Het aantal mensen dat bij de politie aangifte heeft gedaan van cybercrime is dit jaar sterk gestegen, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. In de eerste negen maanden van dit jaar ontving de politie meer aangiften dan in heel 2018 en 2019 bij elkaar opgeteld.
Twee jaar geleden deden nog zo'n 2700 mensen aangifte van zaken als ransomware, malware en ddos-aanvallen. Dat steeg naar bijna 4500 vorig jaar. Van januari tot en met september dit jaar stapten al 7500 slachtoffers van cybercrime naar de politie. Een aanzienlijk deel van de aangiften heeft betrekking op WhatsAppfraude. Van de 7500 aangiften hadden er bijna 2400 op deze vorm van cybercrime betrekking.
"Sinds 2017 is er duidelijk een toename te zien in het aantal aangiften. Dit heeft onder meer te maken met beter gegevensbeheer en de aanpassing van de wijze van registreren in de politiesystemen", aldus Grapperhaus in antwoord op vragen over de begroting van zijn ministerie. Ook kunnen slachtoffers van helpdeskfraude en WhatsAppfraude nu online aangifte doen, wat ook een gedeeltelijke verklaring voor de toename kan zijn.
Zo is het aantal gemelde pogingen tot WhatsAppfraude veel groter dan voor de invoering van de internetaangifte, namelijk veertig procent tegenover minder dan tien procent. "Dit duidt erop dat de invoering van de internetaangifte de meldingsbereidheid vergroot en dat mensen mogelijk alerter zijn op deze vorm van", laat de minister weten, die toevoegt dat de mogelijkheid om online aangifte te doen voor meer cyberdelicten wordt uitgebreid.
"Een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de aangiftebereidheid is om de drempel te verlagen om aangifte te doen. Om deze reden is de verbetering van het aangifteproces een van de maatregelen in de integrale aanpak van cybercrime", aldus Grapperhaus. De minister laat verder weten dat er tot en met september zes minderjarigen zijn veroordeeld voor cybercrime. Vorig jaar waren dat er acht.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.