image

D66 vraagt minister Bijleveld om EXIF-data van Twitterfoto's

woensdag 25 november 2020, 14:54 door Redactie, 19 reacties

D66 heeft minister Bijleveld van Defensie om de EXIF-data van de Twitterfoto's gevraagd die afgelopen vrijdag op haar Twitteraccount werden gepubliceerd. Op één van de foto's was in de adresbalk de url en een deel van de pincode te zien waarmee er toegang tot een EU-defensieoverleg kon worden verkregen.

Minister Bijleveld liet gisteren al op vragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven weten dat zij de foto had gemaakt en die door een medewerker op Twitter was geplaatst. "Het was een geheime vergadering omdat alle vergaderingen in die zin geheim zijn, maar het is niet zo dat daar gerubriceerde gegevens werden gewisseld. Dat mag niet via deze netwerken", reageerde Bijleveld op vragen van Verhoeven. "De foto is inderdaad, zoals aangegeven, door een medewerker getweet, maar ook daar ben ik voor verantwoordelijk. Ook ik sta voor de medewerker. Het is mijn verantwoordelijkheid, het is het account van de minister."

Na de ontdekking werd de foto met inloggegevens vervangen door een afbeelding waarop de adresbalk niet zichtbaar was. Ook werd er een foto geplaatst waarop Bijleveld achter haar bureau is te zien. "De minister zegt nu dat zij zelf de foto gemaakt heeft. Mij verbaast dat omdat de foto eruit zag alsof het geen selfie was, maar dat kan ik mis hebben. Ik vind dat ik de minister moet geloven als zij dat zegt. Zij zegt dus dat ze de foto zelf heeft gemaakt. Oké", reageerde Verhoeven daar weer op.

Het D66 Kamerlid diende vandaag Kamervragen over de kwestie in. "Kunt u de metadata (EXIF inclusief datum en tijd van de opnames en van de laatste bestandswijzigingen) delen van de originele foto’s te zien in de tweet waarin zij deelneemt aan de (digitale) Raad met Europese defensieministers?", stelt Verhoeven de vraag. Hij wil daarnaast ook dat Bijleveld de metadata deelt van de oorspronkelijk foto waarop de url met inlogcode zichtbaar was. De minister heeft drie weken de tijd om op de vragen te reageren.

Via het exchangeable image file format (EXIF) worden er door het fototoestel of smartphone allerlei gegevens aan foto's toegevoegd. Het gaat dan om informatie zoals datum en tijd van de opname, merk en model van de camera, naam van de eigenaar van de camera, camera-instellingen zoals belichtingstijd, diafragmagetal, diafragma, brandpuntsafstand en gps-gegevens zoals de breedtegraad en lengtegraad.

Bij het plaatsen van foto's op Twitter wordt de EXIF-data automatisch door Twitter verwijderd. Twitter gebruikt de EXIF-data naar eigen zeggen voor analyticsdoeleinden en bewaart die "tijdelijk" voor het verwerken van de foto. "Het is bijna zeker dat ze het niet weggooien, aangezien ze eigenlijk bigdatastofzuigers zijn", aldus Hany Farid, informaticahoogleraar aan de Universiteit van Californie over de manier waarop socialmediasites omgaan met EXIF-data.

Image

Reacties (19)
25-11-2020, 15:12 door User2048
Die ene foto heeft ze uiteraard niet zelf gemaakt. Tenzij ze een arm van drie meter lang heeft die onder de tafel door de camera vasthoudt. Beetje suf dat de minister beweert dat ze het wel zelf gedaan heeft.
25-11-2020, 15:35 door Anoniem
Het is onwaarschijnlijk dat ze haar telefoon op statief had staan, maar het is niet 100% uit te sluiten dat ze de foto zelf heeft gemaakt. Je telefoon heeft ook een timer/zelf ontspanner functie. Dat is naar mijn weten niet uit de EXIF te halen.
25-11-2020, 15:36 door Briolet - Bijgewerkt: 25-11-2020, 15:38
Door User2048: Die ene foto heeft ze uiteraard niet zelf gemaakt. … Beetje suf dat de minister beweert dat ze het wel zelf gedaan heeft.

Wanneer is iets zelfgemaakt? Een aannemer zal ook zeggen dat hij het huis gemaakt heeft, terwijl hij geen steen gemetseld heeft.

Als jij de opdracht geeft om een foto te maken en zelf de layout en pose ensceneert, kun je ook zeggen dat je de foto zelf gemaakt hebt. Ook als je niet zelf afgedrukt hebt. Dit als onderscheid van een identieke foto die op initiatief van een journalist gemaakt is.

Door User2048: …Tenzij ze een arm van drie meter lang heeft die onder de tafel door de camera vasthoudt.

Er bestaan er ook nog zelfontspanners. Gewoon een kwestie van de camera neerzetten, afdrukken, op de stoel gaan zitten en even wachten.
25-11-2020, 15:40 door Anoniem
Door User2048: Die ene foto heeft ze uiteraard niet zelf gemaakt. Tenzij ze een arm van drie meter lang heeft die onder de tafel door de camera vasthoudt. Beetje suf dat de minister beweert dat ze het wel zelf gedaan heeft.

Welkom in 2020. Je kunt de camera van je iPhone bedienen met je Apple watch. Daarom zijn haar handen niet zichtbaar.
25-11-2020, 16:40 door Anoniem
Welkom in 2020. Je kunt de camera van je iPhone bedienen met je Apple watch. Daarom zijn haar handen niet zichtbaar.
Je hebt wel hoge verwachtingen van een Defensie minister.

Het zou ook gewoon een frame'pje van haar webcam kunnen zijn, getweet via de browser van haar laptop.
Maar als ik haar antwoord goed begrijp was het haar tweet, uitgevoerd door de medewerker (m/v/x). En Oke schrijf je O.K. als in Ohne Kranke.
25-11-2020, 16:47 door jh81
Waarom wil die man de EXIF data? Heeft ie ergens een artikel gelezen op security.nl en weer een nieuw woordje geleerd?
25-11-2020, 16:47 door User2048
Statief, zelfontspanner, afstandsbediening. Allemaal mogelijk. Maar ik geloof niet dat een drukbezette minister daar de moeite voor neemt. Ik gok dat haar PA de foto gemaakt heeft.
25-11-2020, 17:31 door Anoniem
Als kamerleden vragen om EXIF data dan moeten wij ons echt zorgen gaan maken.
25-11-2020, 18:20 door Anoniem
Dit kan nog heel vervelend uitpakken voor minister Bijleveld.
Ik sluit niet uit dat er bij een Kamerdebat een en ander wordt geconcludeerd (opstappen niet uitgesloten).
25-11-2020, 18:38 door Anoniem
Tip:

Exif data is niet de enige info. Dit is de publieke info.

Er zit nog veel meer "verstopt".

Succes!

Goed voor een aardige rel..
26-11-2020, 06:09 door Anoniem
Door Anoniem: Tip:

Exif data is niet de enige info. Dit is de publieke info.

Er zit nog veel meer "verstopt".
Maak je tip eens af: wat zit er nog meer verstopt in een digitale foto?

Je zet "verstopt" tussen aanhalingstekens, wat suggereert dat je het over bij wijze van spreken, maar niet werkelijk verstopte data hebt. Tegelijk suggereer je dat het om niet-publieke info gaat, wat weer wel op echt verstopte data duidt.

Je maakt mensen niet wijzer met vage insinuaties en tegenstrijdigheden, daarmee geef je nog lang geen tip. Dus wees eens duidelijk en maak je tip af door expliciet te vertellen waar je het over hebt.

Als iemand die zelf algoritmes heeft geschreven om foto's van raw image data naar bruikbare beelden te converteren en daarbij ook exif-data heeft meegenomen ben ik heel benieuwd wat zich allemaal in digitale foto's afspeelt waar ik geen weet van heb.
26-11-2020, 07:37 door Anoniem
tijd voor de politieke idioten om te stoppen met social?
zoveelste DUH moment.

niet delen = minder lekken
zou toch zo voor de hand moeten liggen
26-11-2020, 08:08 door Anoniem
Eerste vraag die bij mij opkomt, wat is het nut/doel om dit soort foto's te twitteren........
26-11-2020, 09:48 door -Peter-
Door User2048: Die ene foto heeft ze uiteraard niet zelf gemaakt. Tenzij ze een arm van drie meter lang heeft die onder de tafel door de camera vasthoudt. Beetje suf dat de minister beweert dat ze het wel zelf gedaan heeft.

Ze beweert ook niet dat ze die foto van haarzelf zelf heeft gemaakt:

Na de ontdekking werd de foto met inloggegevens vervangen door een afbeelding waarop de adresbalk niet zichtbaar was. Ook werd er een foto geplaatst waarop Bijleveld achter haar bureau is te zien.

Peter
26-11-2020, 12:46 door Anoniem
Na de ontdekking werd de foto met inloggegevens vervangen door een afbeelding waarop de adresbalk niet zichtbaar was. Ook werd er een foto geplaatst waarop Bijleveld achter haar bureau is te zien. "De minister zegt nu dat zij zelf de foto gemaakt heeft. Mij verbaast dat omdat de foto eruit zag alsof het geen selfie was, maar dat kan ik mis hebben. Ik vind dat ik de minister moet geloven als zij dat zegt. Zij zegt dus dat ze de foto zelf heeft gemaakt. Oké", reageerde Verhoeven daar weer op.

Als de heer Verhoeven had opgelet tijdens het debat hierover had hij kunnen weten dat de minister had verklaard dat de foto waarop de minister zelf is te zien voorafgaand aan de vergadering door een medewerker was gemaakt en de foto van het scherm door de minister zelf.
26-11-2020, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Eerste vraag die bij mij opkomt, wat is het nut/doel om dit soort foto's te twitteren........
De eerste vraag die bij me opkwam toen ik van Twitter hoorde was wat het nut ervan is. Dat vraag ik me nog steeds af maar ik leef duidelijk tussen een mensheid met heel andere ideeën dan ik over wat nut heeft.
28-11-2020, 09:02 door [Account Verwijderd]
Wacht even! Gebruiken zij Zoom voor hun vergaderingen? #WTF?
30-11-2020, 11:39 door Anoniem
Door Toje Fos: Wacht even! Gebruiken zij Zoom voor hun vergaderingen? #WTF?

Zoooo, is al een week geleden hoor.
En Zoom of een ander conference programma, als je je login public zet kan je overal binnenkomen.
30-11-2020, 11:56 door Anoniem
Als politici zich nu eens bezighouden met beleid ipv zichzelf op social media te adverteren en zichzelf tegenover de gehele EU en de wereld voor schut zetten?

Ze hebben al genoeg moeite met beleid, social media hebben ze geen verstand van.
Wat moet D66 met de EFIX info? Als er onderzoek moet worden gedaan, laat dan een forensic expert onderzoek doen en niet een politicus die denkt dat hij ook een hacker is nadat hij een boekje gelezen heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.