image

Dekker laat groei Autoriteit Persoonsgegevens aan volgend kabinet over

donderdag 19 november 2020, 14:41 door Redactie, 7 reacties

Een volgend kabinet moet gaan bepalen of en hoe de Autoriteit Persoonsgegevens mag groeien, zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer laten weten. Als het aan de nationale privacytoezichthouder ligt gaat het van 184 medewerkers nu naar 470 werknemers in 2025 en stijgt het budget van 24,6 miljoen euro naar ruim 66 miljoen euro over vijf jaar.

KPMG deed op verzoek van de AP en het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek naar de capaciteit van de toezichthouder. "Geconstateerd is dat de AP nog altijd een organisatie in opbouw is. Een aantal functies zijn nog niet ingevuld, de automatiseringsgraad is laag en haar bedrijfsvoering staat nog in het begin van ontwikkeling", zo laat Dekker aan de hand van het onderzoeksrapport weten. Ook tijdsregistratie bij de toezichthouder staat nog in de kinderschoenen.

Er zijn op dit moment onvoldoende processen vastgelegd waardoor taken en benodigde financiële middelen alleen met onzekerheden zijn te beschrijven, zo stellen de onderzoekers. Dit maakt het niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven hoeveel geld en medewerkers de Autoriteit Persoonsgegevens nodig heeft om de taken uit te voeren, merkt Dekker op. De minister heeft ervoor gekozen om voor volgend jaar het budget voor de AP te verhogen zodat het gelijk is aan de realisatie van 2020. Het is vervolgens aan een volgend kabinet om te bepalen of en hoe de toezichthouder mag groeien.

"Het is goed dat minister Dekker het mogelijk heeft gemaakt om te kunnen investeren in onze organisatie. En we nemen ook met instemming kennis van het feit dat de minister heeft laten weten dat dat komend jaar kan worden gecontinueerd. Voor dit jaar kregen we al de ruimte om daarop te anticiperen. Maar ook in de komende kabinetsperiode zal er dus nog stevig uitgebreid moeten worden", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

Reacties (7)
19-11-2020, 15:28 door karma4 - Bijgewerkt: 19-11-2020, 15:29
Ze (het AP) hoeven niet te groeien tot een onbeheersbaar monster. Het zou beter zijn als ze eerst de prio's beter gaan stellen en de kwaliteit gaan verbeteren. Daar is geen extra geld voor nodig enkel betere mensen.
19-11-2020, 15:57 door Anoniem
Ah, weer een gevalletje omgekeerde wereld tbv het baantjescaroussel ipv 'eerst de plannen, dán de poen'. Een bureaucratisch moloch in groeispurt.
19-11-2020, 16:24 door Anoniem
Door karma4: Ze (het AP) hoeven niet te groeien tot een onbeheersbaar monster. Het zou beter zijn als ze eerst de prio's beter gaan stellen en de kwaliteit gaan verbeteren. Daar is geen extra geld voor nodig enkel betere mensen.

Zowel een zure als niet-kloppende opmerking. Gegeven het takenpakket kan de AP dit met de huidige bezetting niet adresseren. Wellicht goed dat je AVG lijst met eisen aan AP en jaarverslag AP 2019.
Laat onverlet dat zonder kwaliteit niets werkt.
19-11-2020, 16:43 door Anoniem
De regering drukt z'n snor. Het aantal mensen dat inhoudelijk werk doet is veel te laag en daardoor hebben overtreders vrij spel.
19-11-2020, 19:01 door karma4 - Bijgewerkt: 19-11-2020, 19:03
Door Anoniem: Zowel een zure als niet-kloppende opmerking. Gegeven het takenpakket kan de AP dit met de huidige bezetting niet adresseren. Wellicht goed dat je AVG lijst met eisen aan AP en jaarverslag AP 2019.
Laat onverlet dat zonder kwaliteit niets werkt.

Volgens KPMG "Een aantal functies zijn nog niet ingevuld, de automatiseringsgraad is laag en haar bedrijfsvoering staat nog in het begin van ontwikkeling" Dat het AP zelf in hune eigen jaarverslag (slager die eigen vlees keurt) een ander beeld probeert uit te dragen is wat anders. De GDPR stelt letterlijk als doel weerstand tegen de grote commerciële bedrijven endrachtig optreden in de EU. Eerste prio bij het AP burgerlijke zaken (sport camera's bsn overheid), dat is een kwestie van prioriteitstelling. Her en der flink afwijkend van de andere toezichthouders. Jezelf een niet realistisch takenpakket toedichten is iets waar de problemen beginnen.

Door Anoniem: De regering drukt z'n snor. Het aantal mensen dat inhoudelijk werk doet is veel te laag en daardoor hebben overtreders vrij spel.
4 mensen voor technisch onderzoek was het relatief veel minder dan duitsland, de rest voornamelijk juridisch.
20-11-2020, 10:25 door Anoniem
minister Dekker voor Rechtsbescherming
Je kunt een hoop zeggen over Sander Dekker, maar van rechtsbescherming kan zeker geen sprake zijn. Het omgekeerde past hem een stuk beter. En ook in dit geval worden wij niet beter beschermd...
20-11-2020, 14:28 door Anoniem
Een slappe lul in alles wat tie heeft uitgevoerd; en hopelijk niet meer terug komt.
Natuurlijk komt deze beslissing van kaptein R. die dat doorgeeft aan z'n onderdaan,
omdat ze daar, bij de Vereniging Voor Dieven, helemaal geen groei willen, ondanks dat dit duidelijk wel nodig is.
Maar zo'n negatieve beslissing komt nu niet goed uit zo kort voor de verkiezingen. Dan wordt R. niet opnieuw de grootste of komt ie misschien niet meer in de coalitie , of nog leuker, dan mag hij weer plaats nemen in de oppositie en mág dan een gewone 2dekamerstoel gaan warmhouden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.