image

Nieuwe bluetooth-specificatie laat wearables met corona-apps werken

vrijdag 4 december 2020, 11:31 door Redactie, 8 reacties

De Bluetooth Special Interest Group (SIG), een organisatie die toeziet op de ontwikkeling van bluetoothstandaarden, heeft een conceptversie van een nieuwe bluetooth-specificatie gepubliceerd die wearables met corona-apps laat werken. Het gaat dan specifiek om wearables die niet over een eigen internetverbinding beschikking, maar zijn gekoppeld met bijvoorbeeld een smartphone die dit wel heeft.

Volgens de bluetoothgroep werken de meeste corona-apps alleen op smartphones. Een groot deel van de wereldbevolking bezit geen compatibel smartphone en kan daardoor niet aan het bron- en contactonderzoek via corona-apps deelnemen, zo laat de SIG weten. Het gaat dan met name om kinderen en ouderen. Daarnaast hebben mensen die een smartphone hebben het apparaat niet altijd bij zich.

Als oplossing is de Wearable Exposure Notification Service (WENS) bedacht. Deze dienst draait op een wearable en verzamelt net als andere corona-apps via bluetooth de codes van voorbijgangers die van een corona-app gebruikmaken. Vervolgens worden deze codes op de wearable opgeslagen. Wanneer de wearable weer contact met de gekoppelde smartphone heeft zal die de verzamelde codes uploaden en laten zien of de drager van de wearable risico heeft gelopen.

De specificatie is nog een conceptversie. De Bluetooth SIG telt meer dan 35.000 aangesloten bedrijven, waarvan er meer dan 130 zijn betrokken met het toevoegen van de mogelijkheid voor contactonderzoek aan wearables.

Image

Reacties (8)
04-12-2020, 12:06 door Anoniem
Van tijdelijke oplossing naar gestandaardiseerde surveillance. Met als gevolg een permanente tracking technologie die nog voor vele jaren na de pandemie terug te vinden zal zijn in verouderde apparaten.
04-12-2020, 12:26 door Anoniem
Mijn eerste vraag die in me opkwam was: Tegen de tijd dat die nieuwe Bluetooth-versie in voldoende aantallen apparaten zit om enig nut te hebben, is het Coronavirus toch allen verdreven/irrelevant? Dan hebben de kwetsbaren allang een vaccin gehad, en de niet-kwetsbaren wellicht ook.

Het werkt echter met bestaande Bluetooth-revisies en vereist hooguit een firmware-update van de wearables. Dat zou misschien nog snel genoeg kunnen om enig nut te hebben.
04-12-2020, 12:58 door Anoniem
Voor die uitbreiding van bluetooth verbinding mogelijkheden met niet-persoon gebonden was gewaarschuwd om dat specifiek NIET te doen.
Ondermeer door peer-commissies die aanpalende en nog belangrijkere standaarden beheren, onder andere de internationale beheerorganisatie voor DNS beheer en andere.
Voor zover de bluetooth interesse groep dan toch onder die interne druk is bezweken om toch tegen het nadrukkelijke advies in te gaan is nadrukkelijk geadviseerd aan iedereen om dergelijke waerables NIET te verbinden met apps.
04-12-2020, 13:25 door Anoniem
Wat zijn wearables? Wat wordt daarmee bedoeld.
Is dat iets anders dan iets wat je bij je draagt of draagbaar is.
04-12-2020, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zijn wearables? Wat wordt daarmee bedoeld.
Is dat iets anders dan iets wat je bij je draagt of draagbaar is.

Onnodige techniek in kleding.
04-12-2020, 23:22 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn eerste vraag die in me opkwam was: Tegen de tijd dat die nieuwe Bluetooth-versie in voldoende aantallen apparaten zit om enig nut te hebben, is het Coronavirus toch allen verdreven/irrelevant? Dan hebben de kwetsbaren allang een vaccin gehad, en de niet-kwetsbaren wellicht ook.

Het werkt echter met bestaande Bluetooth-revisies en vereist hooguit een firmware-update van de wearables. Dat zou misschien nog snel genoeg kunnen om enig nut te hebben.

COVID-21, COVID-22 ... voorbereid
05-12-2020, 08:25 door Anoniem
Bluetooth? Dat moest je toch uit zetten omdat het lek was?
05-12-2020, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat zijn wearables? Wat wordt daarmee bedoeld.
Is dat iets anders dan iets wat je bij je draagt of draagbaar is.

Onnodige techniek in kleding.

Plus horloges, fitness trackers, brillen, e.d.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.