image

Mozilla onthult plan voor nieuw, open en gezonder internet

vrijdag 15 januari 2021, 10:12 door Redactie, 7 reacties

Er is nauwelijks nog iets over van het oorspronkelijke open internet, zo stelt Mozilla. De Firefoxontwikkelaar heeft echter een plan onthuld om naar de oorspronkelijke waarden terug te keren en zo weer een open en gezond internet te krijgen.

"Het huidige internet is niet het internet dat we willen. Een toename van schadelijke content, surveillancekapitalisme, beveiligingsrisico's en andere problemen hebben ons collectief gevoel van optimisme dat het web een goede ontwikkeling is aan het wankelen gebracht", aldus Mozilla-ceo Mitchell Baker in een nieuw paper genaamd "Reimagine Open: Building Better Internet Experiences".

Om deze problematiek op te lossen doet Mozilla verschillende aanbevelingen, zoals het ontwikkelen en gebruiken van open standaarden en open software. Daarnaast moet er vanuit overheden meer regelgeving komen om openheid te bevorderen en ziet Mozilla ook een rol voor internetgebruikers weggelegd. Die zouden namelijk voor producten moeten kiezen die hen en een open internet beschermen.

"We moeten een cultuur creëren waarbij consumenten kiezen voor producten die hun problemen oplossen, privacy beschermen of ze tegen schadelijke content beschermen, en een markt die een verscheidenheid aan producten aanmoedigt om aan deze behoeftes te voldoen en succesvol is", stelt Baker. Ook vindt ze dat gebruikers transparantie van algoritmes moeten eisen om voor een betere marktwerking te zorgen.

De Mozilla-directeur ziet een voorbeeld in de "shop local" en andere consumentenbewegingen die een vuist tegen grote gecentraliseerde conglomeraten maken. Een dergelijke aanpak waarbij mensen bewust kiezen voor oplossingen en producten kan ook online voor een gezonder software-ecosysteem zorgen. Met het nu gepubliceerde paper hoopt Mozilla een maatschappelijke discussie te starten over de toekomst van het internet.

Reacties (7)
15-01-2021, 10:28 door Anoniem
Ik moet even denken aan het plan van Tim Berners-Lee:
https://tweakers.net/nieuws/160368/tim-berners-lee-presenteert-plan-om-het-web-te-redden.html

Maar het blijktdus toch iets anders te zijn:
https://www.security.nl/posting/633252/Mozilla+niet+tevreden+met+plan+Berners-Lee+om+web+te+redden
15-01-2021, 10:48 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-01-2021, 11:11
Elk idee of streven daartoe is waardevol, hoe klein of ambivalent* ook.

Het behoort niet zo te zijn dat als ik bijvoorbeeld een boek online bestel bij een internet multinational, zoals bijvoorbeeld Amazon.com, de hele santekraam aan social media zoals Facebook of een bedrijf zoals Google daarbij betrokken wordt.
Het is van de gekke dat het internet daarna langzaam aangevuld wordt met het feit - mijn persoonlijke feit - dat ik een boek van dié auteur met dié titel gekocht heb, maar het is gebeurd, en nogmaals: dat hoort niet zo te zijn.

Dit is maar een klein voorbeeld, maar zoals iedereen die een beetje weet hoe het internet tot een sneaky 'shareweb' is gemanipuleerd door de groot actors zoals in alfabetische volgorde bijvoorbeeld: Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en gelijken, gebeurt dit bij nagenoeg elke handeling van je op het Internet.

*Mozilla wil ook zoveel mogelijk van je weten.
Zie de instelling:
Firefox-gegevensverzameling en -gebruik bij de Opties of Voorkeuren, tabblad: Privacy & Beveiliging.
15-01-2021, 11:27 door Anoniem
mozilla is misschien open source maar voor open internet? nah
15-01-2021, 12:08 door Anoniem
Daarnaast moet er vanuit overheden meer regelgeving komen om openheid te bevorderen

Meer regelgeving != minder openheid, regeringen dienen zich totaal niet te bemoeien met internet. In ieder geval niet met regelgeving, niet met censuur.

Door Khonsu: Het behoort niet zo te zijn dat als ik bijvoorbeeld een boek online bestel bij een internet multinational, zoals bijvoorbeeld Amazon.com, de hele santekraam aan social media zoals Facebook of een bedrijf zoals Google daarbij betrokken wordt.
Het is van de gekke dat het internet daarna langzaam aangevuld wordt met het feit - mijn persoonlijke feit - dat ik een boek van dié auteur met dié titel gekocht heb, maar het is gebeurd, en nogmaals: dat hoort niet zo te zijn.

Inderdaad het beruchte datagraaien door (een overigens beperkte groep) multinationals. Daar mag gerust paal en perk aan worden gesteld; dat is de enorme rem op openheid van het internet
15-01-2021, 13:06 door Anoniem
Vroeger wat toch alles beter. :)
16-01-2021, 12:16 door Anoniem
Internet had meteen al gezond moeten blijven,tja het is een vrij medium.
Er gebruiken sommige autoriteiten het internet voor als misbruik o.a voor het in de gaten houden van hun burgers,of anderen misbruiken het internet,door malware virussen e.t.c te verspreiden. Tja waar je ook bent er zijn overal criminelen wereldwijd.
Noodzaak is gewoon voor iedereen om zijn netwerk op internet zelf goed te beveiligen,in deze moderne maatschappij.
Doe je dat niet,en ben je niets vermoedend dan is het risico groot dat je wordt beroofd van je privacy en geld.
Dit doordat criminelen bijvoorbeeld door middel van Phising e.t.c bij je bankgegevens kunnen komen.
17-01-2021, 07:58 door Anoniem
Door Anoniem: Vroeger wat toch alles beter. :)

Misschien niet alles, maar iig dit wel. ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.