image

Politie houdt opnieuw jongeren aan voor grootschalige internetfraude

maandag 23 november 2020, 12:01 door Redactie, 4 reacties

De politie heeft twee 18-jarige mannen uit Delfzijl aangehouden op verdenking van grootschalige internetfraude en afpersing. Het duo zou via verschillende handelssites, waaronder Marktplaats, slachtoffers voor duizenden euro's hebben opgelicht. Daarbij zouden zij ook de rekeningen van katvangers hebben gebruikt.

De afgelopen maanden heeft de politie meerdere verdachten voor verschillende vormen van internetfraude aangehouden. Wat opvalt is dat deze verdachten vrij jong zijn, vaak tussen de leeftijd van de 17 en 21 jaar. Zo werd een 17-jarige Rotterdammer opgepakt op verdenking van het verspreiden van een nepbrief van de Rabobank met een malafide qr-code en werd een 21-jarige man uit Blaricum op heterdaad aangehouden omdat hij zich voordeed als postbezorger en de pinpas van een ouder echtpaar uit Heikant kwam ophalen.

Begin deze maand werd een 17-jarige jongen gearresteerd voor het stelen van 18.000 euro van een 86-jarige vrouw uit Dordrecht en werd een paar dagen later de aanhouding bekend van een 19-jarige man die phishingpanels zou hebben ontwikkeld en verkocht aan criminelen. Recentelijk pakte de politie een man van 17 en twee mannen van 19 jaar uit Veenendaal op wegens phishing en werden vorige week vier Amsterdamse mannen in de leeftijd van 17 tot 21 jaar aangehouden op verdenking van grootschalige Tikkiefraude.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meldde vorige week nog dat er tot en met september van dit jaar zes minderjarigen zijn veroordeeld voor het plegen van cyberdelicten. Over heel 2019 genomen ging het nog om acht minderjarigen die hiervoor werden veroordeeld.

Reacties (4)
23-11-2020, 15:05 door Anoniem
Wellicht geïnteresseerd in snel geld verdienen met de straatmentaliteit van "als ze zo dom zijn om erin te trappen, dan vragen ze erom", in lijn met al die wereldvreemde filmpjes die je tegenkomt op allerlei "social" media platformen waarin een bepaald slag jongeren pronkt met het geld dat ze hebben, hoeveel ze uit kunnen geven, hoe duur hun horloges zijn etc.? Dat online anoniem gedrag crimineel gedrag makkelijker maakt dan "real-life" crimineel gedrag is duidelijk, maar dat de criminele activiteiten overvloeien in de fysieke wereld door als postbezorger op pad te gaan, dat is toch wel bijzonder.
23-11-2020, 17:30 door Anoniem
Jonge mensen zijn vaak wat naief. Die denken waarschijnlijk snel geld verdienen zonder na te denken over eventuele gevolgen. Desalniettemin extreem laag bij de grond om met name ouderen op deze manier te bestelen. Gevolg van filmpjes op sociale media? Tutorials volgens is zo hip these days.
24-11-2020, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: Jonge mensen zijn vaak wat naief. Die denken waarschijnlijk snel geld verdienen zonder na te denken over eventuele gevolgen. Desalniettemin extreem laag bij de grond om met name ouderen op deze manier te bestelen. Gevolg van filmpjes op sociale media? Tutorials volgens is zo hip these days.

Dit is inherent aan het puberbrein en dan al helemaal bij het mannelijke (puber)brein.
24-11-2020, 13:24 door Anoniem
wat een slapgelul.gewoon voor een jaar de bak in zo is dat en niets anders.uit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.