Firewalls voor macOS kunnen bij de volgende versie van Big Sur weer zonder uitzonderingen al het netwerkverkeer monitoren en filteren. Apple had een lijst aan het besturingssysteem toegevoegd waardoor het verkeer van allerlei Apple-apps niet meer door de firewall kon worden gefilterd en geblokkeerd. Deze "ContentFilterExclusionList" zorgde voor de nodige kritiek, maar is in een bètaversie van Big Sur 11.2 verwijderd.
Firewalls voor macOS maakten jarenlang gebruik van Network Kernel Extensions om het netwerkverkeer te monitoren en filteren. Door deze extensies konden ontwikkelaars hun code direct in de macOS-kernel laden. In macOS Catalina nam Apple afscheid van kernelextensies, naar eigen zeggen om de veiligheid en betrouwbaarheid te verbeteren. Als oplossing werd het Network Extension Framework geïntroduceerd. Firewalls moeten hier nu gebruik van maken om het netwerkverkeer te filteren en monitoren.
Apple bleek echter via de ContentFilterExclusionList een uitzondering voor meer dan vijftig eigen applicaties en daemons te hebben gemaakt, waarvan het verkeer niet via het Network Extension Framework liep. Zodoende kon het verkeer van deze apps en daemons niet door de firewall op het systeem worden gefilterd en geblokkeerd. Volgens beveiligingsonderzoekers zou malware hier misbruik van kunnen maken.
In een gisteren uitgebrachte bètaversie van Big Sur 11.2 voor ontwikkelaars is de lijst verwijderd waardoor firewalls weer al het verkeer kunnen monitoren en filteren, meldt beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle. Wanneer de definitieve versie van Big Sur 11.2 verschijnt is nog niet bekend.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.