Sensoren die ProRail op verschillende treinstations heeft hangen en de loopstromen van reizigers meten blijken ook geschikt om te kijken of mensen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat meldt de Technische Universiteit Eindhoven die ProRail met de analyses helpt en onderzoek deed hoe reizigers met de corona-afstandsregel omgaan.
Zo hangen er sinds 2017 in station Utrecht Centraal negentien sensoren boven het perron van spoor vijf, die samen dag en nacht het hele perron kunnen doormeten voor onderzoeksdoeleinden. Dit gebeurt volledig anoniem, aldus de universiteit. De sensoren volgen de looppaden van reizigers. Wanneer een reiziger langs een sensor loopt verschijnt er een 'diepte-vingerafdruk' en kan de beweging worden gevolgd.
"Zo'n vingerafdruk, die op zichzelf geen persoonlijk identificeerbare informatie bevat, duurt slechts een fractie van een seconde, voldoende om de positie van voetgangers te identificeren en trajecten te bepalen. Alleen de posities en trajecten worden vervolgens opgeslagen voor analyse", zegt Alessandro Corbetta, onderzoeker van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij voegt toe dat het op deze manier mogelijk is om reizigers betrouwbaar te volgen waarbij hun privacy is gewaarborgd.
Met de sensoren wordt het gedrag van menigten onderzocht, zoals de drukte op perrons. De onderzoekers van de universiteit zagen mogelijkheden om met diezelfde sensoren óók te kijken naar het gedrag van menigten die zich moeten houden aan de anderhalve meter afstand. Het gedrag van reizigers is sinds de invoering van de regel compleet veranderd, aldus de universiteit.
Om de sensoren voor dit onderzoek te kunnen gebruiken ontwikkelden de onderzoekers een een algoritme dat heel precies én in real-time mogelijke familie-achtige groepen kan herkennen. Het gaat dan om twee of meer mensen die samen het station binnenkomen, tijdens hun tocht door het station steeds samenblijven en ook samen in dezelfde trein stappen. Corbetta hoopt dat de kennis en systemen van de onderzoekers ook op andere plekken worden ingezet, bijvoorbeeld in gemeentes, musea, stadions en luchthavens.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.