image

Onderzoek: meeste Nederlanders hadden in juli privacyzorgen over corona-app

zondag 1 november 2020, 10:18 door Redactie, 12 reacties

Een ruime meerderheid van de Nederlanders had in juli privacyzorgen over de CoronaMelder-app. Ook waren ze bang dat de app een vals gevoel van veiligheid geeft en dat anderen niet eerlijk zullen melden dat ze positief zijn getest op het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (UT) onder bijna 1700 Nederlanders. Volgens de UT gaat het om een representatieve steekproef van de Nederlandse volwassen bevolking van 18 jaar en ouder.

Het onderzoek werd halverwege juli uitgevoerd, kort nadat de overheid specificaties van de CoronaMelder-app bekendmaakte, maar voordat deze officieel publiek werd vrijgegeven. Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich redelijk tot erg veel zorgen over de opslag en het gebruik van persoonlijke gegevens door de app. Verder was 61 procent van de respondenten bezorgd dat het verzamelen van de persoonlijke gegevens niet anoniem is en 60 procent dat de persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan onbevoegde derden.

Mensen van 31-49 jaar maken zich de meeste zorgen over privacyrisico's en 65-plussers maken zich de minste zorgen. "Maar de omvang van deze leeftijdsverschillen in gepercipieerde risico's moet niet overdreven worden", zo stellen de onderzoekers. Het onderzoeksrapport is de derde in een reeks onderzoeken naar de opvattingen van burgers over de aanpak van de coronacrisis door overheid (pdf).

Verder blijkt dat een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek zich zorgen maakt dat mensen minder voorzichtig worden vanwege een vals veiligheidsgevoel door de app. Daarnaast is een meerderheid bang dat anderen in de app niet eerlijk zullen melden dat ze positief zijn getest op het coronavirus. De helft gaf aan bezorgd te zijn dat de verzamelde gegevens zullen leiden tot discriminatie op basis van gezondheidsgeschiedenis.

In juli gaf 47 procent van de respondenten aan dat ze CoronaMelder waarschijnlijk niet zouden gebruiken ten opzichte van 41 procent die aangaf de app wel te willen installeren. Volgens de onderzoekers hangt de intentie om een corona-app te gebruiken nauw samen met de veronderstelde voordelen van de app en het vertrouwen in de overheid. CoronaMelder is inmiddels meer dan 3,7 miljoen keer gedownload.

Image

Reacties (12)
01-11-2020, 10:20 door [Account Verwijderd]
Een ruime meerderheid van de Nederlanders had in juli privacyzorgen over de CoronaMelder-app.

Leuk maar privacy zal hier toch (hopelijk tijdelijk) moeten wijken voor de volksgezondheid!
01-11-2020, 11:23 door Anoniem
Leuk maar privacy zal hier toch (hopelijk tijdelijk) moeten wijken voor de volksgezondheid!
Je doet hetzelfde als de Jonge: doen alsof die app ook maar *iets* met (volks)gezondheid te maken heeft. Die drogredenatie hebben de reclame spotjes ook: voor wie installeer jij dat ding? Nou eh... gewoon niet. Ik doe wel ff niet mee met raves en blijf bij anderen uit de buurt. DAT is in het belang van de volksgezondheid.
01-11-2020, 12:57 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 01-11-2020, 12:58
Dat mensen "contact tracing" associëren met een ernstige privacy-inbreuk snap ik. Echter bij de op GAEN gebaseerde apps is er nauwelijks sprake van dat overheden hier veel wijzer van worden (wat Google en Apple doen met de gegevens op smartphones is een ander verhaal, maar dat beperkt zich niet tot Corona-apps). Jammer dat de gangbare media deze spionerende-overheid-onzin (i.r.t. CoronaMelder, zeker vergeleken met andere overheidsinitiatieven) niet meteen de kop indrukten en indrukken.

Veel belangrijker bij dit soort apps is de effectiviteit, die ook negatief kan uitvallen. Veel mensen zullen denken dat ze niet in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon als hun app niet zegt dat ze in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon. En zij daarom uitsluiten dat zij zelf besmet en dus besmettelijk kunnen zijn, en door hun risicovolle gedrag de epidemie juist aanjagen.

Van de positief geteste personen uploadt momenteel slechts 10% - 11% gegevens naar de centrale CoronMelderserver. Nog los van dat:
- niet elke besmettelijke persoon symptomen krijgt,
- niet iedereen zich (bij de GGD) laat testen,
- de app geen rekening houdt met besmettelijke oppervlakken en besmettelijke dieren waaronder nertsen,
- de app vereist dat je minstens 15 minuten binnen ca. anderhalve meter geweest moet zijn voor een alarm,
- de app niet betrouwbaar werkt in het OV,
- de nieuwe versie van de GAEN API afstanden beter zou inschatten maar CoronaMelder hier nog geen gebruik van maakt,
is de kans dat jouw app jou waarschuwt voor een contact met een besmettelijk persoon dus hooguit 11%.

Als je die factoren wel meeneemt zal dat vermoedelijk flink minder dan 10% zijn. M.i. levensgevaarlijk, temeer daar helemaal niemand de app-gebruikers hierop wijst.
01-11-2020, 13:33 door Briolet
Een ruime meerderheid van de Nederlanders had in juli privacyzorgen over de CoronaMelder-app.

Ik betwijfel dat dit een meerderheid was gezien het gegeven dat diezelfde meerderheid volop op Facebook actief is. Die meerderheid zal alleen gemeten zijn via suggestieve vraagstelling want eigelijk interesseert het de meerderheid niet.
01-11-2020, 14:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-11-2020, 14:39
Ik geloof geen snars van de drukdoenerij van de meeste Nederlanders om hun privacy met deze app.

Want..

De meeste Nederlanders zijn de klok rond druk doende op social media met het 'gratis' aanvullen van hun metadata in de clouds van Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Whats-ap, Snappchat en wellicht anderen uit de volgens Wikipedia hele lange rij van 'dataslurpers', waar zij zorgeloos de 'zorgen' om hun privacy verkwanselen.

Toegevoegd, 14:39 uur:

Oi... ik had mijn reactie al een hele tijd open staan en zie nu dat Briolet hierboven om 13:33 uur al een reactie met gelijke strekking had gegeven.
01-11-2020, 15:14 door Anoniem
Dat begrijp ik dus echt niet meeste nederlanders hebben toch niets te verbergen antwoord als ze iets gevraagd worden naar hun privacy.
01-11-2020, 23:43 door johanw
Door Erik van Straten:Jammer dat de gangbare media deze spionerende-overheid-onzin (i.r.t. CoronaMelder, zeker vergeleken met andere overheidsinitiatieven) niet meteen de kop indrukten en indrukken.
De media doen al genoeg aan het opjutten van de corona hysterie. Dat heeft ze al veel geloofwaardigheid gekost.

Zo, en nu gauw vertrekken, het coronafeest in een afgelegen fabriekshal gaat zo beginnen.
02-11-2020, 06:20 door Erik van Straten
Door johanw: Zo, en nu gauw vertrekken, het coronafeest in een afgelegen fabriekshal gaat zo beginnen.
Ik hoop dat je vanuit de ambu het hele land gezien hebt nadat jouw pilletje verkeerd viel.
02-11-2020, 06:37 door Anoniem
Door Erik van Straten: Veel belangrijker bij dit soort apps is de effectiviteit, die ook negatief kan uitvallen. Veel mensen zullen denken dat ze niet in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon als hun app niet zegt dat ze in contact zijn geweest met een besmettelijk persoon. En zij daarom uitsluiten dat zij zelf besmet en dus besmettelijk kunnen zijn, en door hun risicovolle gedrag de epidemie juist aanjagen.
Het is een mogelijkheid, maar wees voorzichtig met aannames. Bij de inschatting van de effectiviteit van mondmaskers hebben we gezien dat dergelijke argumenten door gedragsdeskundigen zijn tegengesproken.
02-11-2020, 09:24 door Bitje-scheef
Van de positief geteste personen uploadt momenteel slechts 10% - 11% gegevens naar de centrale CoronMelderserver. Nog los van dat:
- niet elke besmettelijke persoon symptomen krijgt,
- niet iedereen zich (bij de GGD) laat testen,
- de app geen rekening houdt met besmettelijke oppervlakken en besmettelijke dieren waaronder nertsen,
- de app vereist dat je minstens 15 minuten binnen ca. anderhalve meter geweest moet zijn voor een alarm,
- de app niet betrouwbaar werkt in het OV,
- de nieuwe versie van de GAEN API afstanden beter zou inschatten maar CoronaMelder hier nog geen gebruik van maakt,
is de kans dat jouw app jou waarschuwt voor een contact met een besmettelijk persoon dus hooguit 11%.

Ik zie toch 4 redenen die het gebruik niet hoeft uit te sluiten, de uitzonderingen zijn gering. Maar waar we als Nederlanders goed in zijn is alles dood beredeneren, waardoor het juist nooit gaat werken. Omdat niemand er dan meer zin in heeft.

Natuurlijk zijn er dan nog 2 redenen die de bruikbaarheid beperken, maar echt onoverkomelijk ?

De App is geen dokter op zich maar een hulpmiddel. Noem het bewustwording.
02-11-2020, 10:05 door Erik van Straten
Door Bitje-scheef: De App is geen dokter op zich maar een hulpmiddel. Noem het bewustwording.
Noem mij één info-pagina van de overheid over CoronaMelder die app-gebruikers ervoor waarschuwt dat, als hun app geen Corona-contacten meldt, dit niet betekent dat zij niet in de buurt van een besmettelijk persoon kunnen zijn geweest.

Nb. zelfs als je zo'n melding krijgt, kun je op dat moment al besmettelijk hebben rondgelopen. De voor de app noodzakelijke snelheid is er op dit moment niet.

Waarom horen we van de overheid alleen maar dat CoronaMelder prima werkt? Op welke gronden schat Ron Roozendaal dat per dag 10.000 app-gebruikers een CoronaMelding krijgen en waarom schat hij dan niet meteen hoeveel daarvan in quarantaine gaan, hoeveel van hen symptomen krijgen en hoeveel daarvan positief getest worden? Of is dit nog steeds 10,5% zoals in week 40 (bijna 90% van de door CoronaMelder gewaarschuwde personen, notabene symptomatisch getest, had dus geen Corona)?

Waarom wordt alleen het aantal downloads gepubliceerd (dat niet hetzelfde is als het aantal actieve gebruikers)? Neem een voorbeeld aan de Duitsers en vooral de Zwitsers (ook niet perfect maar wel beter dan NL).
02-11-2020, 21:01 door Erik van Straten
Aanvullend punt dat momenteel vermoedelijk nauwelijks speelt (omdat je op dit moment in principe alleen getest kunt worden als je symptomen hebt, maar dit zal vermoedelijk veranderen bij het stijgen van de testcapaciteit en/of -hopelijk- daling van het aantal tests per dag), uit https://lci.rivm.nl/informatie-voor-huisgenoten-positief-geteste-covid-19-zonder-klachten:
Informatie voor huisgenoten van iemand die positief getest is en (nog) geen klachten heeft
[...]
U moet tot 72 uur (3 dagen) na testafname van de persoon die positief is getest (uw huisgenoot) in thuisquarantaine blijven.

Krijgt uw huisgenoot die positief is getest geen klachten in de 72 uur (3 dagen) na de test? Dan mag u uit de thuisquarantaine. Dat betekent dat u weer naar buiten mag. U wordt hierover door de GGD geïnformeerd.
Als je door de app gewaarschuwd wordt, weet je niet of de besmettelijke persoon klachten heeft of krijgt. Als dat niet het geval is, zou jij 10 dagen in quarantaine moeten blijven, terwijl een huisgenoot na 3 dagen het huis uit mag (los van of dat verstandig is, maar dit zijn wel de huidige regels).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.