image

Politie rolt volgend jaar systeem uit dat zoekgedrag personeel monitort

maandag 7 december 2020, 11:27 door Redactie, 5 reacties

De politie rolt volgend jaar een systeem uit dat het zoekgedrag van 65.000 medewerkers in politiesystemen monitort. Politiepersoneel werd afgelopen vrijdag via het intranet over het systeem geïnformeerd, zo meldt NRC. Security.NL berichtte eerder al over het systeem, dat mede door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werd aangekondigd.

Het systeem moet voorkomen dat gevoelige informatie in verkeerde handen terechtkomt. Zo wordt er naar "atypisch gebruik" gekeken om mogelijk misbruik van informatie beter en sneller te kunnen signaleren. Vorig jaar onderzocht de politie 178 gevallen waarbij informatie mogelijk was doorgespeeld. 68 agenten kregen een disciplinaire maatregel opgelegd wegens het doorspelen, misbruiken van informatie of het achterhouden daarvan. In 2018 ging het nog om 71 agenten.

Minister Grapperhaus liet eerder al weten dat de monitoring is gericht op datagebruik en niet in de eerste plaats op individuele politiemedewerkers. Iets dat ook projectleider Taco Vrolijk benadrukt. "Dit model richt zich niet in de eerste plaats op de individuele gebruiker, maar op het beschermen van vertrouwelijke informatie. Als het systeem een afwijkend patroon opmerkt, hoeft dat ook niet direct te betekenen dat er iets aan de hand is. Dat moet eerst worden gecheckt."

De politie begint volgend voorjaar met de uitrol van het systeem, dat eind 2021 het zoekgedrag van alle 65.000 medewerkers moet monitoren. Het systeem heeft anderhalf jaar bij de politie Amsterdam proefgedraaid.

Reacties (5)
07-12-2020, 11:38 door Anoniem
Ja, en dan van je die eenstreper... En hoe zorg je ervoor dat de ten onrecht informatie ge-on-opgevraagd wordt??

Wat mensen nog steeds niet snappen is dat er geen 'undo' op dit soort dingen zit. Het enige is voorkomen.
07-12-2020, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, en dan van je die eenstreper... En hoe zorg je ervoor dat de ten onrecht informatie ge-on-opgevraagd wordt??

Wat mensen nog steeds niet snappen is dat er geen 'undo' op dit soort dingen zit. Het enige is voorkomen.
Ja, en wat zie je dan als alternatief? Toegang beperken op basis van need to know is geen optie, omdat in feite elke politiemedewerker een need to know KAN hebben. De enige manier om dit te voorkomen is om het opvragen van informatie in te dammen, en ik wens je veel succes om een manier te bedenken om dat te doen op een schaalbare manier die er niet toe leidt dat agenten niet direct toegang kunnen hebben tot informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen (en ik benadruk even nogmaals "direct", omdat ik er niet op zit te wachten dat ik te horen krijg dat ik 3-5 werkdagen moet wachten als ik 112 bel).

Daarnaast IS dit ook preventief. Op het moment dat medewerkers weten dat hun gedrag gemonitord wordt en dat hier ook daadwerkelijk op geacteerd wordt, zullen ze wel twee keer denken voor ze informatie op gaan vragen zonder goede reden.

17 miljoen voetbalcoaches, en jij bent er één van.
07-12-2020, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, en dan van je die eenstreper... En hoe zorg je ervoor dat de ten onrecht informatie ge-on-opgevraagd wordt??

Wat mensen nog steeds niet snappen is dat er geen 'undo' op dit soort dingen zit. Het enige is voorkomen.
Vaststellen wie en waarom helpt echt wel. Misschien blijkt de opvraag wel terecht, want die eenstreper heeft iemand staande gehouden voor een overtreding en stelt zich de vraag, wat deed die gast daar op die tijd eigenlijk. En draagt zo bij aan de oplossing van een ernstig misdrijf. Maar iedereen die opvragingen doet, die niet bij zijn werk/functie passen, moet gesignaleerd worden, om lekken te vinden. Want een inbraakonderzoeker, die steeds wil weten hoe een onderzoek naar een drugsdealer verloopt, dat is vreemd. Maar bij iemand van een drugsteam kan dat ook vreemd zijn, wanneer hij/zij niets met dat andere onderzoek te maken kan hebben.

Beter gezond wantrouwen, maar gefundeerd vertrouwen. En natuurlijk moeten de mensen die deze uitslagen controleren bij geen enkel onderzoek belang kunnen hebben.
07-12-2020, 13:59 door Anoniem
Nu loopt de politie te jammeren dat men ze in de gaten gaat houden en wat dat dan wel niet voor gevolgen zou kunnen
hebben, maar dat vragen ze zich zelf nooit af als ze hun werk doen.
Juist een algemeen systeem wat patronen herkent en eventuele afwijkingen signaleert is minder invasief dan controle
per geval, wat men zelf doet bij het onderzoeken van zaken of personen.
Dus niet zo druk over maken, "wie niets te verbergen heeft hoeft ook niets te vrezen".
07-12-2020, 17:15 door Anoniem
Tja het enige dat ze kunnen doen,dat je iedere keer je toegewezen wachtwoord moet intoetsen wil je zoeken,en je gebruikersnaam in de database.
Het login tijdstip zou dan gelogd kunnen worden,en het hoofdstuk welke informatie er wordt opgevraagd over een individu.
Zo kan je pas echt goed monitoren hoe lang,en wanneer iemand in de database met persoonsgegevens heeft geneusd.
Het uitlogtijdstip wordt dan ook opgeslagen.
Mocht er op een tijdstip iets afwijken van hoe lang er geneusd is,dan kan die gene aan de tand worden gevoeld,want het kan bijvoorbeeld onmogelijk zijn als je 4 uur bijvoorbeeld iets zoekt over een persoon.
Dat is dan verdacht van een agent zelf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.