image

Man krijgt voorwaardelijke celstraf voor oplichten van webwinkels

vrijdag 1 januari 2021, 11:12 door Redactie, 8 reacties

Een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken en een taakstraf van honderd uur gekregen voor het oplichten van een groot aantal webwinkels. De man gebruikte persoonsgegevens van meerdere mensen om tussen juli 2017 en januari 2018 op hun naam en adres goederen te bestellen. De man betaalde de bestelde producten niet en probeerde die bij of kort na de bezorging in handen te krijgen.

Slachtoffers van de identiteitsfraude leden geen financiële schade hierdoor. Wel zorgde dit voor de nodige ergernis, gaf de rechter aan. Van sommige personen werden de adresgegevens meerdere keren door de man gebruikt, zodat deze personen steeds weer de webwinkel moesten benaderen om te vertellen dat zij de bestelling niet hadden geplaatst.

De verdachte werd in 2019 al voor soortgelijke feiten veroordeeld. De rechter vond, vanwege de hardnekkigheid van het gedrag van de man en het grote aantal slachtoffers, een hogere voorwaardelijke celstraf op zijn plaats dan de officier van justitie eiste. Voor deze voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van twee jaar.

Reacties (8)
01-01-2021, 11:53 door Anoniem
Wow, dat zal hem leren!
01-01-2021, 16:43 door Anoniem
Vier weken voorwaardelijk... vreemd man dat de samenleving geen vertrouwen heeft in de rechtsstaat.
Alleen dromers en mensen die kicken op macht gaan nog werken bij de politie, want het maakt over het algemeen toch geen verschil meer. (het begrip rechtsstatelijk is helemaal uitgehold)
01-01-2021, 20:18 door Anoniem
Misschien moeten ze eens een universiteit laten onderzoeken of laag straffen niet aanzet tot het plegen van zwaardere delicten. Ik kan me zo voorstellen dat zo iemand gaat denken, oohhh maar 100uur volgende keer ga ik even bij een echte winkel langs een rolex halen. Of hij loopt tof te doen tegen zijn maatjes, moet je kijken wat ik allemaal heb voor 100 uur werk.
02-01-2021, 01:56 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moeten ze eens een universiteit laten onderzoeken of laag straffen niet aanzet tot het plegen van zwaardere delicten. Ik kan me zo voorstellen dat zo iemand gaat denken, oohhh maar 100uur volgende keer ga ik even bij een echte winkel langs een rolex halen. Of hij loopt tof te doen tegen zijn maatjes, moet je kijken wat ik allemaal heb voor 100 uur werk.

Nee, toch niet bij een winkel.

Die verdachten van die Rolex overval op Gordon lopen ook alweer vrij rond omdat de OvJ voortzetting van detentie niet nodig achtte... stel je voor: wordt je met veel geweld in je woning overvallen met een delict waar meer dan zoveel jaar op staat, en in no time lopen de daders zonder consequenties weer vrij rond.

Pff. en justitie maar alles op alles zetten om online toonaangevend te zijn met hun hacken etc. totaal gestoord.
02-01-2021, 22:27 door Anoniem
Ja, en je doet een bedrijf vertellen dat hun website lek is, dan zit je vast aan computer criminaliteit voor maanden. Of je doet op 1.5m koffie drinken buiten met 4 personen, heb je meteen een strafblad.
03-01-2021, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moeten ze eens een universiteit laten onderzoeken of laag straffen niet aanzet tot het plegen van zwaardere delicten. Ik kan me zo voorstellen dat zo iemand gaat denken, oohhh maar 100uur volgende keer ga ik even bij een echte winkel langs een rolex halen. Of hij loopt tof te doen tegen zijn maatjes, moet je kijken wat ik allemaal heb voor 100 uur werk.
Dat soort onderzoek wordt al vele tientallen jaren gedaan. Hier is een voorbeeld van zo'n onderzoek uit de laatste jaren:
https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00181-019-01758-6.pdf
Wat volgens dit onderzoek een groot effect op criminaliteit heeft:
• de kans om gepakt te worden;
• de kans om veroordeeld te worden;

Wat nauwelijks of of geen effect op criminaliteit heeft:
• of er gevangenisstraf volgt;
• hoe zwaar die gevangenisstraf is.

En dat laatste geeft antwoord op je vraag: als de zwaarte van de straf nauwelijks uitmaakt zijn lichte straffen geen aanzet om zware delicten te plegen. Als je iets aan criminaliteit wilt doen is de pakkans vergroten een betere strategie, en zorgen dat de rechtbanken geen eindeloze achterstanden hebben in de behandeling ervan. Pakken en veroordelen levert veel meer op dan zwaar straffen, volgens dit onderzoek.

Het gaat ongetwijfeld lijnrecht tegen de intuïtie van veel mensen in dat de zwaarte van de straf nauwelijk invloed op de criminaliteit heeft. De onderzoekers geven een mogelijke verklaring voor dat verschijnsel. Het zijn vooral de maatschappelijke gevolgen waar mensen zich zorgen over maken. Als je een strafblad hebt kan je moeilijk aan een baan komen. Als je gearresteerd wordt kan het zomaar zijn dat buren en kennissen het opeens niet meer prettig vinden om met je om te gaan. Dat soort dingen hakt er kennelijk zwaarder in dan de tijd dat iemand vast zit.
04-01-2021, 14:04 door Anoniem
4 weken onderdak voor iemand zonder vaste verblijfplaats, nog wat mooie spulletjes in de tussentijd verhandeld.
Lekker bezig, die zal zich nog wel eens achter de oren krabben met 100uur taak straf, van de ellende die die veroorzaakt heeft :)

En het "raar vinden" dat deze man hier al eerder voor veroordeeld word :)
04-01-2021, 14:39 door Anoniem
Vroeger, tja vroeger duimschroeven aandraaien, water en brood, de kerker in, de schandpaal....ook toen was criminaliteit een gegeven. kortom zwaar of niet het maakt inderdaad niet zoveel uit. Daarnaast geen vaste verblijfplaats is gelijk aan geen bankrekening, geen uitkering, etc. Voorkomen dat mensen buiten de boot vallen is een prima optie. een taakstraf kan een duwtje in die richting zijn.
je zou bij een bestelling ter waarde van meer dan x euro's wel kunnen controleren of de bestelling legitiem is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.