image

Minister: cyberspionage volgend jaar prioriteit van MIVD

woensdag 16 december 2020, 17:28 door Redactie, 4 reacties

Cyberspionage is volgend jaar één van de prioriteiten van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), zo heeft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer laten weten. De minister informeerde de Kamer op hoofdlijnen over het MIVD Jaarplan 2021. Het gehele jaarplan is een staatsgeheim gerubriceerd document en wordt daarom slechts met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) gedeeld.

Volgens Bijleveld verslechtert het internationale veiligheidsklimaat en verandert de aard van conflicten. "De scheidslijn tussen oorlog en vrede is vaak diffuus en conflicten worden steeds vaker met (des-)informatie, irreguliere strijdkrachten en cyberaanvallen uitgevochten", aldus de minister.

In het jaarplan geeft de MIVD aan welke onderzoeksopdrachten en veiligheidsbevorderende taken de prioriteit krijgen. Eén daarvan is cyberspionage. Zo zal de MIVD het onderzoek voortzetten naar digitale spionage door onder andere Rusland en China. "Deze staten hebben grote geopolitieke ambities en zijn op zoek naar informatie om hun krijgsmacht te moderniseren, hun economie te versterken of politieke besluitvorming te beïnvloeden", merkt Bijleveld op.

De MIVD doet ook onderzoek naar de aard, omvang en inzet van cyberoperaties door "statelijke actoren" in en tegen Nederland. Het gaat onder andere om aanvallen gericht tegen de defensie-industrie en dan in het bijzonder bedrijven die betrokken zijn bij de vervangingstrajecten van defensiematerieel. In het jaarverslag van de MIVD wordt verantwoording over de uitvoering van het jaarplan gegeven.

Reacties (4)
16-12-2020, 23:15 door CCINL
Goede zaak, eindelijk. Onze intellectuele eigendom zijn prio bij staatshackers.
17-12-2020, 00:28 door Anoniem
cyberspionage volgend jaar prioriteit van MIVD
Ik zou zeggen, houd het fail-safe met z'n allen aan de kant van de overheid.

Stop met die tel-computers. Ook al lijken die zo handig. Secure zijn die dus niet.
Getuige al de vondsten die al over de huidige software op deze website zijn gemeld.
Waaronder java elementen.
Voorbeeldje van het risico rondom java elementen, zie de praktijk van de Duitse corona servers die werden gehackt!
Er werd nadrukkelijk geadviseerd GEEN java software te gebruiken.
Die moet de kiesraad sowieso nog "even" uit de software-broncode halen, ondanks de gemeente verkiezingen voor een aantal gemeenten van onlangs.

"De scheidslijn tussen oorlog en vrede is vaak diffuus en conflicten worden steeds vaker met (des-)informatie, irreguliere strijdkrachten en cyberaanvallen uitgevochten"
Stop dus ook voorlopig met het verder afhankelijk maken van de economie aan ICT.
Anders is die MIVD niet preventief, maar slechts in gevallen correctief nadat de schade al economisch is toegebracht.
Wat gaan ondernemers / maatschappelijke instellingen / overheid in die gevallen daar aan hebben?
Met zoiets internationaals als het MH-117 verhaal - wat ook een mix is van analoge wereld en heel wat inzet van ICT-middelen - wil het al niet goed lukken.
Ook hier is het MIVD zijdelings een belanghebber.
Daarbuiten zien we vrij veel bellingcat-media verhalen, helaas meerdere elementaire overgeslagen fasen.
Dus die ICT voor reconstructies, recherche en internationale opsporing vult zeker geen door bestuurders overgeslagen stappen op.
Laat de bestuurders eerst eens stap voor stap leren alle mogelijkheden te benutten in plaats van de neiging te tonen keihard naar de Finnish van de glorie en eerherstel voor slachtoffers te willen snellen.
17-12-2020, 08:00 door Anoniem
Oh, volgend jaar pas, ok.
Wat is nu dan de prio?
17-12-2020, 16:34 door Anoniem
"Zo zal de MIVD het onderzoek voortzetten naar digitale spionage door onder andere Rusland en China."

Aha, dus de rest interesseert ze niet? Begint een beetje debiel over te komen als James Bond-wannabees. Het zal de gemiddelde eindgebruiker aan zijn donkere plek roesten dat hele politieke gebeuren. Daar wordt geen overlast van ondervonden. Je moet je persoonlijke en intellectueel eigendom gewoon GOED versleutelen. Daar heb je geen corrupte state actors voor nodig. De echte dreiging komt vanuit ransomwareverspreiders actief vanuit zolderkamertjes namens hun eigen zolderkamertjes.

Eenheden die ruziezoeken met andere landen verdienen m.i. geen enkel respect en al helemaal geen aandacht. Ja, voor een tribunaal! Kort samengevat: Zoek het lekker uit en zorg dat het ONS niet teveel kost. Met je Russen en Chinezen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.