Twee 23-jarige mannen uit Hilversum die door middel van phishing 480.000 euro wisten te stelen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 jaar en 18 maanden. Het duo maakte in het hele land meer dan zestig slachtoffers, met name ouderen.
De mannen verstuurden phishingmails die van de bank van de slachtoffers afkomstig leken. De phishingmails wezen naar phishingsites, waar slachtoffers hun inloggegevens invoerden. Zodoende konden de verdachten toegang tot de rekening kregen. Ook belden ze verschillende slachtoffers op en deden zich voor als bankmedewerker. Vervolgens werd slachtoffers gevraagd hun geld naar een 'veilige rekening' over te maken. In werkelijkheid ging het om de rekening van een katvanger. Het geld werd door de verdachten uitgegeven aan luxe kleding, feestjes en vakanties.
Het duo werd vorig jaar op heterdaad aangehouden in een hotelkamer in Soest. Het onderzoek startte toen één van de verdachten in beeld kwam voor witwassen. Uit het onderzoek bleek eind 2018 dat de phishingactiviteiten plaatsvonden via een ip-adres van het Hilton Hotel in Soest en dat twee mannen daar bijna dagelijks een kamer huurden. Dit leidde in februari 2019 tot de aanhouding op heterdaad in het hotel. De rechercheurs opereerden vanuit de naastgelegen kamer, op het moment van de aanhouding stond de laptop open met daarop gegevens van potentiële slachtoffers.
De man die een celstraf van vier jaar kreeg opgelegd had volgens de rechter een bepalende rol bij het daadwerkelijk binnendringen in de bankomgeving van de rekeninghouders. Hij logde in op de rekeningen van de slachtoffers en gaf de bankgegevens door aan zijn medeverdachte. Deze medeverdachte, die een celstraf van 18 maanden kreeg opgelegd, nam telefonisch contact op met de slachtoffers en overtuigde hen tijdens de telefoongesprekken om ook echt geld over te maken.
"Het vertrouwen dat banken een veilige plek zijn om spaargeld te bewaren, is door verdachte en zijn medeverdachten ernstig geschaad. En dat geldt ook voor het vertrouwen van de slachtoffers in het digitale betalingsverkeer in het algemeen", aldus de rechter. "In deze tijd, waarin online betalen aan de orde van de dag is en natuurlijke personen hiervan afhankelijk zijn, is dit vertrouwen van groot belang. Het schaden van het vertrouwen in het digitale betalingsverkeer heeft daardoor niet alleen negatieve gevolgen voor de slachtoffers van deze zaak, maar ook voor de maatschappij in het algemeen."
Naast de gevangenisstraf moeten de verdachten een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers, waaronder de verschillende banken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.