Het is precies drie jaar geleden dat onderzoekers kwetsbaarheden in moderne processors demonstreerden genaamd Spectre en Meltdown. Fabrikanten en softwareontwikkelaars kwamen vervolgens met allerlei maatregelen om gebruikers te beschermen. De impact van deze mitigatiemaatregelen op de prestaties is drie jaar later nog altijd merkbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Phoronix.
Spectre en Meltdown zijn zogeheten "speculative execution side channel" aanvallen, die misbruik maken van de architectuur die ontwikkeld is om de prestaties van processors te verbeteren. De beschermingsmaatregelen die werden genomen hadden dan ook impact op de prestaties van de processors. Op de derde verjaardag van Spectre en Meltdown keek Phoronix hoe de stand van zaken is bij zowel oudere als nieuwere processoren.
De test kijkt onder andere naar de impact op Mozilla Firefox, Google Chrome, het compileren van code, versleuteling en verschillende andere zaken. Dan blijkt dat bij met name oudere processoren, zoals de Core i7 7700K en 8700K, de impact nog altijd merkbaar is. Die moeten door de genomen maatregelen gemiddeld een kwart van de prestaties inleveren. Bij nieuwere processors, die over hardwarematige bescherming beschikken, is de impact minder groot. Zo moet een Intel Core i9 10900K vijf procent inleveren, gevolgd door de Ryzen 9 5950X die door de mitigaties zo'n tien procent aan prestaties verliest.
In 2018 werden verschillende malware-exemplaren ontdekt die misbruik van de kwetsbaarheden maakten. Het ging hier in alle gevallen om proof-of-concepts bedoeld als demonstratie. Virus Bulletin meldde in hetzelfde jaar nog dat er geen actieve aanvallen met echte malware waren waargenomen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.