De politie heeft een 14-jarige jongen die verdacht werd van internetoplichting zonder de aanwezigheid van zijn advocaat om de toegangscode tot zijn telefoon mogen vragen. Dat de jongen niet werd verteld dat hij zijn toegangscode niet hoefde te geven is geen reden om het gevonden bewijsmateriaal niet toe te staan, zo oordeelt de kinderrechter. Op de telefoon werd een bestand met zo'n 4300 verschillende gebruikersnamen met wachtwoorden gevonden.
De tiener werd aangehouden omdat hij op naam van iemand anders een trainingspak bij Zalando zou hebben besteld. Zowel bij zijn aanhouding als bij zijn voorgeleiding voor de hulpofficier van justitie is aan de jongen verteld dat hij niet tot antwoorden verplicht was. Ook werd hem verteld dat hij recht had op overleg met een advocaat, waar hij drie uur na de aanhouding ook mee sprak.
Daarvoor was echter al een politieagent bij de jongen langsgeweest en vroeg hem om zijn toegangscode, zonder daarbij te zeggen dat hij niet verplicht was om die toegangscode te geven. Hierna heeft de jongen de toegangscode van zijn telefoon gegeven. Uit onderzoek naar de telefoon bleek dat de jongen was ingelogd onder de naam van iemand anders.
Deze naam en de naam waarmee het trainingspak was besteld werden in een tekstbestand met bijna 4300 verschillende gebruikersnamen met wachtwoorden aangetroffen. Tevens bleek dat de jongen enkele dagen voor de levering van het trainingspak had deelgenomen aan een WhatsApp-gesprek over het bestellen van trainingspakken bij Zalando.
Volgens de advocaat van de jongen heeft de politie op onrechtmatige wijze toegang tot de telefoon verkregen en mag het gevonden bewijsmateriaal niet worden gebruikt. De jongen zou dan ook moeten worden vrijgesproken. De rechter is het daar niet mee eens. De jongen werd twee keer verteld dat hij niet verplicht was om te antwoorden en hij met een advocaat zou gaan spreken. Daarnaast is het op de telefoon aangetroffen bewijsmateriaal niet het enige bewijsmateriaal. Zo zijn er verklaringen van getuigen en camerabeelden.
Volgens de kinderrechter had de politieagent dan ook niet hoeven te wachten totdat de jongen en advocaat met elkaar hadden gesproken. De agent had de jongen er wel op moeten wijzen dat hij niet verplicht was zijn toegangscode te geven. Doordat dit niet is gedaan is er sprake van verzuim. Dat heeft echter geen gevolgen voor gebruik van het aangetroffen bewijsmateriaal, waarvan de rechter het gebruik toestaat. De rechter komt tot het oordeel dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot internetoplichting en veroordeelt hem tot een leerstraf en een voorwaardelijke werkstraf van elk twintig uur.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.