Cyberspionage is volgend jaar één van de prioriteiten van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), zo heeft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer laten weten. De minister informeerde de Kamer op hoofdlijnen over het MIVD Jaarplan 2021. Het gehele jaarplan is een staatsgeheim gerubriceerd document en wordt daarom slechts met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) gedeeld.
Volgens Bijleveld verslechtert het internationale veiligheidsklimaat en verandert de aard van conflicten. "De scheidslijn tussen oorlog en vrede is vaak diffuus en conflicten worden steeds vaker met (des-)informatie, irreguliere strijdkrachten en cyberaanvallen uitgevochten", aldus de minister.
In het jaarplan geeft de MIVD aan welke onderzoeksopdrachten en veiligheidsbevorderende taken de prioriteit krijgen. Eén daarvan is cyberspionage. Zo zal de MIVD het onderzoek voortzetten naar digitale spionage door onder andere Rusland en China. "Deze staten hebben grote geopolitieke ambities en zijn op zoek naar informatie om hun krijgsmacht te moderniseren, hun economie te versterken of politieke besluitvorming te beïnvloeden", merkt Bijleveld op.
De MIVD doet ook onderzoek naar de aard, omvang en inzet van cyberoperaties door "statelijke actoren" in en tegen Nederland. Het gaat onder andere om aanvallen gericht tegen de defensie-industrie en dan in het bijzonder bedrijven die betrokken zijn bij de vervangingstrajecten van defensiematerieel. In het jaarverslag van de MIVD wordt verantwoording over de uitvoering van het jaarplan gegeven.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.