image

VS neemt 1 miljard dollar aan bitcoins van Silk Road in beslag

donderdag 5 november 2020, 20:46 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben 1 miljard dollar aan bitcoins in beslag genomen afkomstig van de online marktplaats Silk Road die zeven jaar geleden door de FBI werd opgerold. Via de marktplaats werden allerlei illegale goederen aangeboden. Eerder deze week wisselde een aan de Silk Road gelinkte bitcoin-wallet met 70.000 bitcoins van eigenaar. De volledige inhoud van de wallet werd naar een nieuwe wallet overgemaakt.

Nu blijkt dat dit het werk van de Amerikaanse autoriteiten was. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht vanavond bekendgemaakt. De 31-jarige oprichter van de online marktplaats werd in 2015 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Volgens procureur-generaal David Anderson was het de vraag waar het geld van de Silk Road was. "Met de inbeslagname van vandaag is die open vraag deels beantwoord. Een miljard dollar aan criminele inkomsten is nu in handen van de Verenigde Staten", zo liet Anderson weten.

Het gaat in totaal om zo'n 70.000 in beslag genomen bitcoins die rond 2012 en 2013 door een persoon genaamd "Individual X" van de Silk Road waren gestolen. De Amerikaanse belastingdienst IRS wist met behulp van een derde partij de transacties van de Silk Road te analyseren. Dit leverde 54 niet eerder ontdekte bitcoin-transacties op. Het ging om bitcoins die Individual X van de online marktplaats had gestolen.

De identiteit van deze persoon is bij de Amerikaanse autoriteiten bekend, zo blijkt uit de aanklacht. Het ministerie van Justitie benadrukt dat het hier om een aanklacht gaat en het nog voor de rechter moet bewijzen dat de 70.000 bitcoins via de handel in illegale goederen zijn verkregen, zodat het die terecht in beslag heeft genomen..

Reacties (9)
05-11-2020, 22:49 door Anoniem
Precies op het moment dat BTC hoog staat. Wat een toeval.
05-11-2020, 23:59 door Anoniem
Door Anoniem: Precies op het moment dat BTC hoog staat. Wat een toeval.

Valt me mee dat 1 miljard dollar dump niet echt zichtbaar is in de exchange.
06-11-2020, 00:07 door Anoniem
Door Anoniem: Precies op het moment dat BTC hoog staat. Wat een toeval.

De piek was eerder in december 2017, dus dat was lang na de in beslagname (in 2015?), had dus eerder gekund.

Koers 2015: 332 BTC/USD
Koers 2017: 15,450 BTC/USD
Koers 2020: 15.572 BTC/USD

Sinds 2015 een waarde stijging van 4700%, dus aardig rendabel.
06-11-2020, 00:09 door Anoniem
In de kranten zal staan dat Silk Roads een omzet dus had van 1 miljard, terwijl de werkelijke omzet 21 miljoen was.
06-11-2020, 01:07 door Anoniem
Ik snap niet waarom de VS altijd de recht heeft om beslag te leggen op crimineel goed en altijd mensen kan berechten.

Waarom doen wij dat niet? Waarom vragen wij niet om criminelen uit te leveren of desnoods uit de VS of drugscriminelen uit Colombia te arresteren en beslag te leggen op hun geld?
06-11-2020, 03:20 door Anoniem
Hoog is relatief. Als we het verleden herhalen zal hoog tussen de 100.000 en 400.000 usd komen :-) Als de waarde met de huidige Bitcoin koers al 1 miljard is....... Aan de andere kant kan men natuurlijk ook de koers naar beneden te drukken door alle munten te verkopen.
06-11-2020, 07:51 door Anoniem
Door Anoniem: Precies op het moment dat BTC hoog staat. Wat een toeval.
Hoog of laag, dat maakt toch geen verschil als je de BTC van de ene naar de andere wallet overzet?

Als ik het artikel lees, dan staan deze BTC's nu geparkeerd een een wallet waarvan overheid eigenaar is en wacht men een uitspraak van de rechter af. Pas daarna worden deze BTC' s in geld omgezet (ervan uitgaande dat de rechter de inbeslagname goedkeurt).
06-11-2020, 11:26 door MathFox
Door Anoniem: Ik snap niet waarom de VS altijd de recht heeft om beslag te leggen op crimineel goed en altijd mensen kan berechten.

Waarom doen wij dat niet? Waarom vragen wij niet om criminelen uit te leveren of desnoods uit de VS of drugscriminelen uit Colombia te arresteren en beslag te leggen op hun geld?
De overheid in de VS kan een gerechtelijke procedure starten; het is daarna aan de rechter (ook in een ander land) om een oordeel te vellen over dat verzoek van de overheid. Nederland heeft ook dat soort mogelijkheden; dit jaar zijn o.a. een tweetal drugverdachten uit Dubai gehaald.

Formeel gaat het om verschillende zaken:
- berechten: kan ook bij verstek, dus zonder aanwezigheid van de verdachte.
- uitleveren: een verdachte of veroordeelde overbrengen uit een ander land.
- in beslag nemen/beslag leggen: de overheid (of een derde) houdt zaken of goederen ter bewaring onder zich.
- verbeurd verklaren: de overheid ontneemt het eigendom over goederen of zaken.

Als er meerdere landen in het spel zijn dan kan de ene overheid aan de andere overheid verzoeken om (op basis van een rechtshulpverdrag) actie te ondernemen. De overheid van het land waar het goed of persoon zich bevindt behandelt dat verzoek naar haar eigen recht.
09-11-2020, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Precies op het moment dat BTC hoog staat. Wat een toeval.
Hoog of laag, dat maakt toch geen verschil als je de BTC van de ene naar de andere wallet overzet?
Wel als het van eigenaar wisselt...
Of zou jij -andersom- niet vandaag alsnog het Carre pand voor Hfl. 40.000 willen kopen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.