image

Criminelen maakten 13 miljoen euro buit via WhatsAppfraude

vrijdag 8 januari 2021, 15:18 door Redactie, 3 reacties

Criminelen hebben vorig jaar meer dan 13 miljoen euro via WhatsAppfraude gestolen, zo heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Er kwamen ruim 25.000 aangiften van WhatsAppfraude binnen. In 2019 ging het nog om 650 aangiften, terwijl de politie in 2018 nog 250 incidenten telde.

Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich vaak voor als een dochter of zoon van het slachtoffer en vragen om een rekening te betalen. Bij honderden slachtoffers wisten oplichters de WhatsApp-verificatiecode te bemachtigen. Om een account te bevestigen verstuurt WhatsApp via sms een zescijferige verificatiecode. Criminelen vragen in naam van het slachtoffer deze verificatiecode op, waarna die de code op zijn telefoon ontvangt.

Vervolgens wordt het slachtoffer door de criminelen via WhatsApp of telefonisch benaderd dat hij per ongeluk een code heeft ontvangen die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld. De crimineel vraagt dan of het slachtoffer de ontvangen code kan doorsturen. Met de doorgestuurde verificatiecode kunnen de criminelen het WhatsApp-account overnemen. Zodra het account is overgenomen hebben de criminelen toegang tot de contactenlijst. Contacten worden dan benaderd met het verzoek om geld over te maken.

Naast aangiften bij de politie zijn er ook mensen die melding maken bij de Fraudehelpdesk. In de eerste elf maanden van vorig jaar kwamen daar bijna 12.000 meldingen binnen. Meer dan 1300 mensen daarvan waren ook slachtoffer. Zij maakten in totaal 3,8 miljoen euro over naar de oplichters. Een jaar eerder in 2019 ontving de Fraudehelpdesk nog bijna 2700 meldingen, waarvan 353 mensen daadwerkelijk geld hadden overgemaakt. Het ging toen om een bedrag van 1 miljoen euro.

Volgens de politie worden met name personen tussen de 40 en 55 jaar slachtoffer van WhatsAppfraude. Om het publiek voor deze fraudevorm te waarschuwen startte de overheid vorig jaar verschillende campagnes. Sinds mei vorig jaar is het ook mogelijk om bij de politie online aangifte van WhatsAppfraude te doen.

Reacties (3)
08-01-2021, 18:15 door Anoniem
En hoe denken politici deze slachtoffers schadeloos te stellen?
Ook via de banken, of mag Whatsapp dit gaan vergoeden?
Een precedent is namelijk al geschapen met de spoofing-schade.

Nog 3 maanden tot de Tweede Kamer verkiezingen, dus nog snel wat zieltjes winnen.

/sarcasme uit
09-01-2021, 13:39 door Anoniem
Het probleem is natuurlijk dat mensen nog steeds zo dom zijn om watshap als identificatie te zien - net als een telefoonnummer.

Moet je die mensen wel schadeloos stellen? Als je ze op straat aanspreekt en zegt 'Ik ben van de politie. U wordt zo overvallen, geef me Uw portemonnee vast voor het fout gaat' zal iedereen zeggen 'hoe kun je zo dom zijn?' Identiek scenario...
09-01-2021, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is natuurlijk dat mensen nog steeds zo dom zijn om watshap als identificatie te zien - net als een telefoonnummer.

Moet je die mensen wel schadeloos stellen? Als je ze op straat aanspreekt en zegt 'Ik ben van de politie. U wordt zo overvallen, geef me Uw portemonnee vast voor het fout gaat' zal iedereen zeggen 'hoe kun je zo dom zijn?' Identiek scenario...
Hoewel je gelijk heb, is deze toch wat kort door de bocht. Wij als IT'ers begrijpen dat je whatsapp en telefoonnummers niet als vertrouwde identificatie moeten zien. Voor mensen met wat meer afstand tot de digitale wereld is dat toch een stuk lastiger.

Dat laat onverlet dat ik het niet eens om banken te verplichten om overschrijvingen die mensen zelf gegaan hebben te vergoeden. Dit zet de deur wagenwijd open voor laagdrempelinge fraude. Scenario: Ik laat mij gespoofed bellen door een 'vriend' en maak het geld over naar een geldezel. Vervolgens trekken we die rekening leeg, de geldezel krijgt zijn vergoeding en de rest doen we 50/50. Vervolgens ga ik bij de bank klagen dat ik gespoofed ben en mag de bank uitkeren.

Ik had het op voorlichting gegooid, net zoals ze dat in het verleden hebben gedaan met 'hang op; klik weg; bel uw bank'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.