image

FBI: door thuiswerken minder zicht op toegangsrechten personeel

maandag 18 januari 2021, 16:45 door Redactie, 2 reacties

Door het thuiswerken vanwege de coronapandemie hebben bedrijven minder zicht op welke medewerkers waar toegang toe hebben en om wat voor soort toegang het precies gaat en criminelen maken daar misbruik van, zo waarschuwt de FBI.

"Nu meer tools om diensten te automatiseren worden toegevoegd aan de netwerken van bedrijven, wordt het lastiger om bij te houden wie toegang tot verschillende delen van het netwerk heeft en om wat voor soort toegang het gaat", aldus een Private Industry Notification die de FBI vorige week naar organisaties verstuurde (pdf).

De FBI is bekend met aanvallen waarbij criminelen voip-platforms gebruikten voor telefonische phishingaanvallen op bedrijfspersoneel. Medewerkers werden door de criminelen misleid om op een phishingsite in te loggen. Met de daar ingevoerde inloggegevens werd er toegang tot het bedrijfsnetwerk verkregen. Vervolgens lukte het de aanvallers om hun rechten te verhogen en zo verdere toegang te krijgen.

Bij een andere aanval hadden de aanvallers toegang tot de chatroom van het bedrijf gekregen. Een medewerker werd vervolgens misleid op om een zogenaamde vpn-pagina in te loggen. In werkelijkheid ging het wederom om een phishingsite. Met de gegevens kregen de aanvallers toegang tot het vpn van het bedrijf.

Beveiligingsadvies

Doordat organisaties vanwege de coronapandemie plotseling allerlei aanpassingen aan hun it-omgeving moesten doorvoeren kan het zijn dat er niet wordt gemonitord op netwerktoegang en het verhogen van rechten, stelt de FBI. Om dergelijke aanvallen te voorkomen doet de opsporingsdienst verschillende aanbevelingen, waaronder het gebruik van multifactorauthenticatie voor de accounts van medewerkers. Zo wordt de initiële toegang voorkomen.

Nieuw aangenomen personeel moet daarnaast netwerktoegang met zo min mogelijk rechten krijgen. Verder is het nodig om actief op ongeautoriseerde toegang of aanpassingen te monitoren en wordt netwerksegmentatie aangeraden. Als laatste dienen systeembeheerders één account voor het doorvoeren van systeemaanpassingen aan te maken en een ander account voor e-mail, het uitrollen van updates en het genereren van rapporten te gebruiken.

Reacties (2)
18-01-2021, 19:57 door Anoniem
Ik weet niet veel van VPN's, maar als je op een phishing site zit zie je toch dat het groene hangslotje niet klopt? Ik controleer altijd het hangslotje als ik ergens inlog met mijn browser. Of als ik iets download. Sterker nog, ik sluit alle overige tabbladen en wis mijn browsergeschiedenis voor ik eens in de <14 dagen internetbankier.

Probleem is wel dat steeds meer websites Let's Encrypt zijn. Dat bewijst alleen maar dat de aanvaller controle heeft over het domein in je URL balk. Hoewel mijn bank tegenwoordig weer een EV certificaat heeft (dat vind ik goed).
19-01-2021, 09:23 door Anoniem
Het slotje in de browser zegt helemaal niets (!) over de betrouwbaarheid van de site. Het zegt alleen iets over de veiligheid van de verbinding.
Een groene URL bar (EV certificaat) betekent dat er het bedrijf eigenaar is van de site, maar garandeert niet dat je met het juiste bedrijf communiceert (URL controleren).

En ja (voor de criticasters), als het domein is overgenomen of de site is gehackt, dan zijn alle garanties de deur uit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.