Google Cloud Storage kan worden opgeslagen. Pfizer had één van hun buckets verkeerd geconfigureerd, waardoor die voor iedereen op internet toegankelijk was. De bucket bevatte transcripties van gebruikers van Pfizer-medicijnen die contact met het bedrijf hadden gezocht.
Het ging om honderden transcripties die allerlei persoonlijke identificeerbare informatie bevatten, zoals volledige naam, adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer en gedeeltelijke details over de medische en gezondheidstoestand. In de transcripties werden ook de medicijnen genoemd die de gebruikers gebruikten, zoals Viagra en Advil.
Vpnmentor waarschuwde Pfizer op 13 juli, gevolgd door een tweede poging op 19 juli. Een derde poging volgde op 22 september, waarop de farmaceut reageerde. Volgens de onderzoekers stelde Pfizer dat het niet om belangrijke data ging. Daarop deelden de onderzoekers een deel van de persoonlijke informatie die ze hadden gevonden, waarop de bucket door Pfizer werd beveiligd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.