De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft een schikking met Zoom getroffen over misleidende beveiligingsclaims die het bedrijf tegenover gebruikers deed. Als onderdeel van de schikking moet Zoom een uitgebreid beveiligingsprogramma implementeren en mag het geen verkeerde voorstellingen over security en privacy meer geven.
Volgens de FTC misleidde Zoom de miljoenen gebruikers met de claim dat het de communicatie met end-to-end encryptie beveiligde. Dat was niet het geval. Bij end-to-end encryptie hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de inhoud van berichten. Zoom paste geen end-to-end encryptie toe en had zodoende toegang tot de communicatie van gebruikers. De claim dat er toch sprake was van end-to-end-encryptie gaf gebruikers een vals gevoel van veiligheid, aldus de FTC.
Zoom misleidde gebruikers ook over de versleutelde opslag van opgenomen meetings, zo stelt de toezichthouder verder. Het bedrijf claimde dat opnames die bij Zoom in de cloud werden opgeslagen meteen waren versleuteld. Wederom ging het om een valse belofte. Sommige opnames bleven zestig dagen lang onversleuteld op de servers van Zoom staan voordat ze naar de beveiligde cloudopslag werden verplaatst.
Een derde kritiekpunt van de FTC betreft de Zoom-webserver die als onderdeel van de macOS-applicatie werd geïnstalleerd. Een kwetsbaarheid in de software zorgde ervoor dat gebruikers zonder enige interactie aan een gesprek deelnamen, waarbij hun webcam werd ingeschakeld. Bij het verwijderen van Zoom op macOS bleef de geïnstalleerde webserver achter en actief. Via deze achtergebleven webserver was het mogelijk voor websites om zonder interactie van gebruikers de Zoom-software opnieuw te installeren en zou een mogelijkheid kunnen bieden om op afstand willekeurige code uit te voeren.
Volgens de FTC heeft Zoom geen maatregelen getroffen om gebruikers te beschermen en hen een verhoogd risico laten lopen op videosurveillance door vreemden. Verder liet Zoom niet aan gebruikers weten dat de webserver werd geïnstalleerd en bij het verwijderen van Zoom achterbleef.
Zoom en de FTC hebben over deze zaken een schikking getroffen. Zo moet Zoom verschillende maatregelen nemen om beveiligingsproblemen in de toekomst te voorkomen. Het gaat onder andere om een jaarlijkse audit om interne en externe beveiligingsrisico's in kaart te brengen. Ook moet het bedrijf maatregelen treffen om het eigen netwerk te beschermen en een vulnerability management programma implementeren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.